Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 20. januarDaglig leder Heidi Furustøl i Etisk handel Norge kan glede seg over stor medlemsvekst, deriblant en rekke offentlige virksomheter.

Skriv ut artikkelen

Det stunder til årets første Anbud365-seminar/webinar, det skal gjøres en undersøkelse av innkjøp av økologisk mat og det gjelder å være årvåken ved sikkerhetsgraderte anskaffelser. Regjeringens forslag til skjerpede miljøkrav har stor betydning for SMB, og en kommune var ni måneder for sent ute med viktig høringsinnspill. København har besluttet å betale sine leverandører senest etter 8, i stedet for 30 dager. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Årets første Anbud365-seminar

Grette åpner årets serie av de populære Anbud365-seminarene/webinarene. Det skjer 31. januar. Tema er bruk av underleverandører, og rett over helgen er det klart for påmelding her på Anbud365. Så følg med, grip sjansen til å heve din kompetanse.

Innkjøpssamarbeid for sirkulær-løsninger

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik i Stortinget om å kutte ressursbruk, tenke ombruk og sirkulære løsninger: Jeg mener det er potensial for at kommuner kan samarbeide enda tettere enn det de gjør i dag, eksempelvis på innkjøpssiden. Det er eksempler på kommuner som har inngått innkjøpssamarbeid for å bygge større fagmiljø.

Undersøkelse om innkjøp av økologisk mat

Viken fylkeskommune skal denne våren, sammen med Matvalget, delta i en undersøkelse om hvordan offentlig sektor kan øke forbruket av økologisk mat i sine virksomheter. Det er selskapet AgriAnalyse, som er ansvarlig for å administrere og gjennomføre prosjektet. Vikens ambisjon er 30% økologisk av all mat i skolekantiner og fylkeshuskantiner.

Årvåkne ved sikkerhetskjøp

Når vi gjør sikkerhetsgraderte anskaffelser, må vi være årvåkne på vegne av egen virksomhet. Viktig å sjekke tilbydere før man gir de alt for mye informasjon, sa fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund på et møte i Fylkesberedskapsrådet i Innlandet fylkeskommune.

I retten om like konkurransevilkår

Lokalt næringsliv tapte statsstøttesøksmål mot kommunens eget fitnesstilbud, melder rett24.no. I stedet for å inngå avtale med etablerte aktørene, bestemte kommunen seg for å starte eget, kommunale treningsforetak. Saken gjelder statsstøtte og spørsmålet om hvordan sikre like konkurransevilkår mellom det offentlige og private i markedet.

Ansvarlig for å sikre anskaffelseskapasitet

Sykehusinnkjøp HF skal kunne stå ansvarlig for kvalitet og fremdrift i alle funksjonsanskaffelser til Sykehusbygg HF sine byggeprosjekter. For å lykkes med dette er det nødvendig at det er Sykehusinnkjøp HF som alltid er ansvarlig for å sikre nødvendig anskaffelseskapasitet, heter det i papirene til foretakets styremøte 26. januar.

Også mindre aktører …

Den grønne vridningen av offentlige anskaffelser må innebære at også mindre aktører og norsk teknologi får mulighet til å bevise sine konsepter og bidra til effektivisering og verdiskaping, ifølge Øystein Søreide, adm. dir i Abelia i Shifter.

Skipstunnel etter konkurranse med forhandling …

Rundt 50 entreprenører og leverandører har meldt seg på Kystverkets leverandørkonferanse for Stad skipstunnel 31. januar. Kystverket arbeider med konkurransegrunnlaget for byggingen, og arbeidet er planlagt utlyst sommeren 2023 som én stor totalentreprise med fast pris, anskaffet etter konkurranse med forhandling.

… men utsatt byggestart

Byggestart for skipstunnelen på Stad var etter planen satt til januar 2024. Nå er det utsatt i seks måneder fordi det utredes hvem som skal få steinmassene. Kontraktstildelingen vil heller ikke komme på plass før i første eller andre kvartal i 2024, sier prosjektleder i Stad skipstunnel, Terje Skjeppestad, til frifagbevegelse.no.

Mer tro på gulrot enn pisk

Når Statens vegvesen skal bruke sin markedsmakt til å stimulere utvikling av større utslippsfrie anleggsmaskiner, har John Atle Haugland, avd. dir. i Statens vegvesen, mer tro på gulrot enn på pisk. Allerede om 1-2 års tid, tror han at de kan stille strengere krav i kontraktene. Da vil problemet med for få store anleggsmaskiner i markedet, bli mindre.

Ytterligere modernisering av Norges luftvern

Forsvarsmateriell har signert kontrakt med tyske Rheinmetall for oppgradering av elektrooptiske sensorer i luftvernsystemet NASAMS. Verdien på kontrakten er på rundt 190 millioner kroner.

Håper på større interesse

Statens vegvesen har gått ut med ny utlysning på oppgradering av E39 Glaskartunnelen i Åsane utenfor Bergen, og håper på større interesse nå. Like før jul ble det klart at bare én av de tre entreprenørene som hadde meldt sin interesse for oppgradering av tunnelen kunne dokumentere at de var kvalifisert for jobben, ifølge tungt.no.

Høringssvar ni måneder for sent

I verste fall blir ikke Loppa kommunes innspill med i utformingen av anbudet, det vil være krise for fergekommunen Loppa. 4. januar i år sendte kommunen sitt høringssvar om fergetilbudet i kommunen til Troms og Finnmark fylkeskommune. Problemet er at denne høringsuttalelsen skulle vært fylkeskommunen i hende for ni måneder siden.

Skjerpede miljøkrav viktig for SMB

Før jul varslet regjeringen skjerpede krav til miljø i offentlige innkjøp, slik at miljø alltid skal vektes minst 30%. – Et slikt miljøkrav vil ha stor betydning for små og mellomstore bedrifter. Forslaget viser hvor viktig det vil bli for bedrifter å sette i gang med bærekraftsarbeid og dokumentere det, sier Jørund H. Rytman, adm.dir. i SMB Norge.

Solid medlemsvekst for Etisk handel Norge

I løpet av fjoråret ble 41 nye virksomheter medlem i Etisk handel Norge, og i løpet av de første to ukene i 2023 meldte ytterligere fem nye medlemmer inn. Dermed står de med 204 medlemmer i skrivende stund. Blant nye medlemmer på offentlig side er Norske Tog, Meteorologisk Institutt, Avinor, Kristiansand kommune og Bergen havn.

Skal skape nordnorske vinnere

Arctic Energy Partners og Orinor satser for en grønn leverandørindustri i Nord-Norge. Hovedmålet med prosjektet er å bidra til økt verdiskaping, og styrke leverandørers kapasitet mot oppdrag knyttet til det grønne skiftet. Bedriftene skal rustes til å vinne anbud når de store investeringene i det grønne skiftet skal tas, ifølge Sør-Varanger Avis.

Betaler leverandører innen 8, ikke 30 dager

Økonomiutvalget i Københavns Kommune har besluttet å betale regninger fra private leverandører hurtigst mulig, slik at de får betaling i løpet av åtte i stedet for 30 dager. Det bør tjene til inspirasjon for alle kommuner, som har muligheten, skriver Jakob Scharff, bransjedirektør i DI Service og chef for offentlig-privat samarbejde.

Immaterielle rettigheter og anskaffelser

Upphandlingsmyndigheten og Patent- og registreringsverket (PRV) har sammen utviklet en «informasjonspakke» til dem som ønsker å sette seg nærmere inn i problemstillinger knyttet til immaterielle rettigheter i forbindelse med innovasjon i anskaffelser.

Tar opp kampen mot 10 mill-gebyr

Region Stockholm tar opp kampen mot Konkurrensverket om bemanningsavtale uten kunngjøring under pandemien. Kravet på maksimalt 10 mill i overtredelsesgebyr (upphandlingsskadeavgift) bestrides og regionen begjærer muntlige forhandlinger i den fortsatte prosessen, skriver upphandling24.se.

Ofte ikke tydelige mål

Målet med innovative anskaffelser i anskaffelsesmiljøer er ofte ikke er tydelig, eller deres gjennomføringsmetode konsistent. Delvis kanskje derfor har de blitt implementert i Finland i stor grad gjennom eksperimenter og piloter, men ikke systematisk, skriver den finske forskeren Katriina Alhola.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.