Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. marsAnbud365 ønsker alle sine lesere en riktig fin påske.

Skriv ut artikkelen

Det er igjen tid for Difis EHF-konferanse, den første OPS-kontrakten på nærmere ti år er tildelt, og Norge har tapt en sak for EFTA-domstolen om offentlige anskaffelser. Anbudsdokumentene for konkurranseutsetting av nye togstrekninger er ute, det er EcoProcura-konferanse i oktober, og Trondheim kommune har laget erfaringsrapport fra en konkurranse med krav om fossilfri byggeplass. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor. 

Årets EHF-konferanse

Difi inviterer til «EHF-konferansen – digital samhandling i anskaffelsesprosessen» torsdag 26.april. Konferansen er den årlige faglige møteplassen mellom offentlig og privat sektor for erfaringsutveksling og læring om digitalisering av offentlige anskaffelser. Program og påmelding, se her. Påmeldingsfrist 15. april.

Første OPS-prosjekt på ti år

Statens vegvesen innstiller Skanska til det første OPS-prosjektet i Norge på mer enn ti år. Dette er den største veikontrakten som er inngått i Norge. Kostnaden for den nye riksveien mellom Løten og Elverum – både bygging, finansiering og drift/vedlikehold i 20 år – er samlet på 5,5 mrd. kr.

Feil klassifisering av kontrakt

EFTA-domstolen har avsagt dom i saken om et underjordisk parkeringsanlegg under Torvet i Kristiansand. Her tapte Norge. Det var uriktig å klassifisere kontrakten som en tjenestekonsesjon og gjennomføre en anbudsprosedyre som ikke er forenlig med EØS-reglene om offentlige anskaffelser, heter det.

Rapport om fossilfrie byggeplasser

Trondheim kommune går foran og etterspør fossilfrie, og etter hvert utslippsfrie, bygge- og anleggsplasser i Midt-Norge. Etter markedsdialoger og utvikling av kontraktsunderlag i tilknytning til anskaffelsen Okstad skole har kommunen laget en delrapport. Her kan alle andre som er i starten med å etterspørre fossilfrie byggeplasser hente kunnskap.

«Togpakke» til prekvalifiserte

Jernbanedirektoratet har nå sendt ut konkurransegrunnlaget for Trafikkpakke 2 Nord til de prekvalifiserte togselskapene. Trafikkpakken omfatter persontrafikken på de ikke-elektrifiserte banene, samt fjerntogtilbudet Oslo-Trondheim.

Vurderer krav om minimumsrabatt

Sykehusinnkjøp, divisjon legemidler vil vurdere om de skal fortsette med kravet om minimumsrabatt for å levere inn anbud. Minimumsrabatten for kreftanbudet i fjor høst var på 17%. Anbudet hadde en verdi på 2,5 milliarder kroner. For alle legemiddel-anbud samlet var oppnådd gjennomsnittlig rabatt i fjor på over 35%, skriver Dagens Medisin.

Oversikt over forsvarsanskaffelser

FAF 2018-2025 (Framtidige anskaffelser til forsvarssektoren 2018-2025) er lagt fram. Her finnes mer informasjon om forsvarssektorens planlagte materiellinvesteringer og anskaffelser for perioden 2018-2025.

Ikke lovlig kommunalt krav

Kommunal- og moderniseringsministeren og samferdselsministeren informerer i et brev til kommunene om at det ikke er adgang til å stille krav om sentral godkjenning ved offentlige anskaffelser eller for å kunne utføre arbeider på kommunale veier.

Nøkkel til suksess for E6-kontrakt

– Tett samhandling og klare forpliktelser fra toppledelsen er nøkkelen til suksess for Norges hittil største veikontrakt, sa Nye Veiers prosjektdirektør Johan Arnt Vatnan til de fem kvalifiserte entreprenørgrupperingene som var invitert til informasjonsmøte om E6 Ranheim–Værnes. Kontraktsverdi ca. 4 mrd.

Unntak for visse klimakvote-tjenester

Kjøp av klimakvoter er unntatt lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Det er også klart at unntaksregelen (anskaffelsesforskriften § 2-4) i tillegg kan benyttes for en del tjenester som er knyttet til selve transaksjonen av klimakvoten. Det fremgår av en juridisk betenkning bestilt at Klima- og miljødepartementet.

EcoProcura-konferanse i oktober

Årets EcoProcura-konferanse arrangeres i år i Nijmegen i Nederland i dagene 3.-5.oktober. Det er samtidig 10. utgaven av denne konferansen for bærekraftige, sirkulære og innovative anskaffelser. Den samler i størrelsesorden 400 deltakere fra hele Europa – leverandører, innkjøpere, politikere, forskere og interesseorganisasjoner.

Lønnsgap mellom innkjøpere øker

Lønnsgapet i Sverige mellom kvinnelige og mannlige innkjøpere øker. Den årlige undersøkelsen viser at en mannlig innkjøper i 2017 tjente 40 092 svenske kroner i måneden. De kvinnelige innkjøperne tjener i snitt nesten 4000 kroner mindre enn sine mannlige kollegaer, skriver upphandling24.se.

Må sjekke om transportene er lovlig

Svenske myndigheter forventes å måtte ta større ansvar for å kontrollere at de transportene de bestiller, er lovlige. Om Riksdagens sier ja til et forslag fra regjeringen skjerpes dagens bestemmelser allerede fra kommende halvårsskiftet, ifølge inkopsradet.se.

Reviderte EU-kriterier for transport-kjøp

EU’s kriterier for grønne innkjøp av transport er under revisjon. Formålet er å få opp kriterier som er ambisiøse og bygget på en vitenbasert livsløpstenkning. Interessenter skal trekkes inn i prosjektet, og deltakerne vil bl.a få tilgang til foreløpige resultater og utkast, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.