Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 18. marsHvilket juridisk handlingsrom har kommunene for å kunne legge til rette for anbud at mellomstore virksomheter i distriktene kan delta i konkurranser og få kommunen som kunde? Det vil Distriktssenteret, her ved sin direktør, Marit Mellingen, gjerne ha svar på.

Skriv ut artikkelen

Statens innkjøpssenter er på gang med en kollektiv flyreise-avtale, både i Norge og Danmark er det nå problemer med de som har fastpriskontrakter med det offentlige og Helse Vest har hatt etiske retningslinjer for bl.a. innkjøp opp i sitt styre. Norgeshistoriens største samferdselskontrakt – en OPS-avtale – er i boks og regnefeilen som Forsvaret fant, førte til at avtale-sprekken heller ble i million enn milliardstørrelse. I Skottland er det etablert en nettside for oppdragsgivere og en for leverandører. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Fellesavtale for flyreiser

Statens innkjøpssenter skal inngå fellesavtaler for flyreiser, både innenlands og utenlands. Dette inkluderer reiser til interne møter i virksomheten, men også reise for deltakelse på kurs og konferanse, samt andre virksomhetsrelevante tjenestereiser. Kommunal og fylkeskommunal deltakelse inngår som opsjon

Etikk i Helse Vest

Det er etablert etiske retningslinjer for innkjøp som gjelder alt arbeid med innkjøp innenfor Helse Vest. Retningslinjene for innkjøpsarbeidet skal skape tillit og sikre omdømmet til virksomheten, heter det i de etiske retningslinjene for foretaksgruppen.

Hjelp til ideelle med offentlige kontrakter

Virke har sent brev til flere statsråder hvor de tar til orde for at det er nødvendig med en egen støtteordning for ideelle tjenesteytere som har avtaler med det offentlige, subsidiært bransjevise støtteordninger, opplyser stortingsrepresentant Olaug Bollestad i et skriftlig spørsmål.

Hva er kommunenes handlingsrom?

Hvilket juridisk handlingsrom har kommunene for å kunne legge til rette for anbud at mellomstore virksomheter i distriktene kan delta i konkurranser og få kommunen som kunde? Og hva er barrierene for at kommunen ikke utnytter handlingsrommet sitt? Dette er kjernen i det vi ønsker svar på, skriver Distriktssenteret.

OPS-kontrakt til nær 20 mrd.

Statens vegvesen har signert OPS-kontrakten med selskapet Sotra Link AS som skal bygge og drive Sotrasambandet i kontraktsperioden (i inntil 25 år). Sotra Link er eiet av tre internasjonale selskap. Kontrakten er verdt 19,8 mrd.

Forsvaret fant regnefeil

Forsvaret har et overforbruk i overkant av 700 mill på IT- og datautstyr, ikke flere mrd. –Nå har imidlertid Forsvaret regnet på kostnadene på nytt, og justerer ned sprekken betydelig. Det er ikke snakk om et overforbruk på flere milliarder kroner, men i hundremillionersklassen.

Må endre drivstoffmatrise

– Ved innføring av et eget regnskap for 100% biodrivstoff-produkter, må drivstoffmatrisen som veileder offentlige innkjøpere endres. Biodrivstoff og biogass bør likestilles for tunge kjøretøyer. Det sier Jofri Lunde, næringspolitisk sjef i NHO Transport

Avlyste i hastemøte

Anbudskonkurransen for å bygge ut havna på Engenes ble avlyst i et hastemøte i Ibestad formannskap. Kommunen risikerte et søksmål på flere titalls millioner kroner. Ibestad er i ferd med å investere cirka 100 mill i ny havn. på Engenes. Bakgrunnen for avlysingen var at Statsforvalteren satte foten ned for et sjødeponi, ifølge Harstad Tidende.

Fire konkurrerer om kunsthall

Fire arkitektkontorer, to danske og to norske, er valgt ut til å delta i konkurransen om Kunsthall Innlandet, en underjordisk utvidelse av Lillehammer kunstmuseum.

Flere har trukket seg

Tromsø kommune utsetter fristen for å levere anbud på printertjenester etter at flere firmaer har trukket seg fra prosessen. Et firma mener at kommunen må avlyse anbudet som har en verdi på ti millioner kroner over fire år.

Revisjonsrapport ikke fulgt opp

En revisorrapport fra 2011 som fortalte om svikt i Tana kommune, ble aldri fulgt opp. I rapporten står det bl.a. «I enkelte saker vedrørende offentlig anskaffelse, har det blitt stilt spørsmål i kommunestyret om man har fulgt gjeldende lover og forskrifter. Her har ledelsen imøtekommet kritikken og innrømmet at disse ikke alltid har blitt fulgt.»

Anbudssprekk på 40%

Flertallet i formannskapet i Stavanger valgte å gå videre med byggingen av Finnøy helse- og omsorgssenter, til tross for store overskridelser. Kostnadsoppstillingen etter anbud havnet nylig på hele 251 mill, til tross for at opprinnelig ramme lå på 179 mill. Overskridelsen er på drøyt 40%, rapporterer Stavanger Aftenblad.

Flykontrakter i Nord-Norge signert

Kontrakter for FOT-ruter (statlig kjøp) i Nord-Norge er nå signert av Widerøe, DAT LT og Samferdselsdepartementet.

Innkjøpssamarbeid reddet budsjettet

Strømkostnadene ble 1,4 mill mer enn budsjettert for Flekkefjord kommune i 2021. Hovedgrunnen til at det ikke ble mer er at kommunen gjennom et innkjøpssamarbeid har bundet mye av sine strømkjøp i det som viser seg å være en svært gunstig avtale med de høye strømprisene som slo inn fra høsten 2021, skriver Agder Flekkefjords Tidende.

Lokal entreprenør kapret millionkontrakt

Lite karmøyfirma gleder seg over millionkontrakt. Hele åtte entreprenører deltok i kampen om anbudet med å vedlikeholde riksveinettet i regionen. Vinneren ble Jostein Myge AS på Avaldsnes med 16 ansatte, melder Haugesund Avis.

Årets EM i offentlige anskaffelser

Fristen for nominasjon er til Procura+ Awards er 31. mars. Priskategoriene er bærekraftige, sirkulære og innovative anskaffelser. I tillegg kommer anskaffelsesprosesser som bidrar til å synliggjøre de mest dynamiske, fremtidsrettede og innovative offentlige oppdragsgivere

Nettside for oppdragsgivere og for leverandører

I Skottland har man lenge hatt en nettside der alt oppdragsgivere trenger av informasjon knyttet til offentlige anskaffelser er å finne. Nå er en tilsvarende for leverandører på plass.

Hjelp til hurtig-anskaffelser

På grunn av den akutte situasjonen i Ukraina, ventes antall asylsøkere å øke vesentlig i Sverige. Det kan innebære at anskaffelser må gjøres svært hurtig, påpeker Upphandlingsmyndigheten, som tilbyr støttemateriell for slike situasjoner.

Innelåst i fastpriskontrakter

Energiprisstigninger gir virksomheter, som har fastpriskontrakter med det offentlige et problem. De er nemlig låst av kontrakten, og kan ikke legge stigende omkostninger over på prisen. Derfor oppfordrer SMVDanmark det offentlige til å innføre et midlertidig energitillegg, skriver udbudsmedia.dk.  

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.