Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 3. mai– Husleie isolert sett er ikke omfattet av offentlige anskaffelser, men vi benytter oss av samme prosess for å sikre at vi kan dokumentere at vi drifter effektivt også her, forteller adm.dir. Camilla Garmann i Norsk Rikstoto.

Skriv ut artikkelen

Spennende tilbud på Anbud365-dagen 5. juni, ny podkast fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) – denne gang om kompetanse, og mye lærdom fra fjerntog-anskaffelsen når det gjelder universell utforming. Studenter har sjekket oppfølging av etiske anskaffelseskrav – og en ny veiledning og et nytt verktøy ha sett dagens lys. I Sverige oppfordres regjeringen til å fremme lovforslag som åpner for kontrakters verdi som åpne data. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Dette kan Anbud365-dagen 5. juni by på

Grønne anskaffelser i fokus:
– 30%-vektingen: Erfaringer etter 5 måneder med klima- og miljøbestemmelsen
– Grønne anskaffelser sett med en samfunnsøkonoms øyne
… og bl.a.: Resultatene fra  DFØs store anskaffelsesundersøkelse. Komplett program og påmelding finner du her. Og nb: Nå med svært prisgunstig early-bird-tilbud!

  Podkast om kompetanse-behov

  Hva er omfanget av kompetansebehovet innen offentlige anskaffelser i Norge i dag – med utgangspunkt i politiets perspektiv? I en ny podkast i DFØ-serien Å kjøpe for Norge, er Politiets Fellestjenester et eksempel på en virksomhet som har kompetansebehov, heter det på anskaffelser.no.

  UU-erfaringer fra fjerntog-anskaffelsen

  Fjerntoganskaffelsen avdekket behov for å jobbe tettere, bredere og mer enhetlig med universell utforming i både internt og i samarbeidet med sektoren for øvrig. Formålet med arbeidet er å bidra til økt kunnskapsnivå om universell utforming, erfaringsdeling, forståelse og bevissthet internt og i sektoren. Jernbaneverket i sin 2023-årsapport.

  Dårlige til å følge opp etiske krav

  To studentpraktikanter undersøkte etisk handel ved fire universiteter. — De er for dårlige til å følge opp kontraktene, konkluderer de. Det er ikke på grunn av manglende vilje, men mangel på ressurser og kunnskap til å følge opp i etterkant og sjekke at kravene blir overholdt og at brudd på menneskerettigheter faktisk ikke skjer, ifølge khrono.no.

  Forbereder nytt Kystruten-anbud

  Samferdselsdepartementet har varslet en utredning om Kystruten Bergen – Kirkenes – Bergen, for å kartlegge behov opp mot neste anbudsperiode. Havila Kystruten ser frem til utredningen, og neste anbudsutlysning fra norske myndigheter, med håp om strenge krav til utslipp og miljø.

  Veiledning for biodrivstoff-kjøp

  Ny veiledning for omsetning av bærekraftig biodrivstoff utenfor omsetningskravet er lansert av Drivkraft Norge. Den tar for seg de ulike kravspesifikasjonene ved anskaffelser. Dagens DFØ-veiledning for anskaffelse av drivstoff gjør det krevende for anleggsbransjen og andre sektorer å bli fornybare, heter det.

  Nytt anskaffelsesverktøy – vannstandard

  De første kommunene er nå lagt inn i vannstandard.no, og bruker Vannstandard som grunnlag for kommunens anskaffelser. Aller først ut var Båtsfjord kommune. Vannstandard er et verktøy som hjelper den enkelte kommune med å kommunisere hvilke krav som gjelder når vann og avløp skal bygges ut og driftes i deres kommune.

  Kjøpte for 1,7 mil uten anbud

  Kassen er nesten tom i Røyrvik kommune. Samtidig har kommunen tatt seg råd til svindyre lederkurs, melder nettavisen.no. Reglene for offentlige anskaffelser sier at alle kontrakter over 100.000 kroner skal ut på anbud. Det skjedde ikke i Røyrvik, som har brukt totalt 1,7 mill på lederkursene.

  Kragerø-boikott

  Kragerø kommunestyre har vedtatt at kommunen vil avstå fra å kjøpe varer og tjenester fra selskaper som har virksomhet i konfliktområder, herunder okkuperte områder, som er uforenlig med folkeretten og som innebærer brudd på menneskerettighetene, heter det i kv.no.

  For stort for lokale

  En av de større entreprenørene i Trøndelag var ikke kvalifisert til å komme med et pristilbud da en lokal barneskole skulle bygges. Det var nemlig krav til at man skulle ha bygd tre lignende skolebygg i løpet av de fem siste årene. Hvem av oss lokale er det som har bygd tre skoler de siste årene, spørres det, ifølge Bladet.

  Forsvars-satsing gir entreprenør-håp

  Storsatsingen på framtidens forsvar håper vi vil gi store ringvirkninger til bygg- og anleggsbransjen, mener en Lillehammer-entreprenør i følge Gudbrandsdølen Dagningen. De har rammeavtale med Forsvaret, men er klare for mer arbeid og større oppdrag. – Opprustningen av Forsvaret vil gi sterk vekst i de offentlige innkjøpene, melder NHO.

  Førkommersielt KI-tilskudd

  Bergensbaserte Mohn Technology er blitt innvilget 2,5 mill i tilskudd for å utvikle en sorteringsanretning som kan sortere ut pukkellaks ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Pengene kommer fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark etter en førkommersiell anskaffelse/konkurranse, skriver iLaks.

  Komme unna langdryge prosesser

  – Hos offentlig sektor bør pilotavtaler koste under 100 000 for å være under terskel for anskaffelser. Hvis man skal inngå fire-års-kontrakter med offentlige virksomheter er det en fordel at årsprisen ligger under 320 000 – slik at totalbeløpet ikke aktiverer formelle krav til anskaffelsesprosedyrer, heter det fra gründerhold i Shifter.

  Endelig miljøkrav i offentlige anbud

  Betydningen av å kombinere miljøarbeid med digitale løsninger er også viktig for nettopp å kunne skape de gode løsningene basert på et totalperspektiv. Procon Digital er godt fornøyde med at offentlige anbud nå også ivaretar miljøaspektet som en del av kravene til leverandørene.

  Bruker anskaffelser for i sikre dokumentasjon

  Over 60 utleiere har vist sin interesse for Rikstoto. – Husleie isolert sett er ikke omfattet av offentlige anskaffelser, men vi benytter oss av samme prosess for å sikre at vi kan dokumentere at vi drifter effektivt også her, påpeker Camilla Garmann til Trav og galoppnytt.

  Anskaffelse av e-journal i Kongsberg

  Helsedirektoratet mottok 180 søknader på til sammen 332,1 mill til tilrettelegging for å ta i bruk teknologi i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, et av tiltakene i Helseteknologiordningen. Blant de som fikk støtte, var Kongsberg kommune – til felles anskaffelse av ny elektronisk pasientjournal-løsning i Kongsbergregionen

  Kontraktsverdier som åpne data

  Upphandlingsmyndigheten oppfordrer regjeringen til å forberede et lovforslag som gjør det mulig for myndigheten å samle inn og publisere kontraktsverdier som åpne data, skriver generaldirektør Inger Ek i Dagens Samhälle.

  Kritikk mot «EU-klausul»

  Den svenske regjeringens forslag om en «EU-klausul» i anskaffelseslovene kritiseres som uklart av tunge høringsinstanser, skriver upphandling24.se. Dette fremgår av kommentarer til notatet om IPI, EUs instrument for internasjonale anskaffelser, og tilhørende EU-forordning med innvirkning på svensk rett.

  Uhensiktsmessige anbudskrav

  Danske leverandører er klar til å levere sirkulære løsninger til offentlig sektor, skriver Dansk Industri. Men mangelfull dialog og uhensiktsmessige anbudskrav fra oppdragsgivere spenner ofte ben, slik at de grønne løsninger ikke blir brukt.

  Grønne anskaffelser til finsk miljøhus

  I 2020 forsøkte Helsingfors by å kjøpe restaurant-, kafé- og cateringtjenester for sitt nye bymiljøhus. I anskaffelsen la de til grunn mulige miljø- og klimapåvirkninger – spesielt byens klimanøytralitetsmål. Derfor tok de med grønne og samfunnsansvarlige hensyn i anbudets tekniske spesifikasjoner, tildelingskriterier og kontraktsutførelsesbetingelser.

  Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. mai"

  Legg inn kommentar

  Epostadressen din vil ikke vises.


  *


  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.