Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. januarRegjeringens sammenslåing av en rekke kommuner og fylkeskommuner har også fått konsekvenser for Kofa. På bildet kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (foto: Håkon Jacobsen / NFD).

Skriv ut artikkelen

En veiledning til bruk ved valg av anskaffelsesprosedyre har sett dagens lys, og det er endringer i Doffin-skjema. I Sverige er det etablert anbudsskole for tilbydere, det er stor interesse for store bygg og anleggs-prosjekter her hjemme, og universiteter og høyskoler har fått ny hotellavtale. I den nylig fremlagte nasjonale strategien for kunstig intelligens, er innovative anskaffelser et poeng. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nye regler for kunngjøringsskjema på Doffin

Fra 3. februar 2020 vil kunngjøringsskjema der oppdragsgiver fyller ut seg selv som formell klagebehandler, bli avvist i Doffin. Som hovedregel er det tingretten i oppdragsgivers rettskrets som skal være formell klagebehandler, melder anskaffelser.no.

Kofa og sammenslåing av kommuner og fylkeskommuner

Fra 1. januar 2020 ble en rekke kommuner og fylkeskommuner slått sammen. Dette får betydning for åpne Kofa-saker der kommuner eller fylkeskommuner som er klaget inn, ikke eksisterer lenger.  Som en følge av dette, har Klagenemndssekretariatet endret navn og kontaktinformasjon på innklagede i de sakene dette gjelder.

Lettere å velge anskaffelsesprosedyre

Digitaliseringsdirektoratet sammen med Leverandørutviklingsprogrammet har utviklet en prosedyrevelger som gjør det litt enklere å velge blant de 14 ulike prosedyrene i anskaffelsesreglene. Prosedyrevelgeren er et verktøy til hjelp i vurderinger om valg av anskaffelsesprosedyre.

Strategi for kunstig intelligens

Offentlig sektor bør aktivt utforske mulighetene i markedet i forbindelse med anskaffelser, der det er hensiktsmessig ved innovative offentlige anskaffelser. For å legge til rette for innovative løsninger bør det fokuseres på oppgaver som skal løses og ikke konkrete produkter eller tjenester, heter det i «Nasjonal strategi for kunstig intelligens».

Ønsker skjerpede krav

Kommunene nevner bl.a.  skjerpede krav i offentlige anskaffelser, krav om vekting av klimagassutslipp ved vurdering av tilbud til offentlige anbud og strengere krav til utskifting til fossilfrie offentlige kjøretøy og maskiner, fremgår det av en sluttrapport i Klimasats-prosjektet.

80 ville ha konkurransedokumenter

Over 80 selskaper fra entreprenør-, konsulent og advokatbransjen har lastet ned konkurransedokumentene for Sotrasambandet etter bare et par dager. Kontrakten er et offentlig-privat-samarbeid (OPS). Fristen for å melde interesse er 28.februar. Kontrakten er verd 10 mrd. Internasjonale entreprenørselskap viser også interesse, melder bygg.no.

Ny hotellavtale for universiteter og høyskoler

Ansatte ved universiteter og høgskoler har fått en ny hotellavtale for de neste to årene, med opsjon om å forlenge avtalen med ytterligere to år. De fem leverandørene er Thon Hotels, First Hotels, Scandic Hotels, Best Western Hotels & Resorts og Nordic Choice Commercial Services. Avtalen har en estimert verdi på 660 mill., og det var sju tilbydere.

Databehandleravtale er klar til bruk

Høsten 2019 ble utkastet til Databehandleravtale med bilag lagt ut for innspill. Disse innspillene er nå gjennomgått og bearbeidet, og Databehandleravtalen med bilag er klar til bruk, heter det på anskaffelser.no.

Nær 70 på trøndersk leverandørtreff

Omkring 70 deltakere hadde tatt turen for å få mer informasjon på leverandørtreffet som Forsvarsbygg nylig arrangerte i Trondheim. Mye av aktiviteten er knyttet til nye F-35 kampfly. På Ørland er det enkeltprosjekter innen både eiendom, bygg og anlegg, på Værnes bl.a. nytt forsyningsbygg og Evenes flystasjon skal utvikles.

Endrer ofte tidspunktene …

«Entreprenører endrer ofte (som regel) på tidspunktene for planlagt utførelse», skriver Vegvesenet i konkurransebeskrivelsen for SMS-varslingstjeneste. Men setningen var ikke ment som kritikk til entreprenørene, forsikrer Vegvesenet, ifølge bygg.no.

En kjempemuskel i spill

Hvis det offentlige i høyere grad begynner å stille klima- og miljøkrav i sine anbud, vil det begynne å skje noe. Da får vi en kjempemuskel i spill. Plutselig står vi med bedre kort på hånden når det gjelder å skape innovasjon og grønne løsninger, som kan bli Danmarks neste store eksporteventyr, ifølge adm. dir i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Bekjente fikk konsulentoppdrag

Rigsadvokaten i Danmark har bedt Københavns Politi om å gjenåpne en bestikkelsessak. En avdelingssjef i Rigspolitiet er mistenkt for å ha favorisert bekjente i forbindelse med kjøp av konsulenttjenester for adskillige millioner. I sjefrollen gav hun oppgaver til konsulenter uten å konkurranseutsette tjenestene, skriver uidbudsmedia.dk.

Svensk anbudsskole for tilbydere

Hva bør man egentlig tenke på for å levere tilbud i en offentlig anskaffelse? Upphandlingsmyndigheten har etablert en anbudsskole med tips og informasjon om hvorledes man kan utvikles som tilbyder.

Resultater fra miljøoppfølging

Region Stockholm har i mange år gjennomført miljøoppfølginger av regionens samordnede avtaler. På hållbarupphandling.se fins en sammenstilling av resultatene fra oppfølgingen i 2018 og 2019 sammen med beskrivelse av den metodikken som ble benyttet under oppfølgingen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.