Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 21. desemberFunksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), her ved generalsekretær Lilly Ann Elvestad, støtter opp om regjeringens ønske om å legge til rette for at ideelle aktører tilbyr helse- og sosialtjenester.

Skriv ut artikkelen

At norske Atea ble dømt for bestikkelser og rimelig raskt kom inn i varmen igjen har opprørt danske myndigheter. De vil stramme inn reglene slik at bestikkelsesdømte straffes hardere ved offentlige kontrakter. Ellers: Ny nettside med Kofa-stoff, Konkurransetilsynet anbefaler kommunene å konkurranseutsette pensjonsordningene, og Oslo opplever det som krevende å følge opp lærlingkravene. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Ny nettside for Kofa

Klagenemndssekretariatet har fått ny nettside hvor alle nemndene har fått sine undersider, deriblant Kofa. En ny nettside gjør at det vil bli lettere å finne informasjon om nemndenes virksomhet og klageprosessen. Alle innkomne og avgjorte saker vil bli lagt ut fortløpende på siden, likeledes nyheter med relevans for hver enkelt nemnd.

Anskaffelser og arbeidslivskrim

Regjeringen har sendt rundskriv til departementene om fellesføring i tildelingsbrevene for 2019. To fellesføringer skal innarbeides i tildelingsbrevene for 2019, heter det, en av dem er «Motvirke arbeidslivskriminalitet ved offentlige innkjøp».

Konkurranseutsetting av pensjonsordninger

At Storebrand og DNB planlegger comeback i markedet for kommunal tjenestepensjon er godt nytt for kommunene: – Hvis de konkurranseutsetter sine pensjonsordninger kan det bety sparte kostnader. Det kan kommunene bruke på andre gode formål for sine innbyggere, skriver Konkurransetilsynets Gjermund Nese og Lars Sørgard i DN.

Personvern i SSA-ene

Det er innført en ny formulering om bestemmelser om personvern i Statens Standardavtaler (SSA). Difi har presisert at rett til erstatning og erstatningsansvar reguleres av bestemmelsene i personvernforordningen artikkel 82.

Et skritt nærmere førerløse Gjesdal-busser

Våren 2020 skal en flåte førerløse busser kjøre i rute med faste avganger på en bestemt strekning i Rogalands-kommunen Gjesdal. En førkommersiell anskaffelse er i gang. Sammen med de fem andre partnerne har Gjesdal kommune nå sluttført evalueringen av tilbudene. Fem konsortier, hvorav ett norskbasert, er tildelt kontrakter i første fase.

Jernbanedrift konkurranseutsettes i ti områder

Mer jernbane for pengene er målet når Bane NOR deler jernbanenettet opp i ti kontraktsområder hvor drift og vedlikehold konkurranseutsettes. Sørlandsbanen er først ut med prekvalifisering 1. juli 2021. Alle områdene skal være konkurranseutsatt innen 1. januar 2027.

Krevende å oppfylle lærlingekrav

Det er «snakkis» blant rørleggere at Oslo kommune bl.a. synder mot krav til antall lærlinger i avtaler. Bedrifter får rammeavtaler uten å oppfylle kriteriene, hevdes det. – Vi er klar over at tiprosentregelen kan være krevende å oppfylle, men mener Oslomodellen fungerer i praksis, sier finansbyråd Robert Steen i Oslo kommune til VVSForum.

Støtter reservasjonsadgang for ideelle

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) støtter opp om regjeringens ønske om å legge til rette for at ideelle aktører tilbyr helse- og sosialtjenester og at konkurranser om anskaffelser av slike tjenester kan reserveres for disse aktørene, fremgår det av en høringsuttalelse.

Standard for bærekraftige BAE-anskaffelser

Vil du være med å sette standarden for bærekraftige anskaffelser i BAE-sektoren? Arbeidet med en Norsk Standard for bærekraftige anskaffelser innenfor BAE-sektoren starter i januar. Standard Norge rekrutter nå fagpersoner til komitearbeidet.

To nye offentlige som IEH-medlemmer

På tampen av året kan IEH notere seg 17 nye medlemmer i 2018, blant dem fins også både offentlige virksomheter som Bergen kommune og Forsvarets Logistikkorganisasjon.

Evaluering danskenes anskaffelseslov

Erhvervsminister Rasmus Jarlov i Danmark har sendt på høring og dermed avfyrt startskuddet på en planlagt evaluering av den såkalte udbudsloven, som ble vedtatt i 2015. Evalueringen skal gi svar på om loven har hatt den tilsiktede virkning, og om det er erfaringer som gjør at loven bør endres.

Skal bli vanskeligere for bestikkelsesdømte

En tverrministeriel arbeidsgruppe skal se på hvordan man kan stramme inn reglene, slik at virksomheter som dømmes for bestikkelse, lettere kan utestenges fra offentlige anskaffelser i en periode og lettere få opphevet inngåtte kontrakter, melder innovasjonsminisiter Sophie Løhde. Bakgrunnen er den såkalte Atea-saken.

68% av svenske statsfakturaer er digitale

Nesten sju av ti fakturaer som statlige myndigheter i Sverige tar imot er nå digitale. Det er en økning på 19% på ett år. Det viser en undersøkelse fra den nye Myndigheten för digital förvaltning (Digg), skriver upphandling24.se. Samtidig bør mange myndigheter forbedre sitt e-handelsarbeide ytterligere, heter det.

Innkjøpsoversikt fra Storbritannia

National Audit Office, den britiske riksrevisjonen, har laget en oversikt over hva sentralmyndighetene gjør, hvor mye de bruker, nylige og planlagte endringer og hva de må vie oppmerksomhet i sine vurderinger av den kommersielle styringen i tiden fremover. Ti eksempler fra revisjonens arbeid de siste 18 månedene er utgangspunktet.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 21. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.