Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18.juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 18.juni– Våre kontrakter er med noen få unntak laget slik at vi får god norsk konkurranse. Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik sier Statens vegvesen har en kontraktstrategi som sikrer god deltakelse fra norske entreprenører (foto: Knut Opeide).

Skriv ut artikkelen

Savner miljø-kriterier i sirkulær-strategi, populært sertifiserings-kurs og dårlig oversikt over hva som kjøpes. Det er gjort en rekke tiltak for økt norskandel i offentlige innkjøp når for grøntsektoren, svenskene skal evaluere effekter av direkteanskaffelsesgrensen, og i Grenland vant en baker på kvalitet. Regjeringen satse på sosiale entreprenører og andre ideelle aktører og Trøndelag fylkeskommune klarer ikke å oppfylle kravet om nullutslipp på sine hurtigbåter innen 2025. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Grønn vinning i bedre anbuds-rutiner

NITO kritiserer den nye, nasjonale sirkulær-strategien: – Det er også stor, grønn vinning i bedre rutiner innenfor offentlige anbud. Regjeringen bør få på plass kriterier for at anbudene legger vekt på sirkulær økonomi. NITOs president, Trond Markussen, hadde forventet at det ble satt et konkret krav om hvor mye miljø skal vektes i anbud.

Populært sertifiseringskurs

Årets KS Sertifiseringskurs i offentlige anskaffelser 2021 er allerede fulltegnet. Kurset var åpnet for maksimalt 60 deltagere og går over åtte dager fordelt på tre samlinger i løpet av 2. halvår 2021.

Gir god norsk konkurranse

– Våre kontrakter er med noen få unntak laget slik at vi får god norsk konkurranse. Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik sier Statens vegvesen har en kontraktsstrategi som sikrer god deltakelse fra norske entreprenører. Slik kommenterer han utspillet om at veiprosjekter blir for store for norske entreprenører.

Biodrivstoff i offentlige anskaffelser

Selv om den veiledende drivstoffmatrisen til Direktoratet for økonomistyring (DFØ) nå gir biodrivstoff samme «miljøpoeng» som standard diesel, er det fremdeles mulig for offentlige anskaffelser å bruke biodrivstoff til å redusere sine utslipp, ifølge drivkraftnorge.no.

Dårlig oversikt over hva som kjøpes

Sammenlignet med svenskene har vi i Norge svært dårlig oversikt over anskaffelser gjort av det offentlige. Dette fører til at vi vet mindre av hva som kjøpes, og at vi har vanskelig for å se potensialet for effektivisering og forbedring av innkjøpsprosessene, sier Karen Dolva, grunnlegger av NoIsolation, på abelia.no.

Tiltak for økt norskandel

En rekke forprosjekter og utredninger som omhandlet ulike deler av grøntsektoren ble igangsatt i 2020, bl.a. tiltak for økt norskandel i offentlige innkjøp. Flere av prosjektene vil pågå utover i 2022. Det er viktig å videreføre satsingen på tiltak som kan bidra til økt innovasjon og vekst for grøntsektoren, heter det i proposisjonen om jordbruksoppgjøret.

Tildeler kontrakter for 2,7 mrd

NCC Norge AS, Baneservice AS og Caverion Norge AS er tildelt kontrakter i et av landets største jernbaneprosjekt. De tre kontraktene som nå er tildelt har en samlet verdi på ca. 2,7 mrd og omfatter byggearbeider fra Drammen stasjon og vestover til området der den nye Vestfoldbanen fortsetter inn en ny jernbanetunnel, melder BaneNOR.

Kontrakt på regionale flyruter

Widerøe og DAT er tildelt kontrakter på drift av regionale flyruter. Det gjaldt en konkurranse om kjøp av et minimumstilbud på flyrutene Florø–Oslo, Ørsta-Volda–Oslo, Stokmarknes–Bodø, Stokmarknes–Tromsø, Vadsø–Tromsø og Kirkenes–Tromsø. Avtaleperioden er 1. juli 2021 – 30. september 2021.

Konkurranse om flyruten Stord-Oslo

Samferdselsdepartementet har kunngjort en ny konkurranse for flyruten Stord–Oslo. – Spesielt næringslivet på Stord er avhengig av et tilfredsstillende flyrutetilbud.

Vinterdriftskontrakt på Gardermoen

Etter en grundig anskaffelsesprosess er Mesta tildelt kontrakten om å drive deler av vintervedlikeholdet på Oslo lufthavn. Kontrakten har en kontraktsverdi på ca. 320 MNOK og har en varighet på 8 år med opsjoner, heter det i en pressemelding.

Samarbeider for å stanse useriøse

Sandnes kommune og Skatteetaten har inngått en avtale som skal forebygge at useriøse tjenestetilbydere og leverandører får oppdrag fra kommunen. Avtalen gjelder for kommunen som innkjøper og byggherre, og for markedsplasser i kommunal regi.

Vil satse på sosiale entreprenører

Regjeringen vil gi sosiale entreprenører og andre ideelle aktører en viktigere rolle i kampen mot utenforskap. Slike tall for utenforskap i Norge danner bakteppet for stortingsmeldingen «Ingen utenfor – En helhetlig politikk for å inkludere flere i arbeids- og samfunnsliv», som regjeringen har lagt frem.

Klarer ikke utslippsfrie hurtigbåter fra 2025

Fylkeskommunen klarer ikke å oppfylle kravet om nullutslipp på sine hurtigbåter innen 2025, skriver Trønder-Avisa. Dagens anbud på hurtigbåter går ut i 2024/2025, og planen var at utslippsfrie hurtigbåter skulle settes i drift i det nye anbudet – fra 2024/2025. Men nå foreslår fylkesmannen å kansellere det vedtatte mandatet for «hurtigbåt 2024».

Egne krav kan koste kommunen millioner

Posisjonen i Bodø har vedtatt strenge krav for bygg. Disse strenge krav kan ha presset prisen opp. Nå vil de forsøke på ny. Det er bevilget 3,4 mill til prosjektet, men da Bodø kommune sendte oppdraget ut på anbud, fikk de bare ett anbud – et anbud som etter det Avisa Nordland kjenner til skal ha vært rundt ti mill over budsjett.

Pasientkjøring og omsetning forsvant

Nesten 90% av omsetningen forsvant med ett. Daglig leder i Leka Taxi går i strupen på Helse Midt-Norge – og anklager helseforetaket for kun å tenke på kostnadsbesparelser. Han tror anbudsvalget de falt ned på, vil bety kroken på døra for hans satsing på taxitjeneste i Leka. Selv har han hatt pasientreisene siden 2012, skriver Namdalsavisa.

Vant på kvalitet

Nok en gang har Grenlandskommunene valgt Grenland Bakeri & Conditori. Den første gangen handlet mye om å være billigst. Nå utgjør prisen 40%, mens kvalitet betyr 60%, heter det på bakeri.net. De var 23% dyrere enn det laveste anbudet, men vant på kvaliteten.

Svømmeopplæring ut på anbud

Svømmeferdighetene til barn og unge er for dårlige, noe som reflekteres i drukningstallene. Bærum kommune vurderer nå å legge svømmeopplæringen ut på anbud. Kommunen ønsker billigere arbeidskraft, ifølge budstikka.no.

Skal vurdere direkteanskaffelses-grensene

Direkteanskaffelsesgrensene i Sverige ble hevet i 2014, samtidig som nye regler om dokumentasjon og retningslinjer for direkteanskaffelser ble innført. Regjeringen har nå bedt Statskontoret om å vurdere effektene av det endrede regimet og overveie om det er behov for eventuelt å innføre nye endringer av bl.a. for direkteanskaffelsesgrensen.

Materialmangel gir problemer

Som følge av pandemien er det i dag mangel på flere vanlige råvarer og materialer. Det begynner allerede å gjøre seg gjeldende for den svenske innkjøpssentralen Addas rammeavtaler og dynamiske innkjøpsordninger. Bl.a. er det mangel på trevarer, gummi og jernmalm. Etter hvert vil dette også gi mangel på materialer til plast, heter det.

Frafalt sak om forsvarsmateriell og gjenkjøp

EU-Kommisjonen har frafalt en sak mot Danmark om lovligheten av motkjøp (gjenkjøp) i forbindelse med innkjøp av forsvarsmateriell. Det fremgår av en melding fra Erhvervsstyrelsen. Gledelig, heter det fra Dansk Industri, fordi da kan Danmark fortsatt gjøre bruk av industrisamarbeid når det anskaffes forsvarsmateriell.

Senter for offentlig-privat samarbeid

Etableringen av Center for Offentlig-Privat Innovation (COPI) møter jubel i dansk næringsliv. Fra Dansk Erhvervs side er der særlig stor tilfredshet med at enheten skal sikre bedre kunnskapsdeling om offentlig-privat samarbeide. Det vil det være opplagt å ta utgangspunkt i det seneste års erfaringer fra Covid-19, ifølge Dansk Erhverv.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18.juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.