Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 15. februarLangt flere ledere i staten ønsker å utnytte mulighetene som ligger i digitalisering sammenliknet med resultatene fra forrige undersøkelse i 2016, fremgår det av Difis statsansatte-undersøkelse. På bildet Steffen Sutorius, direktør i Difi.

Skriv ut artikkelen

Et amerikansk selskap har fått milliardkontrakt i Helse Midt-Norge. Statens vegvesen planlegger å ta i bruk karakterbok for entreprenører til høsten. Difi anbefaler livssykluskostnader tidlig i prosjekteringen, og maskinentreprenørene krever bedre statistikkgrunnlag. Dessuten foreligger det en veiledning for hvordan standarder kan inkorporeres i det offentliges anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Minner om Anskaffelsesdagen i Bergen

Tirsdag 26. mars 2019 er det igjen klart for den årlige Anskaffelsesdagen i Bergen, og nå er det endelige programmet klart. En praktisk tilnærming til vanskelige temaer innen innkjøp vektlegges, melder arrangørene. Anskaffelsesdagens hovedforedragsholder er Robert C. Bordone, professor ved Harvard Law School. Påmeldingen er åpen.

Minner om Kofas brukerundersøkelse

Kofa har to ganger tidligere hatt en brukerundersøkelse. Svarene gav nyttige innspill til hvordan vi kan forbedre klagebehandlingen, skriver Kofa på sin nettside, der de oppfordrer til å bidra til å gjøre Kofa bedre ved å svare på årets undersøkelse.

Difi: Tenk livssykluskostnader (LCC) tidlig

Erfaringer fra offentlige byggherrer viser at det er viktig å bruke LCC som tenkemåte allerede i tidligfasen av et byggeprosjekt. Samtidig bør LCC implementeres tverrfaglig i kommunen og ha en god politisk forankring, heter det på anskaffelser.no.

Vegvesenet tar i bruk karakterboka i 2019

Går det som Statens vegvesen planlegger, vil de første konkurransene hvor de tar i bruk karakterboka lyses ut til høsten. Byggherren ønsker å bruke karakterboka når de skal vurdere entreprenørene på eksisterende tildelingskriterier som kvalitet og gjennomføringsevne, skriver bygg.no.

Helse-Midt har tildelt milliardkontrakt

Det amerikanske selskapet Epic Systems Corporation er tildelt kontrakten om Helseplattformen, som er verdt 2,7 milliarder. Helseplattformen i Helse Midt-Norge skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal (PAS/EPJ) ved sykehus og 84 kommuner, inkludert alle fastlegene, i hele Midt-Norge.

Miljømerkeordninger i kommunale innkjøp

Regjeringen går i Granavollplattformen inn for å styrke de internasjonale miljømerkeordningene. Nye veiledere fra EU-kommisjonen og DIFI forenkler miljøanskaffelser i kommunene. Innkjøpere bygger bro fra politikk til produksjon. Stiftelsen Miljømerking med høyaktuelt seminar i Oslo om miljømerking 7. mars.

Krav om bedre statistikkgrunnlag

Det er behov for bedre statistikkgrunnlag når det gjelder offentlige innkjøp i Norge, og det bør utredes å få på plass forpliktende innkjøpsmål som stiller krav til at en bestemt andel av offentlige anskaffelsene går til små og mellomstore bedrifter, skriver Maskinentreprenørenes Forbund i et innspill til 2020-statsbudsjettet.

Trygghetsskapende teknologi

Drammen, Svelvik og Nedre Eiker blir Nye Drammen, og har behov for en rammeavtale for levering av trygghetsskapende teknologi og mottak av signaler fra enhetene som tas i bruk. Nye Drammen ønsker en med en entreprenør/totalleverandøren, som skal ha det totale ansvaret for avtalen og leveranse av trygghetsskapende teknologi.

Digitalisering er på flere lederes agenda

Langt flere ledere i staten ønsker å utnytte mulighetene som ligger i digitalisering sammenliknet med resultatene fra forrige undersøkelse i 2016. Statsansatte-undersøkelsen viser imidlertid at staten fortsatt har en vei å gå på det digitale området, ifølge Difi.

Fem team valgt ut til Torget–Bryggen i Bergen

Bergen kommune er nå ferdig med utvelgelsesprosessen til begrenset plan- og designkonkurranse for området Torget–Bryggen og har offentliggjort hvilke fem team som er valgt ut til konkurransen.

Svenske fordyrende særkrav i buss-anskaffelser

Eksemplene på særkrav og uholdbare vilkår er fremdeles mange i anskaffelser av kollektivtransport. Krav til farge på uniformer, antall døråpninger og typer innredning m.m. i hver enkelt region er bare noen eksempler på krav som kan dra opp prisene, skriver bransjesjef Anna Grönlund i Sveriges bussföretag i en artikkel i Dagens Samhälle.

Slik kan du referere til standarder

Veiledningen fra den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN-CENELEC er en overordnet introduksjon til hvordan man generelt kan referere til standarder i offentlige anskaffelser. Veiledningen er krydret med en rekke eksempler, men det er behov mer spesifikke veiledninger innenfor varekjøp, tjenester og bygg og anlegg på sikt.

Spre erfaringer med sirkulære anskaffelser

Sirkulære anskaffelser vurderes å ha stort potensial når det gjelder å spare ressurser og redusere avfallsmengdene. IVL Svenska Miljöinstitutet skal nå samle og spre erfaringer om hvorledes denne typen anskaffelser gjennomføres. Det betyr å dokumentere svenske anskaffelser der ulike typer sirkulære kriterier utprøves.

Anskaffelser og arbeideres rettigheter

EU-parlamentet har arrangert møte for å drøfte offentlige anskaffelse som et styringsverktøy for å fremme arbeideres rettigheter. Det skjedde etter rapporter om brudd på migrantarbeideres rettigheter i malaysiske hanske-, kateter- og IT-industrien. Et trettitalls aktører fra privat og offentlig sektor, interesseorganisasjoner etc. deltok.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.