Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. oktoberNHO-foreningen, her ved adm.dir. Øystein E. Søreide, savner at regjeringen har høyere ambisjoner om å sikre at det offentliges innkjøp og investeringer samlet sett fremmer innovasjon i privat sektor (foto: Ilja C. Hendel).

Skriv ut artikkelen

Bane Nor har kuttet kjøp av konsulenttjenester med 14%, Direktoratet for e-helse ønsker Riksrevisjonen velkommen, og Vestland fylke utsetter krav om utslippsfrie hurtigbåter. I Gjøvik-området er det strid om tømmerhogst sorterer under anskaffelsesreglene, og Sandefjord kommune vil bruke innkjøpsmakt for å få ned plastforbruk. Skottland trekker erfaringer fra pandemien og gir praktisk råd når det gjelder håndtering av risiko i leveransekjedene. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nytt Anbud365-webiar – stor interesse

Det strømmer på med påmeldinger til Anbud365-webinaret tirsdag 20.oktober kl. 09-1100til uken. I skrivende stund nærmer det seg 600. Temaet er spørsmålet om når feil gir plikt til avlysning, og det er Wikborg Rein Advokatfirma som står for det faglige. Påmelding skjer her.

Savner innovasjons-ambisjoner

Regjeringen fremmer en rekke tiltak for å lette småbedrifters tilgang til offentlige anskaffelser, skriver NHO-foreningen Abelia. Det vi imidlertid savner, heter det, er at regjeringen har høyere ambisjoner om å sikre at det offentliges innkjøp og investeringer samlet sett fremmer innovasjon i privat sektor.

Innleide konsulenter ned 14%

Bane NOR kutter i bruken av innleide konsulenter, blant annet for å spare penger. Så langt i år har antallet innleide konsulenter blitt redusert med om lag 14%. – Vi kommer til å redusere antallet innleide konsulenter ytterligere i 2020 og 2021, opplyser konsernsjef Gorm Frimannslund til Rogalands Avis.

Hilser Riksrevisjonen velkommen

Riksrevisjonen skal gjøre en etterlevelsesrevisjon av anskaffelser Direktoratet for e- helse har gjort i arbeidet med Én innbygger – én journal. – Det er veldig bra at Riksrevisjonen vil se på anskaffelsene, sier direktør Christine Bergland. Utgangspunktet er anskaffelsen av konsulenttjenester til forprosjektet som ble gjennomført i 2018.

Akademia med milliardkjøp av konsulenttjenester

Tall fra statsregnskapet, som Khrono (uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning) har funnet fram, viser at offentlige universiteter og høgskoler i 2019 brukte drøyt 2,5 mrd på konsulenttjenester, kjøp av fremmedtjenester og vikarbruk. NTNU ligger på topp med 539 millioner.

Anbefaling: Ikke kjøp flytende biodrivstoff

– Det er ikke hensiktsmessig å anbefale offentlige innkjøpere å kjøpe flytende biodrivstoff, sier seniorrådgiver for offentlige anskaffelser Sarah Sinnathamby i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.

Utsetter krav om utslippsfrie hurtigbåter

Vestland fylke utsetter krav om utslippsfrie hurtigbåter. I stedet satses det på en hybridløsning. Neste generasjon av hurtigbåter skal drives med en kombinasjon av batteri og diesel og være på plass i 2024. Anbudene vil sendes ut rundt årsskiftet. I første omgang gjelder det åtte hurtigbåtruter, hovedsakelig i tidligere Sogn og Fjordane.

Tømmerhogst og anskaffelsesreglene

Skogselskapet SB Skog mener at Gjøvik kommune bryter loven om offentlige anskaffelser ved ikke å legge ut skogsdriften på anbud. Selskapet mener tømmeret som hvert år tas ut, har en bruttoverdi på cirka 1,5 mill. Kommunen mener at tømmerhogsten og salg av tømmer ikke er omfattet av anskaffelsesforskriften, ifølge omtale i lokalpressen.

Materialvalg utfra for snever kunnskap

Vi ser stadig oftere at offentlige prosjekter blir styrt mot et spesielt materialvalg som for eksempel massivtre. Det vi frykter mest er at man utelukker materialer med bakgrunn i en for snever kunnskap om andre materialers egenskaper og muligheter, skriver salgs- og markedssjef Per Einar Dahl i Overhalla Betongbygg AS i Namdalsavisa.

Innkjøpsmakt mot plastbruk

Sandefjord kommune har gått til krig mot overdreven bruk av plast. Kommunen skal bruke sin innkjøpsmakt til å sette krav til at det ikke er for mye plastemballasje. – Jeg har holdt på med dette noen år. Innkjøpskraften fungerer, bedrifter blir stilt til ansvar, de må levere mer miljøvennlig, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch, ifølge Sandefjords Blad.

86% mener at det er pris som gjelder

86 % i en undersøkelse i regi av Næringsforeningen i Værnesregionen mener at det er pris som blir vektlagt ved offentlige anskaffelser. Hvis kvalitet vektlegges, er det kompetanse som blir mest vektlagt og i mindre grad miljø og lønns- og arbeidsvilkår. I underkant av 70 bedrifter deltok i undersøkelsen, ifølge Stjørdals-Nytt.

Bevis at annulleringen er lovlig!

Det er egnet til bekymring og dyrt at det offentlige i stigende grad annullerer konkurranser og i stedet satser på egenregi. Derfor bør det være oppdragsgivers ansvar å bevise at konkurranser kan annulleres på lovlig vis, skriver Morten Jung, markedssjef i Dansk Erhverv i altinget.dk

Innkjøp i krevende kommune-økonomi

Se offentlig anskaffelser som et strategisk verktøy og søk mer samarbeid mellom kommuner. Slik vil Upphandlingsmyndigheten at svenske kommuner skal møte en stadig mer utfordrende økonomi, fremgår det av en høringsuttalelse.

Blåser i «del-eller-begrunn»

Det offentlige blåser i stor stil i anskaffelseslovgivningens prinsipp om at store oppgaver skal deles opp i mindre biter hvis ikke det er en god forklaring på å la være. Det betyr i praksis at mindre virksomheter forhindres i å komme med tilbud, skriver Jeppe Rosenmejer, sjefjurist i SMVdanmark i altinget.dk.

Praktisk hjelp mot sårbare leveransekjeder

Skotske myndigheter er kommet med såkalte «policy notes» for å minne offentlige oppdragsgivere på praktiske skritt som kan måtte tas for å styrke leveransekjedene og avhjelpe risikoen for avvik på grunn av sårbare leveransekjeder og særlig stor etterspørselsøkning. Erfaringene fra pandemien er bakgrunnen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.