Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 20.oktoberDersom Stortinget senere i høst gir sin tilslutning, vil statsbudsjettet for 2018 inneholde en bevilgning på 13 millioner til å digitalisere offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Hvis Stortinget sier ja skal Difi drive et nytt program for digitale anskaffelser, internasjonalt bærekraft-seminar i Oslo neste år, og svenske offentlige innkjøpere er blitt yngre og mer utdannet. Nord-Trøndelag vil avvise en kinesisk entreprenør med et billigste tilbudet, og enda et nytt kommunalt innkjøpssamarbeid er på gang. Dette og mer til kan du lese nedenfor.

Nytt program for digitale anskaffelser

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2018 å bruke 13 millioner kroner til å digitalisere offentlige anskaffelser. Dette er en del av et nytt program i regi av Difi som skal vare fram til 2024, dersom regjeringen får tilslutning fra Stortinget, ifølge anskaffelser.no.

Positive signaler om de ideelle

De mest positive signalene som gis i forslaget til statsbudsjett når det gjelder de ideelle, er at regjeringen fullt ut vil utnytte handlingsrommet for å ivareta ideell sektor i offentlige anskaffelser. Det slår Inger Helene Venås, direktør for Virke Ideell, fast i en kommentar.

Vil avvise kinesisk entreprenør

Kineserne har det klart laveste tilbudet, men fylkesrådet i Nord-Trøndelag vil avvise tilbudet fra Sichuan Road and Bridge Group om å bygge bru over Beitstadsundet, melder Trønder-Avisa.

Større bruk av lokale leverandører

I Indre Østfold gjøres det innkjøp for cirka 600 mill. kroner. Dersom kommunene i Indre Østfold i større grad bruker lokale leverandører, vil det bety positiv vekst for næringslivet i regionen vår, sa ordfører Thor Hals i Askim da han nylig åpnet en NHO-konferanse.

Innovativ anskaffelse av signalanlegg

Nytt sykehjem i Stavanger sto ferdig juni 2017. Anskaffelsen av signalanlegget ble trukket ut av totalentreprisen og gjennomført som en innovativ anskaffelse parallelt med bygging av sykehjemmet, ifølge Nasjonalt program for leverandørutvikling.

Statsbygg inngår innovasjonskontrakt

Statsbygg har inngått en treårig forsking- og innovasjonskontrakt med Smart Innovation Norway (SIN) på vegne av NCE Smart Energy Markets om energieffektiv drift av bygg med digitale løsninger. Foruten SIN deltar NCE Smart bedriftene View Serinus, ESmart Systems og Institutt for energiteknikk i prosjektsamarbeidet med Statsbygg.

Miljøkurs for konsulenter

Ny forskrift for offentlige anskaffelser åpner for spesifikke miljømerker som dokumentasjon på miljøkrav. Konsulenter som bistår offentlige innkjøpere vil ha nytte av å kunne tilby miljøveiledning som del av sin leveranse. 2. november arrangerer Miljømerking derfor et dagskurs for konsulenter. Påmelding til tl@svanemerket.no.

Statsrådsglede over buss-standard

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har fått overrakt en ny standard for innkjøp av busser. – Det er veldig bra å få en standard på plass. Det betyr at vi kan få standardisert materiellet og redusert kostnadene. Det er kjekt å høre bransjen selv fortelle hvor mye de kan spare i innkjøp, sier statsråden i en kommentar.

Oslo-seminar om bærekraftige anskaffelser

I mars neste år skal Oslo kommune og ICLEI sammen arrangere 15th Procura+ Seminar. Procura+ er et nettverk for bærekraftige anskaffelser, og ICLEI er det eneste, internasjonale nettverket av byer som satser bærekraftig. KS og seks norske byer er med i ICLEI, deriblant Oslo kommune.

Nytt innkjøpssamarbeid på gang

Et innkjøpssamarbeid for ni kommuner i Vest- og Midt-Telemark er på gang, ifølge Vest-Telemark blad. Deltakende kommuner skal gjennom felles rammeavtaler og samordnede innkjøp søke å oppnå stordriftsfordeler ved bedre innkjøpspriser og vilkår, og lavere kostnader ved innkjøpsprosessen.

Yngre og bedre utdannede innkjøpere

Ny statistikk viser store forandringer når det gjelder den gjennomsnittlige innkjøper i det offentlige Sverige. Dagens innkjøper er yngre og bedre utdannet sammenliknet med for bare åtte år siden. 43 år, kvinne, jobber i en kommune og har høyskoleeksamen i økonomi. Det er dagens gjennomsnittlige innkjøper i Sverige, ifølge inkopsradet.se.

Ned med transaksjonskostnadene!

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har etablert en arbeidsgruppe med formål å hente konkrete erfaringer på hvordan transaksjonskostnadene kan reduseres – både for leverandører og offentlige oppdragsgivere. Det er den danske regjeringen som har bedt om et slikt arbeid.

Tiltak for velferdstjeneste-kjøp

Den svenske regjeringen lanserer forslag med sikte på at kontrakter som gjelder velferdstjenester, skal tildeles på åpen og rettssikker måte. Slike anskaffelser under EU/EØS-terskelverdiene pålegges som hovedregel bl.a. kunngjøringsplikt, og tilbyderne skal informeres om kontraktstildeling og gjennomføring av anskaffelsen.

Veiledning i ansvarlige matkjøp

Motiva i Finland har publisert en veiledning med anbefalinger for hvorledes den offentlige sektoren skal kunne stille krav om ansvarsfull matproduksjon. Veiledningen inneholder kriterier for ansvarlighet og omfatter en rekke produktgrupper.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.