Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2.juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 2.juniPå bildet Aud Norunn Strand, rådmann i Modum kommune, der det råder en viss engstelse for at resultatet av en anskaffelse igjen skal føre til at «tilbudet går ut av bygda», ifølge lokalavisen.

Skriv ut artikkelen

Nå haster det om du vil benytte deg av 50%-rabatten ved påmelding til Anbud365-dagen 15.juni – med hyperaktuelle temaer og topp foredragsholdere. Dessuten: Oslobygg skal kjøpe habilitetsregister, svenskene har fått en robot som skal svare på spørsmål om anskaffelsesjuss og i mat-anbudet til Universitet i Oslo er det bre bærekraft, ikke pris. I en anskaffelse av kommune-forsikringer er tilgangen til konkurransedokumentene begrenset. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen 15. juni: Ennå noen få dager med 50% rabatt!

Frem til utgangen av søndag 4. juni er det fortsatt 50 % early bird-rabatt ved påmelding til Anbud365-dagen 15. juni. Fra programmet: Miljøkrav, kontraktsoppfølging, forhandlinger, AI og offentlige anskaffelser, erstatning, unormalt lave anbud – og det etiske perspektiv. Og du kan – enten du er med fysisk eller digitalt – gripe fatt i en anskaffelses-advokat og få svar på DITT spørsmål.  Klikk her for program og påmelding.

Innkjøp og grønn næringsutvikling

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) får mange spørsmål om hvordan oppdragsgivere kan bruke innkjøpene sine strategisk for å fremme grønn næringsutvikling. På et gratis DFØ-webinar 8. juni får du tips om hvordan komme i gang.

Skal anskaffe habilitetsregister

Oslo kommune v/Oslobygg KF er i markedet for å anskaffe et habilitetsregister. Anskaffelsen skal bidra til kontroll på og åpenhet rundt tilknytninger som kan medføre inhabilitet etter forvaltningsloven og anskaffelsesloven. Bakgrunnen for kravene i registeret er de etiske krav som stilles til offentlige anskaffelser.

Bare bærekraft, ikke pris i møtemat-anbud

De neste fire årene skal Universitetet i Oslo (UiO) kjøpe møtemat for 90 mill. Leverandørene skal velges ut fra hvem som leverer mest bærekraftig mat, og de blir ikke rangert ut fra pris. I kunngjøringen har UiO satt makssatser for hva maten skal koste. Når tilbudene skal rangeres, vektlegges bare sosial og økonomisk bærekraft samt smak.

Må sjekke brukt før de kjøper nytt

Tønsberg kommune har skapt sin egen interne markedsplass for brukte møbler og utstyr. I tillegg har de endret innkjøpsrutinene, slik at alle nå må undersøke om det finnes noe brukt før de eventuelt kjøper nytt.

Begrenset tilgang til konkurransedokumenter

Tilgangen til konkurransegrunnlaget er begrenset, fremgår det på doffin når det gjelder innkjøp av forsikringer for kommuner med tilhørende foretak i regi av Waco Forsikringsmegling AS. Avtalen skal gjelde fra 01.01.2024 til og med 31.12.2025, med opsjon for ytterliggere 1 år + 1 år.

Industriaktiviteten ned i mai

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, avtok med 3,8 poeng til 47,4 i mai. I tillegg til at hovedindeksen endte godt under 50, var det en bred nedgang i underindeksene. Et veid gjennomsnitt av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting avtok med 4,4 poeng til 48,5.

Skal bruke innkjøpsmakten

Drammen kommunes klimastrategi fra 2021 er videreutviklet og oppdatert. Kommunen skal være et forbilde for både innbyggere og næringsliv, ved systematisk å redusere egne utslipp og bedre ressursutnyttelsen. Enda viktigere er kommunens mulighet til strategisk å benytte innkjøpsmakten til å bidra til grønn omstilling og innovasjon i markedet.

Ut av bygda nå igjen?

Sist gang Modum anskaffet «Inn på tunet»-tjeneste gikk tilbudet ut av bygda, ifølge Bygdeposten. Det førte til politisk kritikk. Nå er det ny konkurranserunde, men avstandskriteriet er det samme: Tjenesten må være lokalisert maks 40 minutters kjøretid fra Hjemmetjenestens kontorer. Det betyr i praksis at tilbudet kan gå ut av bygda.

Vektes ikke, vanskelig med samfunnsansvar

Tromsø kommune har bestemt at Telia blir deres nye mobiloperatør. Det har falt mangeårig samarbeidspartner Telenor tungt for brystet. Det forventes at Telenor skal ta samfunnsansvar, men det blir vanskeligere å forsvare denne type samfunnsansvar når det ikke vektlegges i neste runde, melder Telenor i Nordlys.

Forsvaret med milliardkjøp av lastevogner

Forsvarsmateriell har bestilt 284 nye lastevogner til Forsvaret. De forventes levert i perioden 2026-2027. De nye lastevognene koster til sammen cirka 2 mrd, inkl. mva, og er produsert av tyske Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV). Med denne kontrakten er det hittil bestilt over 450 nye lastevogner gjennom rammeavtalen med selskapet.

Prishopp på 150 mill

Fergeanbudet på Hvaler gav et voldsomt kostnadshopp. Antatt kontraktsverdi var på 400 mill da oppdraget ble lagt ut i markedet, mens billigste tilbud viste seg å være på 550 millioner kroner, skriver Fredrikstad Blad. Billigste tilbud var altså fra fergegiganten Norled.

SMB i ferd med å sakke akterut

– Det offentlige utlyser mye av arbeidet på anbud, hvis de har forventninger og stiller bærekraftskrav som bedriftene ikke kan tilfredsstille, utgjør det en risiko for distriktsnæringslivet, heter det i opp.no. De små og mellomstore bedriftene i Trøndelag er i ferd med å sakke akterut med tanke på å tilpasse seg nytt bærekraft-regelverk.

Mulig vesentlig endring, kan gi full stopp

Krav om ny kostnadsberegning kan gi problemer for Gran kommune. Det kan bety full stopp i et eksisterende prosjekt inntil nytt anbud er utført. Det dreier seg om et tilleggsarbeid/tilleggsbestilling som kan være en vesentlig endring av opprinnelig kontrakten. Å gjøre slike vesentlige endringer er ikke lov, heter det i avisen Hadeland.

Forsvarsmilliarder i Indre Troms

Forsvarsdepartementet ønsker å investere for et milliardbeløp i eiendom, bygg og anlegg i Indre Troms fram mot 2030. Det kommer fram i den nylig publiserte planen for framtidige anskaffelser til forsvarssektoren (FAF). FAF er et viktig signal til industrien om hva som planlegges av anskaffelser i forsvarssektoren, melder Folkebladet.

Har brukt fem ganger avtale-verdien

En avtale gikk ut i 2018 og skulle være verdt 3,6 mill. Så langt har Kode brukt fem ganger så mye. – Dette er en ulovlig direkteanskaffelse, mener anbudsekspert Malin Arve ved Norges Handelshøyskole. Kode nå foretar en vurdering av om det bør utlyses ny rammeavtale, ifølge Bergensavisen.

Robot skal gi svar på anskaffelsesjuss

AI-teknikken sprer seg til stadig flere områder. I Sverige lanserer nå Tendium nå en chattrobot, døpt Louis, som skal kunne gi svar på anskaffelsesjuridiske spørsmål. Upphandling24.se lot en advokat teste den. Konklusjonen var «ikke godkjent».

Vil konkurranseutsette forsvarsoppgaver

Dansk Industri foreslår i nytt forsvarspolitisk utspill bl.a. at private virksomheter skal løse langt flere av de oppgavene som folk i uniform i dag bruker tid på. Et konkret forslag er å konkurranseutsette hva som kan konkurranseutsettes og invitere til samarbeid for å løse oppgavene i fellesskap.

Nær 20 000 finske kunngjøringer

I 2022 ble det i Hilma, Finlands Doffin, publisert 19 893 kunngjøringer som gjaldt 16 382 anskaffelser. Den totale mengden kunngjøringer økte med 4,3% fra 2021 til 2022 – en trend som har vart over flere år. Nær 12 000 av kunngjøringene var anskaffelser over EU-terskelverdiene.

Antibedrageri-team

Et nytt ekspertteam vil bidra til å hjelpe myndighetene i Storbritannia med å forhindre bedrageri og identifisere tjenesteområder der det er størst risiko. De vil også hjelpe til med å utelukke bedrageri og liknende når nye tjenester og prosjekter blir lansert.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2.juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.