Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 29. juniOnsdag 7. november skal Difi med avdelingsdirektør Dag Strømsnes i spissen arrangere Anskaffelseskonferansen 2018. Dagen etter, torsdag 8. november, gjennomfører Kofa sin store, årlige fagkonferanse i Bergen med klagenemndsdirektør Anneline Vingsgård som sentral aktør.

Skriv ut artikkelen

Høstens to store konferanser – Difis og Kofas – arrangeres i første hele uken av november. På Difis anskaffelseskonferanse skal Anskaffelsesprisen 2018 deles ut. Kofa har tildelt Seljord kommune 135 000 i gebyr for ulovlig direkteanskaffelse, Bane NOR skal tilpasse kontrakter til små-entreprenører, og svenskene skal utrede hva som ligger i begrepet ideell aktør. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor. Og i sommer: Anbud365 byr hver dag på noe nytt om offentlige anskaffelser.

Toppkonferanser i samme uke

I år kommer høstens to store anskaffelses-arrangementer i samme uke – dagen etter hverandre: Difi har berammet årets Anskaffelseskonferanse til onsdag 7. november. Dagen etter, torsdag 8. november, trommer Kofa sammen til sin årlige konferanse i Bergen.

Anskaffelsesprisen 2018

Anskaffelsesprisen for 2018 skal deles ut på høstens Anskaffelseskonferanse 7. november. I år deles den ut i kategoriene ”Digitalisering og god styring” og ”Bærekraftige Anskaffelser”. Fristen for innsendelse er 8. oktober, melder Difi.

Gebyr for ulovlig direktekjøp

Seljord kommune har foretatt en ulovlig direkteanskaffelse. Det koster kommunen 135 000 kroner, melder Kofa. Kommunen forlenget en avtale uten kunngjøring. Prisøkningen som følge av endringer utgjorde mer enn 20% av den opprinnelige kontraktsverdien. Kontrakten inneholdt heller ikke noen klausul om forlengelse.

40 nye elbusser til Oslo

Unibuss har bestilt 40 nye elbussene som begynner å kjøre våren 2019. Det er et ledd i en helhetlig satsing på å gjøre hele bussparken i Oslo elektrisk innen ti år. FARAs leveranse av IT-systemer til bussene er en rammeavtale med mulighet for utvidelse til ytterligere 300 busser i løpet av 2018, skriver innomag.no.

Vil tilpasse kontrakter til små entreprenører

Bane NOR står foran en periode med voldsom byggeaktivitet på jernbane. Milliardkontrakter står i kø. Behovet for entreprenørkapasitet er enormt. Nå vil Bane NOR tilpasse kontraktene slik at det blir mer attraktivt for de små å være underentreprenører, skriver anleggsmaskinen.no.

Etterlyser terskelverdi-høring

Nasjonal terskelverdi ble justert opp til 1,3 mill, i samsvar med EØS-terskelverdien. – Denne siste økningen skjedde uten høringsrunde, og, så vidt vi er kjent med, uten kontakt med leverandørmarkedet, uttaler adm. direktør Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening (BNL) i et brev sendt til Nærings- og fiskeridepartementet.

Ingen tilbydere til innovasjonskontrakt

Utplasseringen av ladestasjoner for elbiler i Oslo er et godt eksempel på hvor sammensatte innovasjonsprosesser i offentlig sektor kan være. Trafikketaten forsøkte å finne tekniske løsninger ved bruk av offentlig innkjøp, men fikk ingen tilbydere. Det stoppet dem ikke – de tok rollen som offentlige entreprenører for å finne gode løsninger.

Skal bygge nye kystvaktfartøy

Verftet Vard Langsten er tildelt kontrakten om bygging av tre nye helikopterbærende kystvaktfartøyer med isforsterkede egenskaper. Kontraktsverdien med verftet er på cirka 5,2 milliarder kroner, mens total kostnadsramme for prosjektet er 6, 8 milliarder kroner.

Skal utforme bok-paviljong

I 2019 er Norge gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt. Som gjesteland skal Norge bl.a. presentere seg med en innendørs paviljong på 2300 m2. I januar ble det invitert til åpen plan- og designkonkurranse for utforming av paviljongen. 66 forslag ble godkjent til videre juryering. Vinnerforslaget er utformet av to arkitektkontor: LCLA og Manthey Kula.

Manglende konkurranse gav avlysning

Grunnet manglende konkurranse avlyser Bane NOR prekvalifiseringen for byggingen av det nye dobbeltsporet fra Eidsvoll nord til Langset, som blant annet vil inneholde Norges største jernbanebru. Bane NOR vil ikke si noe om hvor mange eller hvem som viste interesse for prosjektet, ifølge bygg.no.

Bestikkelsesdom og kjøpestopp

Atea A/S er i en dansk domstol dømt for bestikkelse. Moderniseringsstyrelsen melder i den forbindelse at alle fellesstatlige rammeavtaler med Atea dermed stilles i bero med øyeblikkelig virkning. Det betyr at kundene oppfordres til ikke å kjøpe hos Atea før det foreligger en offisiell vurdering av konsekvensen av dommen.

Hva er ideelle aktører?

Den svenske regjeringen har besluttet å få en utreder til å finne frem til en tydelig definisjon på «idéburna aktörer», dvs. virksomheter som driver ideell virksomhet. Definisjonen skal brukes for å identifisere og avgrense disse fra andre aktører i velferdssektoren og andre nærliggende offentlig finansierte og subsidierte virksomheter.

Skal undersøke kostnader

Statsrevisorerne i Danmark har bedt Rigsrevisionen om å undersøke kostnadene ved offentlige anskaffelsesprosesser. I tillegg ber de om en vurdering av mulig effektivisering i offentlige anskaffelsesprosesser. Bakgrunnen er klager fra tilbydere over de betydelige kostnadene, som noen ganger fører til at de avstår fra å delta i anbudskonkurranser.

Millionrabatt ved bleiekjøp

De regionale hospitaler og institusjoner bruker mengder av bleier, og det fører til mengderabatter, melder Regionernes Fælles Indkøb. 15 millioner bleier lød ordren på ved siste anskaffelse, og bleiene gav til sammen en rabatt på 2,3 mill. Totalt har de danske regionene siden 2010 oppnådd innkjøpsbesparelser på 1,89 mrd.

Juridiske innkjøpstjenester for 100 mill

Nya Karolinska Solna (NKS) er på mange måter blitt et dyrt sykehus, skriver svenske medier, og melder at Stockholms läns landsting har kjøpt juridiske tjenester bl.a. i forbindelse med anskaffelser relatert til sykehuset for nærmere 100 mill.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.