Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 20.desemberUtenriksminister Ine Eriksen Søreide skriver om konsulenter til Stortinget. Når det krevesr teknisk spisskompetanse, ofte i kortere perioder, vil det å ansette medarbeidere i fast stilling være vesentlig dyrere enn å benytte seg av konsulenter.

Skriv ut artikkelen

Ny kravspek kan spare kommunene for 3,5 mrd., en innovativ anskaffelse gav kommersiell ide, og i Danmark mener en IT-forening at Klagenævnet for Udbud – danskenes klageorgan – kan legges ned.  Det er inngått ny avtale for helsereiser med fly, anbud har bidratt til rekordår for utslippsfire busser og Statnett-prosjekter i sør har gitt underleverandører over 500 mill. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Fra innovativ anskaffelse til kommers

Det gror i kjølvannet av en innovativ anskaffelse: Starten var en visjon om førerløs snøbrøyting i Avinor. Øveraasen og Semcon Norge tok tak i ideen og startet Yeti Snow Technology AS, som nå utvikler og tester ulike metoder for autonom snørydding på stengte områder som flyplasser og byggeplasser.

Kravspek kan spare kommunene for 3,5 mrd

Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) har lansert nye kravspesifikasjoner for kommunale skoler, barnehager og sykehjem. Bruk av disse kan spare kommunene for 3,5 milliarder kroner, ifølge NKF. I første kvartal 2020 vil NKF lansere en brukervennlig webløsning som skal bistå kommunene i utarbeidelsen av kravspesifikasjoner.

Vesentlig dyrere enn konsulenter

Utenriksdepartementet bruker i hovedsak konsulenttjenester for å opprettholde sikker og stabil IKT-drift og til å utvikle digitale løsninger. Dette krever teknisk spisskompetanse, ofte i kortere perioder, hvor det å ansette medarbeidere i fast stilling ville være vesentlig dyrere enn å benytte seg av konsulenter, heter det i et brev til Stortinget.

Kontrakter for over en mrd

I løpet av 2019 har Forsvarsbygg inngått kontrakter i forbindelse med utbyggingen for Forsvaret på Evenes for over en milliard kroner. 2020 og årene fremover kommer til å bli vel så hektisk. Til nå er det signert over 20 kontrakter som gjelder for utbyggingen.

520 mill til underleverandører

Statnetts sørligste byggeprosjekter ga nesten 520 millioner til lokale og regionale underleverandører. Lokale og regionale bedrifter har bidratt betydelig med leveranser og tjenester til Statnetts ferdigstilte byggeprosjekter i Sirdal, Flekkefjord og Kvinesdal. Det er entreprenørbedrifter som har fått flest kontrakter.

Rammeavtaler for flyreiser i helse-Norge

Sykehusinnkjøp HF har nå gjennomført et nytt anbud på flyreiser for landets helseforetak. I det nye anbudet er det tildelt rammeavtaler til selskapene Norwegian, SAS og Widerøe på ulike flystrekninger over hele landet. Avtalene har en total verdi på 370 millioner kroner i året, og gjelder både for pasientreiser og tjenestereiser.

Åpner for enkeltspesialister

For første gang er det mulig i en anskaffelse at enkeltspesialister vil kunne tilby medisinsk faglig rådgivning. Det er åpnet for inngåelse av avtaler med en eller flere tilbydere om en eller flere spesialiteter. Det fremgår av en anbudskonkurranse i regi av Helsedirektoratet om rådgiving til spesialistgodkjenning for leger og tannleger.

Langsiktige muligheter for tog-kjøp

Norske tog AS skal gjennomføre kjøp av nye togsett, og vil i samband med dette òg be om opsjoner på kjøp av ytterligere lokaltog, slik at kontrakten med vinnende togprodusent ved behov kan benyttes til å skaffe lokal- og regiontog i lang tid framover, opplyser samferdselsminister Jon Georg Dale i et skriftlig svar til Stortinget.

Gjennombrudd for utslippsfrie busser

2019 var det store gjennombruddet for utslippsfrie busser i Norge og i Norden. I løpet av 2019 er det satt i drift mer enn 170 utslippsfrie busser i Norge. Etter flere år med stor interesse og arbeid med pilotprosjekter og anbud på elektriske busser, har utslippsfrie busser endelig fått sitt store gjennombrudd også her i Norge, ifølge zero.no.

Fem team er prekvalifisert i Bergen

I forbindelse med planlegging av bystrand og ny Lungegårdspark er det blitt gjennomført en prekvalifisering av innkomne tilbud i den begrensete plan- og designkonkurransen. 25 leverandører søkte om å få delta i prosjektet, og det var gode kandidater som leverte tilbud. Det kom inn tilbud fra Sverige, Norge og Danmark, skriver arkitektur.no.

Mer vellykkede anskaffelser og kontrakter

Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke hvordan den offentlige sektoren kan gjennomføre enda mer vellykkede anskaffelser og kontrakter med privat sektor. Verdensledende forskere fra inn- og utland, blir med i prosjektet, melder IKA – danske offentlige innkjøperes forening, som selv skal delta i prosjektet.

Analyseverktøy for miljøpåvirkning

Upphandlingsmyndigheten i Sverige arbeider for at offentlige anskaffelser skal være miljømessige og bærekraftige. I den forbindelse publiseres nå en beskrivelse av Miljöspend, som er en metode for å analysere anskaffelsens miljøpåvirkning.

Misfornøyde maskinentreprenører

Over 4 000 foretak med drøyt 20 000 ansatte som har spesialisert seg på å bygge infrastruktur, benyttes ikke av Trafikverket. Av landets maskinentreprenører med kompetanse innenfor tunge anlegg, er det bare 10% som mener at det nytter å levere tilbud til Trafikverket, skriver Maskinentreprenörerna.

Vil legge ned klageorgan

Hele anskaffelsessystemet bør vurderes, mener Dansk IT, og det kan passe å starte med å legge ned Klagenævnet for Udbud. Klagesystemet er ‘et selvkjørende system’, hvor frykt for klagesaker betyr at ingen våger noe.t Danmark bør la seg inspirere av det engelske systemet hvor klager avgjøres av domstolene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.