Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. januar

Anbud365: Søker innovasjonspartnere til jakt på dokumentasjon av klimagassutslipp i anleggSamarbeider om «KlimaGrunn – Klimagassreduksjon i grunnarbeider»: Statens vegvesen v/ vegdirektør Ingrid Dahl Hovland (foto: Knut Opeide, Statens vegvesen),

Skriv ut artikkelen

Helseforetakene har gjort avtale som skal redusere risiko for legemiddelmangel, og prosedyrevelgeren er nå lansert – den skal hjelpe deg med å velge prosedyre i anskaffelser. Staten har brukt 7,8 mrd til konsulenter i 2019, og Norge kommer ut som nest sist i Norden på Transparencys korrupsjonsideks. I Sverige er FNs barnekonvensjon blitt svensk lov – det får konsekvenser for hensyn til barn ved anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Enklere å velge prosedyre

Digitaliseringsdirektoratet har lansert et verktøy som skal gjøre det enkelt å velge anskaffelsesprosedyre. Prosedyrevelgeren er nå klar i en første versjon.

7,8 mrd på konsulenter

Staten brukte over 7,8 milliarder kroner på konsulenttjenester i 2019. Konsulenter blir leid inn for ulike formål, som å lage rapporter eller bistå innen kommunikasjon, juss og økonomi. Andre bistår i utviklingen av ny programvare og IKT-løsninger, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i et skriftlig svar til Stortinget.

Avtale mot legemiddelmangel

I helseforetakenes nye avtale om innkjøp av legemidler mot betennelsessykdommer innen hud, ledd og tarm, tar man grep for å hindre medisinmangel.  Avtalen gjelder fra 1. februar 2020, og har et innsparingspotensial på 150 mill. Ved å inngå avtaler med to leverandører på dette virkestoffet, håper man å redusere risiko for en mangelsituasjon.

Innkjøp viktig for pasienttilbudet

– Regjeringen må koble Nasjonal helse- og sykehusplan sterkere opp til tiltakene i helsenæringsmeldingen og stortingsmeldingen om smartere innkjøp. Samarbeid om innovasjon og innkjøp av næringslivets løsninger er viktig for utvikling av helsetjenesten og tilbudet til norske pasienter, sier seniorrådgiver Henriette Ellefsen Jovik i Melanor.

370 mill til tjeneste- og pasientreiser

Sykehusinnkjøp HF har gjennomført et nytt anbud på flyreiser for landets helseforetak. I det nye anbudet er det tildelt rammeavtaler til selskapene Norwegian, SAS og Widerøe på ulike flystrekninger over hele landet. Avtalene har en total verdi på 370 millioner kroner i året, og gjelder både for pasientreiser og tjenestereiser.  

Vil ha avtaler med flere private

Helse Nord RHF gjør oppmerksom på at det er publisert en veiledende kunngjøring av kommende konkurranse for kjøp av tverrfaglig spesialisert rusbehandling.  Formålet med den kommende konkurransen er å etablere avtaler med flere private institusjoner fra mai 2021.

Kvalitetskrav til de ideelle

På foretaksmøtet tidligere i år ble de regionale helseforetakene (RHF’ene) bedt om å vurdere å stille kvalitetskrav som tar mer hensyn til de ideelle leverandørenes særegenheter – som likemannsarbeid og bruk av frivillige. RHF’ene skal ikke bygge opp tilbud som konkurrerer med eksisterende tilbud hos ideelle.

Norge nest sist i Norden på korrupsjonsindeks

Norge inntar sjuende plassen på den årlige korrupsjonsindeksen fra Transparency International. Det er nest sist av de nordiske landene, bare Island ligger lenger nede på listen. Indeksen måler korrupsjon i offentlig sektor i 180 land.

En av 19 kontrakter til utenlandske

Statens vegvesen inngikk i alt 19 utbyggingskontrakter til en verdi over 100 millioner kroner i 2019. Bare én av kontraktene ble vunnet av et utenlandsk selskap. Det viser en oversikt som vegdirektør Ingrid Dahl Hovland presenterte under Arctic Entrepreneur, skriver bygg.no.

Arkitektvinnere Ibsenbiblioteket i Skien

 «Foranderlige perspektiver» av Schmidt Hammer Lassen Architects, SLA og Rambøll og «Trekrone» av Kengo Kuma & Associates og Mad Arkitekter er kåret til vinnerne av konkurransene som gjaldt Ibsenbiblioteket i Skien. Endelig lokalisering og vinner av biblioteket blir avklart i mars.

Skal utrede taktisk budgivning

Drift og vedlikehold av det statlige vegnettet i Sverige koster 41% mer enn hva som er resultatet av selve anskaffelsen. Spekulativ prissetting kan være en av årsakene, ifølge Riksrevisionen. Nå har regjeringen gitt Trafikverket i oppdrag å utrede det som kalles ubalansert – eller taktisk – budgivning, melder upphandling24.se.

Prosjekt: Sosiale kriterier og SMB

Buying for Social Impact (BSI) er et prosjekt på oppdrag bl.a. av EU-kommisjonen med sikte på å fremme bruken av sosiale kriterier i offentlige anskaffelser. Prosjektet er målrettet mot små og mellomstore virksomheter, og 15 land er med i prosjektet, blant disse Danmark og Sverige.

Må prioritere barn i anskaffelser

FNs barnekonvensjon er nå blitt svensk lov. Det betyr i sin tur at krav på at barns beste prioriteres høyt ved anskaffelser som på en eller annen måte påvirker barn. Upphandlingsmyndigheten har laget veiledning for hvordan det bør foregå.

Målretting av offentlige anskaffelser

Målrettes det offentliges innkjøp i retning av mer offentlig-privat samarbeid, mer konkurranseutsetting, mer innovasjon, flere grønne tiltak og bedre verdi og kvalitet for pengene, kan vi merkbart forbedre konkurranseevnen til beste for alle dansker, mener Brian Mikkelsen, adm. dir i Dansk Erhverv.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.