Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 27. augustKS-leder Bjørn Arild Gram reagerer kraftig på at norske rikspolitikere vil avvikle Nasjonal digital læringsarena (NDLA), som er et lovlig innkjøpssamarbeid.

Skriv ut artikkelen

Invitasjon til nettverk i innovative anskaffelser, forslag om blåresept-anbud bekymrer leger og Maritimt Forum vil ha ekspertenhet med høy kompetanse på offentlige anbud. Norske tog har laget video som viser hvordan de jobber med å anskaffe nye tog, og i Sverige kommer det snart obligatoriske krav om dyrevelferd i offentlige anskaffelser. Partene i arbeidslivet har laget «Norgesmodell» mot useriøse. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nettverk for innovative anskaffelser

Kommuner, fylkeskommuner, innkjøpsnettverk og andre offentlige virksomheter i Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark kan nå søke om å delta i nettverk for innovative anskaffelser på Østlandet.

Ber Stortinget ligge unna

KS-leder Bjørn Arild Gram reagerer kraftig på at norske rikspolitikere vil avvikle NDLA: – Nasjonal digital læringsarena (NDLA) er et lovlig innkjøpssamarbeid, og jeg kan ikke se at politikerne på Stortinget har myndighet til å gripe inn mot det, sier han til Klassekampen.

Blåresept-anbud bekymrer

Legeforeningen skriver i et notat at det i den siste tiden er det foreslått eller innført en rekke regelendringer og tiltak på blåreseptområdet. Tre endringer vekker størst bekymring, bl.a. forslag om innføring av anbud med terapeutisk konkurranse på utvalgte behandlingsområder innenfor blåreseptordningen, skriver Dagens Medisin.

Norgesmodell med anskaffelses-krav

Fellesforbundet og BNL er blitt enige om hva som bør legges til grunn for en Norgesmodell for byggenæringen. Blant deres ti innspill til ny regjeringsplattform er at regelverket for offentlige innkjøp må ha klare og forståelige krav og etterlevelsen må sikres gjennom kontroll og tilsyn.

Ekspertenhet for offentlige anskaffelser

Maritimt Forum vil sikre verftsnæringens konkurranseevne ved bl.a. å sørge for å styrke den grønne maritime innovasjonsutviklingen. Samtidig vil de at offentlige anbudskontrakter styres mot norsk verdiskaping ved å følge opp Stortingets ønske om å etablere en ekspertenhet med høy kompetanse på offentlige anbud.

Innovasjon i kjølvannet av konkurranse

Ballard Power Systems Norway har siden de vant plan- og designkonkurransen til Statens Vegvesen i september i fjor utviklet en hydrogenløsning. I områder med krevende værforhold, uten strøm og nettverk, skal den kunne forsyne sensorer ved veikanten med strøm for å kunne gi god informasjon til trafikantene.

Anbud løsning for elsparkesykkel-bruk

– Ved anbudsutlysninger kan utleieselskapene konkurrere om å finne de beste løsningene på for eksempel parkeringskaos og fotgjengerpåkjørsler, og på samme tid stimulere frem innovasjon og nye løsninger, sa forskningsleder Nils Fearnley i Transportøkonomisk Institutt på et seminar under Arendalsuken.

Langtidsplan for toganskaffelser

I en kort informasjonsfilm gir Norske tog en innføring i hvordan de jobber med å oppgradere kjøretøyparken. Det tar opptil fem år å anskaffe nye togsett, derfor er en langtidsplan frem til 2033 et viktig verktøy for å sikre et tilstrekkelig antall tog levert til riktig tid.

Mega-anskaffelse av datasenterkapasitet

Sigma2 lyser ut anbudskonkurranse for datasenterkapasitet til fremtidige nasjonale superdatamaskiner og lagringsanlegg. Det er Sigma2 som eier de nasjonale anleggene for høykapasitetsberegninger (HPC) og lagring, som i dag står plassert hos enkelte samarbeidsuniversiteter. Kontrakten har en verdi på flere titalls millioner. 

Ikke samme mulighet for juniorkompetanse

Andreas Øwre, adm.dir. i konsulentselskapet Techpros, setter i Computerworld spørsmålstegn ved anbudsprosessene. Techpros og andre mindre konsulentselskaper har ikke sjanse på prosjektene som blir tildelt de store. Dermed har de heller ikke den samme muligheten til å satse på juniorkompetanse, mener han.

Nykommer innstilt til storkontrakt

Selskapet Intercab med de hvite Ridel-taxiene er innstilt som vinner av en offentlig kontrakt med verdi på flere titalls millioner kroner, i konkurranse med de to tradisjonelle taxiselskapene i Kristiansand og omegnskommuner. Ridel ble først lansert i august i fjor. Agder fylkeskommune og Agder kollektivtrafikk AS står bak rammeavtale-konkurransen.

Habilitet i offentlige anbud

I Stryn kommune er en kommunalsjef blitt leder i et privat firma. Maskinentreprenørenes forbund (MEF) har derfor spurt om hva som gjøres for å sikre at næringslivet som er med i offentlige anbud ikke opplever at konkurransesensitiv informasjon tilkommer andre og blir benyttet til egen vinning i konkurranseforhold, skriver bladet Fjordingen.

Fylkeskommuner kjøper felles veiforvaltningssystem

I juni 2020 lyste ti fylkeskommuner ut anbud på et nytt veiforvaltningssystem. Anbudet ble vunnet av NoIS sammen med sitt svenske datterselskap Norconsult Astando. Alle fylkeskommunene har benyttet seg av opsjonen til å kjøpe systemet, skriver Norconsult i en pressemelding. Dette er Norconsults største kontrakt på området noensinne.

Til topps i landsdekkende forsvars-konkurranse

HRP feide konkurrentene til side, og er av Forsvarsbygg valgt som foretrukken leverandør av konsulenttjenester innen sikkerhet. Ytterligere fire leverandører inkluderes i rammeavtalen, mens to er ute av konkurransen som følge av for høy pris.

Vil sikre åpenheten

Ta vel vare på åpenheten i offentlige anskaffelser. Det krever møbelindustrien i Sverige. Den reagerer på en utvikling i retning av økt hemmelighold i anbud. Vi ser, heter det, at kjøpende myndighet altfor lettvint godkjenner det hemmelighold som leverandørene etterspør i offentlige anskaffelser.

Snart obligatoriske krav om dyrevelferd

Misnøye med at bare 60% av kjøpende myndigheter benyttet mulighetene til å stille spesifikke dyrevernskrav i anskaffelser gjorde at regjeringen i Sverige i sin tid reagerte under parolen « Bättre kött i offentlig sektor». Nå er regjeringens forslag til obligatoriske krav ved anskaffelse av animalske matvarer rett rundt hjørnet, ifølge upphandling24.se.

Strategi for kjøp av lokal mat

Skotske myndigheter har i gang en høringsrunde som gjelder strategi for å fremme kjøp av lokalprodusert mat. Satsing på offentlige anskaffelser er et av tiltakene. I høringen pekes det bl.a. på tilgjengelig veiledning og skolemyndighetenes lengevarende interesse for å handle lokalt.

Oppdatert veiledning for innovasjonskjøp

Europakommisjonen har oppdatert sin veiledning om innovasjonskjøp. Den er angår alle som er involvert i offentlige anskaffelser. Begrepet innovasjonskjøp gjennomgås, likeledes bakgrunnen for behovet, fordelene ved innovasjonskjøp, og veiledningen gir råd om implementering av innovasjonskjøp.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.