Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 3. mars - I offentlig sektor, som er det store lokomotivet innenfor innkjøp, er det fortsatt en del «klipp-og-lim» i anbud. Men det er viktig at også de kommer mer på banen, innkjøpsmakten til det offentlige er enormt stor, sier Norgessjef i Atea, Ole Petter Saxrud, om bærekraft.

Skriv ut artikkelen

Kompetansetilbud fra Anbud365 og Advokatfirmaet Thommessen, nye klimakrav til mat- og måltidstjenester og ny fylkeskommune inn som partner til Leverandørutviklingsprogrammet. Førkommersiell anskaffelse for bruk av AI, og fylkeskommune med klarere anbudskrav til kollisjonssikkerhet i buss. I Danmark er det laget hjelpeverktøy for markedsdialog knyttet til bærekraft, og et veiprosjekt sprakk med 250 mill. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nytt, gratis Anbud365-seminar 7. mars

Tirsdag førstkommende, 7. mars, er det igjen tid for et av de populære, gratis Anbud365-seminarene – denne gang i regi av Advokatfirmaet Thommessen. På dagsordenen står en praktisk innføring i tvisteprosesser og konfliktdempende tiltak – både for oppdragsgivere og leverandører. Påmelding kan du gjøre her.

.. og husk: Anskaffelsesdag i Bergen 15. mars

Om du melder deg på innen 8. mars, kan du glede deg til årets utgave av Anskaffelsesdagen Bergen 15. mars. Krise, krig og kaos er overskriften på årets konferanse. Programmet tar for seg en rekke av de nye utfordringene som leverandører og oppdragsgivere i dag møter. Program og påmelding her.

Nytt Anbud365-tilbud til forsyningssektoren

Hører du hjemme i forsyningssektoren? Da er den nye kompetanse-satsingen til Anbud365 og Thommessen noe for deg: Innkjøpsforum for forsyningssektoren er et felles initiativ for å skape en møteplass for innkjøpere i denne sektoren. Les mer her.

Nye klimakrav til mat og måltidstjenester

DFØ har publisert en ny versjon av kriterieveiviseren, med flere nye miljø- og klimakrav: Måltidstjenester skal bli mer klimavennlige og leverandørene skal levere mer statistikk. I tillegg skal palmeolje være produsert under forhold som ikke har bidratt til avskoging eller brudd på menneskerettigheter.

Økt bruk av klima- og miljøkrav

Siden 2019 har det vært en økning i andel konkurranser som bruker klima- og miljøkrav i konkurranser innen flere av de prioriterte kategoriene i Handlingsplanen for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon, melder DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Agder ny innovasjonspartner

Fra 2023 kan trer Agder fylkeskommune inn som ny partner i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP). Med Agder fylkeskommune på laget, er nå alle fylkene i landet, bortsett fra Vestland, med i LUP, skriver innovativeanskaffelser.no.

Førkommersiell anskaffelse av AI

Statsforvalteren i Troms og Finnmark får 10 mill fra Forskningsrådet til å utvikle fiskefeller med kunstig intelligens i kampen mot pukkellaksen. Miljødirektoratet bidrar med ytterligere 4 millioner kroner. Statsforvalterens Fellestjenester har ansvaret med å lede og gjennomføre denne førkommersielle anskaffelsen.

Aktiviteten i industrien falt i februar

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, avtok med 2,1 poeng til 47,5 i februar. I tillegg ble indeksene for desember og januar revidert ned under 50. Dermed ser det ut til at aktiviteten i industrien er avtakende.

Klarere anbudskrav til kollisjonssikkerhet

Nordland fylkeskommune stiller klarere krav til kollisjonssikkerhet for bussførere i sin nye anbudsutlysning, og viser direkte til YTFs sikkerhetskonferanse i Bodø. YTF (Yrkestrafikkforbundet) applauderer den positive utviklingen, men understreker likevel at sikkerheten ikke må være avhengig av hvilken fylkeskommune man kjører i.

Fortsatt en del «klipp-og-lim» i anbud

Det er blitt veldig mye mer oppmerksomhet om betydningen av bærekraft. – I offentlig sektor, som er det store lokomotivet innenfor innkjøp, er det fortsatt en del «klipp-og-lim» i anbud. Men det er viktig at også de kommer mer på banen, innkjøpsmakten til det offentlige er enormt stor, ifølge Norgessjef i Atea, Ole Petter Saxrud, til Computerworld.

Liten endring var vesentlig endring

Troms og Finnmark fylkeskommune utsetter stengingen av tunnelsystemet i Tromsø med tre måneder. Bakgrunnen er en feilvurdering som ble gjort i forbindelse med tilbudsutlysningen. Det viser seg at det de opplevde som en mindre endring, juridisk sett er en vesentlig endring, skriver Nordlys.

Lekeplass-anbud til besvær

Lekolar AS vant Rakkestad kommunes anbud om å levere utstyr til lekeplass på Prestegårdsskogen. Men så skar det seg med leveringen. Da ga Rakkestad kommune anbudet til konkurrenten, Trigonor AS, der en av kommunalsjefens nære venner er distriktsleder lekeplass. Det fikk Lekolar til å reagere, ifølge Rakkestads Avis.

Feil epost-adresse, forhandlinger glapp

Et oppdalsfirma klaget og protesterte på at de ikke ble kalt inn til anbudsforhandlinger til tross for at de hadde det billigste anbudet. Årsaken var at innkallingen var sendt til e-postadressen til en som sluttet i selskapet i 2021, melder Driva

Må forberede anbud, tross juridisk vurdering

I Sørreisa vil politikerne innhente ekstern juridisk vurdering om visse arealarbeider må ut på anbud. Og, heter det, administrasjonen må allerede nå forberede seg på at det skal ut på offentlig anbud og ikke starte dette arbeidet først når den juridiske vurderingen foreligger. Administrasjonens syn var at anbud ikke var nødvendig, ifølge Folkebladet.

Kan ikke fortsette

Valdresklinikken har behandlet alkoholikere i 32 år. Gjennom ordningen fritt behandlingsvalg har institusjonen i Aurdal vokst og kunnet ha 25 behandlingsplasser. Denne ordningen ble nedlagt ved årsskiftet. I dag står Valdresklinikken tilbake med 11 plasser. Det er for lite til at de kan fortsette, heter det i Oppland Arbeiderblad.

Sprakk med 250 mill

Et veiprosjekt i Telemark blir nær 250 mill dyrere enn planlagt, men fylkespolitikerne bestemte seg likevel for å starte bygging. Da prosjektet ble lagt ut på anbud var rammen for prosjektet 212 mill. Laveste tilbud ble 330 mill og anbudskonkurransen ble lagt bort. Men så gikk man i forhandlinger – prisen ble nær 390 mill, ifølge Telemarksavisa.

Verktøy til markedsdialog

Markedsdialog kan være sentralt for at oppnå bærekraftige innkjøp, men det er avgjørende å kjenne de anskaffelsesrettslige regler på området. Det finnes en rekke verktøy, hvor både innkjøpere og leverandører kan få inspirasjon og veiledning i en katalog en temagruppe i Forum for Bæredygtige Indkøb har utarbeidet.

Ønsker mer kommunal konkurranseutsetting

Danske kommuner har oppgaver for ca. 247 mrd årlig som egner seg for konkurranseutsetting. I 2021 ble oppgaver for 26,9% av dette lagt ut på anbud, melder Dansk Erhverv, som gjennom en befolkningsundersøkelse har bragt på de rene at 37% av de spurte ønsker med konkurranseutsetting i sine kommuner, 8% mindre.

Reformerer finsk kunngjøring

I Finland skal kunngjøringsmulighetene om offentlige anskaffelser få en oppgradering i september i år. Blant annet skal det bli mulig å kunngjøre på flere språk samtidig, færre fritekstfelt, flere ferdige alternativer og spesielle kunngjøringsskjema for markedsundersøkelser.

Økende statlig interesse for gamle møbler

Også statlige, svenske myndigheter begynner å få øynene opp for sirkulære møbeltilbud, skriver upphandling24.se. De viser til avropene på 9.4 mill. på Kammarkollegiets rammeavtale fjor der det er muligheter for sirkulære kjøp. Försvarsmakten, Uppsala universitet og Statens fastighetsverk er noen av virksomhetene som har tatt grep.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.