Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23.desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23.desemberAdministrerende direktør i Medtek Norge, Trond Dahl Hansen, aksepterer ikke anbudsutlysning med ordinær innleveringsfrist i forbindelse med vanlig ferie og høytid, slik som jul og sommerferier.

Skriv ut artikkelen

Juleferie og årsavslutning gjør at MedtekNorge ber om utsatt anbudsfrist, og Statens vegvesen skal kutte 10% i konsulentkjøp. Konkursbølge etter seriøsitetskrav og – kontroll, og sterk økning i andelen rammeavtaler i Sverige. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Julelektyre om nytt regelverk (I)

Nærings– og fiskeridepartementet har fram til nå lagt ut 12 veiledninger til ulike områder i det nye regelverket for offentlige anskaffelser – og flere er på vei.

Julelektyre om nytt regelverk (II)

Difi lager også veiledninger, maler og annet informasjonsmateriale til det nye regelverket for offentlige anskaffelser, som trer i kraft 1. januar 2017.

Ber om utvidet anbudsfrist

På grunn av den ekstraordinære perioden knyttet til årsavslutning og juleferie, ber Medtek Norge Sykehusinnkjøp HF om at innleveringsfristen for anbud utlyst de siste ukene før jul og med innlevering i 2017, utvides med to uker.

Seriøsitetskrav bak konkurseksplosjon

Mens det i fjor var 87 konkursåpninger i bygg- og anleggsbransjen i Hordaland, er tilsvarende tall så langt i år hele 164. En av forklaringene, ifølge EBA Vestenfjeldske, er at det er blitt kjørt knallhardt på krav om mer seriøsitet i bransjen. Dette har ført til sterkere kontroller fra NAV, Skatt Vest, Arbeidstilsynet og politiet.

Kutter 10% i konsulentbruk

Neste år skal Vegvesenets tjenestekjøp, i all hovedsak konsulentbruken, reduseres med 10 %. I kroner og øre betyr det drøyt 370 millioner kroner. Autosys-prosjektet blir definert som så viktig at det er lagt opp til en økning i tjenestekjøp knyttet til dette prosjektet, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Energi– og miljøkrav ved kjøretøykjøp

Yrkestransportloven og gjeldende regelverk om offentlige anskaffelser er endret. Formålet er å sikre at de som har løyve, enerett eller får godtgjøring for å utføre offentlige tjenester skal legge bestemte energi– eller miljøkrav til grunn ved kjøp av kjøretøy. Nærmere forskrifter kommer.

Signerte kontrakter for en milliard

Statsbygg har signert kontrakter for Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum på nesten en milliard kroner. AF Gruppen og Caverion har vunnet seks av de største kontraktene. AF Gruppen er tildelt kontrakten for innvendige bygningsmessige arbeider og Caverion for tekniske arbeider innenfor fagene rør, elkraft og ventilasjon.

OPS-prosjekter for 22 milliarder

Statens vegvesen forbereder nå tre vegutbygginger etter en OPS-modell (Offentlig–privat samarbeid).  Dette er store vegprosjekter i Hedmark, Hordaland og Nordland/Troms med en antatt kostnad på mer enn 22 milliarder kroner.

EU kikker på norsk innovativ anskaffelse

Resultatet av en innovativ, norsk anskaffelse er blitt best practice–eksempel i EU. Det gjelder den fossilfrie byggeplassen til Omsorgsbygg. Den kommunale bedriften i Oslo satt i 2016 i gang et initiativ for å få ned utslippene på byggeplass. Dialogkonferanse ble arrangert i samarbeid med Nasjonalt program for leverandørutvikling.

Bidrag fra 17 nasjoner

Utkastet «Silosamlingen» forfattet av Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural studio, begge fra Barcelona, vant den åpne plan- og designkonkurransen om nytt kunstmuseum og kulturkvartal i Kristiansand. Konkurransen mottok 101 spennende utkast fra 17 nasjoner, og seks finalister har kjempet om førsteplassen.

92% avgjort etter laveste pris

En dansk undersøkelse viser at 92% av oppgavene innen bygg og anlegg i 2016 ble avgjort ut fra pris alene. 392 anskaffelser ble gjennomgått, hvorav 62 gjaldt bygg og anlegg. Politikerne har åpenbart bestemt at det bare handler om å bygge billig, ikke om kvalitet, kommenterer Dansk Byggeri.

Sterk økning i rammeavtaler

I 2015 var mer enn hver tredje kunngjorte anskaffelse en rammeavtale. I 2009 gjaldt bare 7% rammeavtaler. Det fremkommer av statistikk fra Konkurrensverket. Andelen anskaffelser over EU/EØS–terskelverdiene øker også i Sverige – fra 24% i 2009 til 38% i 2015.

Flest til de små, mest til de store

Selv om de mindre IT–firmaene i Danmark vinner hver tredje konkurranse, sitter de ti største IT–leverandørene på omsetningen, viser tall fra Udbudsvagten.  Det offentlige kjøpe IT i 2015 for 7, 98 milliarder, og av disse tilfalt drøyt fem milliarder de ti største tilbyderne.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23.desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.