Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. juni

Anbud365:Slik skal vegvesenet og entreprenørene løse kontrakt-konflikterEn serie tiltak beskrives i et fellesdokument mellom entreprenørene og Statens vegvesen. Dokumentet beskriver en hvordan uenigheter skal løses, og er forankret i toppledelsen i Statens vegvesen og de største entreprenørselskapene. På bildet adm.dir. i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, Kari Sandberg.

Skriv ut artikkelen

Ny vri på Difis anskaffelsespris, Difi-anskaffelser på flyttefot og grønne innkjøp en fjær i hatten for regjeringen. Knapt halvparten av svenske leverandører tar kontakt med den offentlige virksomheten før en anbudskonkurranse, innovative anskaffelser skal løftes frem i regjeringens innovasjonsmelding og standard for bærekraftige anskaffelser foreligger nå på norsk. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Liv på Anbud365 hele sommeren

Minst en ny artikkel hver dag på anbud365.no gjennom hele sommeren. Kikk innom, følg med. Men «Stort og smått» tar imidlertid ferie frem til fredag 16. august. GOD SOMMER!

Anskaffelsesprisen blir samarbeidspris

Anskaffelsesprisen skal i år deles ut til en oppdragsgiver og leverandør som kan vise til et spesielt godt samarbeid i en anskaffelsesprosess av en vare eller tjeneste. Prisen for 2019 skal deles ut på høstens Anskaffelseskonferanse 28. oktober. Fristen for å foreslå kandidater er 27. september, melder Difi.

Difi-anskaffelser på flyttefot

Regjeringen har besluttet at fagområdet offentlige anskaffelser skal bli en del av direktoratet for økonomi, styring, ledelse og organisering (DFØ). Regjeringen vil komme tilbake til tidspunkt for når anskaffelsesområdet skal overføres til det nye direktoratet for økonomi, styring, ledelse og organisering.

Grønne innkjøp rager høyt

På sin oppsummerende pressekonferanse forleden la statsminister Erna Solberg frem en liste over de ti viktigste klimatiltakene regjeringen har gjennomført. Blant disse var grønne offentlige innkjøp. Regjeringen vil også utarbeide en handlingsplan som skal øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon.

Vil løfte frem innovative anskaffelser

Gjennom arbeidet med den kommende stortingsmeldingen om innovasjon i offentlig sektor vil Kommunal- og moderniseringsdepartementet løfte fram bl.a. innovative offentlige anskaffelser. Der fremgår av den såkalte kommuneproposisjonen for 2020.

Ønsker å videreføre ideelle-avtale

Frivillighet Norge, Hovedorganisasjonen Virke, Ideelt nettverk og KS Bedrift har siden 2015 hatt en samarbeidsavtale med regjeringen og KS om leveranser av helse- og sosialtjenester. Frivillighet Norge ønsker å videreføre samarbeidsavtalen med regjeringen og KS.

Innkjøpsstandard for bærekraft på norsk

Standarden for bærekraftig innkjøp er nå tilgjengelig på norsk. Den internasjonale standarden NS-ISO 20400 gjør bærekraftige valg til en naturlig del av innkjøpsprosedyren i hele organisasjonen. I tillegg til å styrke bedriftens omdømme, bidrar standarden til å nå FNs bærekraftsmål.

Kontrakter for lokale flyruter

Samferdselsdepartementet har besluttet å tildele kontrakter til selskapene Air Leap for ruten Røros-Oslo og Widerøe for flyrutene fra Vestlandet mot Oslo og Bergen for perioden 1. april 2020 – 31. mars 2024, heter det i en pressemelding.

Norsk-utenlandsk kamp om milliardkontrakt

Fire søkere – to norske og to utenlandske – går videre i konkurransen om å bygge ny E6 mellom Roterud og Storhove langs Mjøsa, melder Nye Veier. Kontrakten har en antatt verdi på 3,7 mrd. kroner eks. mva. og blir dermed Innlandets klart største veikontrakt noensinne.

Miljø-kriterier i asfaltkontrakter

EBA (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg) har foreslått tildelingskriterier for miljø i asfaltkontrakter. Hvis EBAs forslag til tildelingskriterier følges, er entreprenørene i Norge klare til å levere asfalt som oppfyller regjerningens klimamål.

Fikk 100 mill-kontrakter uten lærlinger

Stortinget har skjerpet kravet om lærlinger ved offentlige oppdrag. Likevel har malerfirmaet Edvardsson Entreprenør fått offentlige kontrakter verdt 100 millioner kroner – uten å stille med lærlinger, skriver Fri Fagbevegelse.

Dansk samarbeidsforum for innkjøp

Kommunernes Landsforening har etablert et samarbeidsforum som består av ca. 25 kommunale innkjøpssjefer, representanter fra leverandørene og Statens og Kommunernes IndkøbService. Formålet å styrke utviklingsperspektivet og utveksle inspirasjon og erfaringer med innovative innkjøp.

Innkjøpskampanje for produsentansvar

For at sikre at elektriske og elektroniske produkter og batterier blir produsert, innsamlet og håndtert miljø- og helsemessig forsvarlig, har Miljøstyrelsen og DPA-system satt i gang med en informasjonskampanje rettet mot offentlige innkjøpere. Innkjøpsansvarlige eller rådgivere skal sørge for at leverandører av utstyr overholder produsentansvarslovverket.

Vet ikke om man har lov …

Knapt halvparten av leverandørene kontakter den aktuelle virksomheten før en anskaffelse settes i gang. Den vanligste årsaken er at leverandøren ikke vet om man har lov til å ta kontakt. Der fremgår av Vismas Anbudsbarometer 2019 som bygger på en undersøkelse fra i vår som er besvart av 390 leverandører i ulike bransjer.

SMB-krav for flere tilbud

Småföretagarnas riksförbund (SFR) vil se mer realistiske omsetningskrav og en enklere anskaffelsesprosess for å lokke fram flere tilbud. Gjør drømmen sann, er organisasjonens budskap, skriver upphandling24.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 28. juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.