Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3.juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort ogsmått 3. juniLinda Midtun skal disputere for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Offentlige anskaffelser - Håndtering av avvikende og uklare tilbud".

Skriv ut artikkelen

Om få dager løper tilbudet om 50% rabatt ved påmelding til Anbud365-dagen 16. juni ut – digitalt eller fysisk deltakelse. Kofa ber folk holde fristene – de har nå lav saksbehandlingstid, og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) er i gang med en omfattende oppgradering av sine kriteriesett. Et tettere nordisk legemiddel-samarbeid, korte renholdskontrakter i Forsvaret og i Sverige innføres mer effektive klage-håndtering fra 1. juli. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nå haster det – Anbud365-dagen 16. juni

Nå begynner det å haste med påmelding til Anbud365-dagen 16. juni – i hvert fall om du vil benytte deg av vårt tilbud om 50% rabatt på påmeldingsavgiften. Den muligheten løper ut 2. pinsedag – fra og med 7. juni er det full pris. Et fullspekket program venter – breddfullt av muligheter til å styrke din kompetanse. Sjekk programmet og meld deg på.

OBS: Lav saksbehandlingstid hos KOFA

Saksbehandlingstiden for rådgivende saker i KOFA er for tiden på ca. tre måneder beregnet fra tidspunktet klagen kom inn. For prioriterte saker er saksbehandlingstiden ca. to måneder. Den korte saksbehandlingstiden gjør at fristene  i oversendelsesbrevene, må holdes – slik at saksavviklingen ikke forsinkes, melder Kofa.

DFØs bærekraftskrav- og kriterier på høring

Kriteriesettene som i dag finnes i Kriterieveiviseren, samt tre nye kriteriesett, skal i løpet av 2022 sendes på høring. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) reviderer nå samtlige kriteriesett som er publisert i Kriterieveiviseren – og de har også laget tre nye. Disse blir sendt på høring i løpet av sommeren og høsten 2022.

Årsstudium i offentlige anskaffelser

Høgskolen i Molde, Norges Handelshøyskole (NHH), Norges Tekniske- og Naturfaglige Universitet (NTNU) og Universitetet i Bergen har, i samarbeid med en lang rekke offentlige innkjøpsenheter og organisasjoner, etablert et årsstudium (deltid) i offentlige anskaffelser. Undervisningen gis av lærekrefter fra alle de samarbeidende institusjonene.

Obligatoriske miljøkrav for ferger og hurtigbåter

Forskriften som fire direktorater nå foreslår, vil eventuelt bety at det blir obligatorisk for offentlige oppdragsgiverne å stille krav om nullutslippsløsning ved anskaffelser av ferger og hurtigbåter, heter det på anskaffelser.no.

Industriaktiviteten bremset markert opp i mai

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, falt med 5,0 poeng til 54,9 i mai. Det var tydelige fall for produksjon, nye ordre og sysselsetting. Et veid gjennomsnitt av disse underindeksene gikk ned med 6,2 poeng til 52,8, lavere enn normalt. Dermed er oppgangen i industri-aktiviteten bremset markert opp i mai.

Flyr kapret 19 ruter for offentlige tjenestereiser

Gjennom statlige fellesavtaler om kjøp av flyreiser for offentlige tjenestereiser, er Flyr tildelt kjøp av 19 flyruter. Flyr søkte på 19 flyruter og ble rangert høyest av tilbyderne på samtlige tildelte ruter. Statens innkjøpssenter gjennomførte nylig en anbudskonkurranse for avtale om offentlige tjenestereiser. Endelige tildelingen vil finne sted 2. juni.

Tettere nordisk samarbeid om legemidler

De nordiske landene er nå i ferd med å videreutvikle en felles strategi for hvordan man i fellesskap kan sikre tilgangen på legemidler. ​​​I de syv årene Nordisk legemiddelforum har eksistert, har man gjennomført to felles nordiske anbud innen legemiddelfeltet. En felles nordisk strategi skal peke ut retningen for det fremtidige samarbeidet.

Å kjøpe for Norge – en podkast

Podkastserien «Å kjøpe for Norge» tar opp ulike anskaffelsesfaglige temaer knyttet til offentlige anskaffelser. Podkastserien er et samarbeid mellom DFØ og Høyskolen Kristiania. Første episode handler om kontraktsoppfølging

Avvik og uklarheter i tilbud til det offentlige

Linda Midtun skal disputere for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “Offentlige anskaffelser – Håndtering av avvikende og uklare tilbud”. Oppdragsgiver får ofte tilbud som enten har uklart innhold eller som ikke helt oppfyller kravene. Avhandlingen drøfter rammene som stilles for oppdragsgivers handlingsrom.

Tekstilkjøp: Obligatorisk med miljømerke

Miljømerking Norge har gitt høringssvar på EUs tekstilstrategi, og ber om obligatoriske krav om bruk av type 1 miljømerker i offentlige innkjøp av tekstiler.  Og: Kommuner er samlet sett en stor innkjøpsaktør. Derfor er det avgjørende hvordan det offentlige bruker sin innkjøpsmakt til å stimulere næringslivet til å tilby mer bærekraftige alternativer.

Korte kontrakter før det er slutt

Forsvaret vil lyse ut fem avtaler om renhold som utløper 31.desember 2022. Årsaken er at Forsvaret risikerer å stå uten renhold fra 1. januar 2023 dersom de ikke får etablert en overgangsperiode før renhold er tilbakeført. Dette vil være renholdskontrakter med kortere varighet. Tilbakeføring av renhold med egne ansatte er planlagt startet i 2023.

Tilbydere skremt av prissvingninger

Ingen tar sjansen på å påta seg byggingen av Gjøvik svømmehall i Røverdalen på grunn av store prissvingninger i markedet. Kommunen også åpnet for indeksregulering i kontrakten for å trygge eventuelle tilbydere. De vil senere vurdere å legge ut konkurransen på nytt, melder Oppland Arbeiderblad.

Fikk ett tilbud, måtte avlyse

Hareid kommune måte avlyse en anbudskonkurranse fordi det ble for dyrt. Bare ett tilbud kom – på 13 mill inkl. mva kom inn – budsjettet var 7,75 mill inkl mva, skriver Vikebladet Vestposten.

Kunne fått flere tilbydere

Det var en tilbyder til tre jobber i Hemsedal. – Om dere hadde lagt ut prosjektene i tre anbud så ville dere trolig fått flere og lokale entreprenører. Prosjektene har ingen sammenheng og det hadde vært helt uproblematisk, heter det i en kommentar i veier24.no.

Nyvinning i Rogaland

Rogaland fylkeskommune har for første gang brukt en anskaffelsesprosedyre som kalles totalentreprise med konkurransepreget dialog. Unike arkitektoniske og estetiske kvaliteter, bærekraftssertifisering og massiv reduksjon av klimagass-påvirkning ved betongbruk er blant nyvinningene i prosjektet.

Mer effektiv klagebehandling fra 1. juli

Riksdagen i Sverige har sagt ja till regjeringens forslag till nye regler for en mer effektiv klagebehandling på området offentlige anskaffelser. Lovendringene tre i kraft 1. juli i år.

Velferdsområdene og anskaffelser

Velferdsområder er på ulike stadier i utviklingen i bruk av anskaffelser, men arbeidet er påbegynt og vil ta utgangspunkt i å lage strategiske regionale mål basert på Finlands nasjonale strategi for offentlige anskaffelser. Innkjøp gjør oss i stand til å forbedre kvaliteten på tjenestene, slår kommunalminister Sirpa Paatero fast.

Ikke bare anskaffelser, også læring

Det er ikke bare et spørsmål om anskaffelser, men også om å få læring ut av samarbeidet med private på eldreområdet, lyder det fra tre danske kommunaldirektører. – Vi får nok se noen nye konstruksjoner, hvor vi som offentlig sektor må slippe noe av styringen for til gjengjeld å få noe privat innovasjon inn i kommunen, tror en av dem.

En paragraf er borte …

I forslaget til ny anskaffelseslov er det gjort meget betydelig endring, heter det fra Dansk Byggeri. Det gjelder bestemmelsen om tilbyderes adgang til å overvære tilbudsåpning og bli kjent med priser og evt. forbehold. Bestemmelsen sikrer at tilbyderne hurtig vet om de er «kjøpt eller solgt» og i fremtiden kan sette mer konkurransedyktige priser.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3.juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.