Offentlige anskaffelser: Stort og smått 31. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 31. mai- Vi må bruke offentlige innkjøp som vekstmotor, sa adm. dir. Håkon Haugli i Innovasjon Norge i Innovasjonstalen 2019 (foto: Esben Johansen).

Skriv ut artikkelen

Flere Difi-invitasjoner: Hva mener du om Statens standardavtaler og har du innspill til utkastet til kravsett for bærekraftig innkjøp av PCer, skjermer og nettbrett? I Finland slår stat og kommune sammen innkjøpskompetanse, Statens vegvesen utvikler ny kontraktsmal og Statsbygg har kvalifisert fem bedrifter i forbindelse med konkurransene om nytt regjeringskvartal. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor – og: Innspurt i påmeldingen til Anbud365-dagen 6. juni. Kom med, du også!

Meld deg på Anbud365-dagen – siste frist

Nå haster det å melde deg på til Anbud365-dagen 6. juni! Gjør som flere hundre andre – meld deg på før det er for sent.

Offentlige innkjøp som vekstmotor

– Vi må bruke offentlige innkjøp som vekstmotor, sa adm. dir. Håkon Haugli i Innovasjon Norge i Innovasjonstalen 2019. Virkemiddelapparatet kan legge til rette, men offentlige virksomheter må bruke verktøyene. Det offentlige markedet er stort, stort nok til å være et hjemmemarked norske bedrifter kan ha som base, før de går ut internasjonalt.

Hva mener du om Statens standardavtaler?

Nå kan du si din mening om SSA. Difi er i gang med et prosjekt for å kartlegge, systematisere og revidere hele avtaleporteføljen. De trenger din mening for at avtalene skal bli best mulig, ifølge oppslaget på anskaffelser.no.

Kravsett til bærekraftig IT-utstyr kommer

Difi inviterer til innspill på sitt utkast til kravsett for bærekraftig innkjøp av PCer, skjermer og nettbrett. Fristen er 4. juli. Difi ønsker spesielt innspill fra offentlige innkjøpere på brukervennlighet og om leverandører og produsenter opplever at de kan oppfylle og dokumentere kravene på en rimelig måte.

Gode prosjekter krever gode kontrakter

– En kontraktsmal som ikke passer er som en sko som gnager. Målet er å utvikle en balansert kontrakt som er god for alle parter, sier Bettina Sandvin, avdelingsdirektør i Statens vegvesen. Arbeidet med å utvikle en ny kontraktsmal for store totalentrepriser er i gang, og det foreløpige navnet er Norsk vegkontrakt (NVk 2020).

Nytt regjeringskvartal: Fem kvalifiserte

Statsbygg har gjennomført kvalifisering i de tre første konkurransene for bygging av nytt regjeringskvartal. Totalt er fem firmaer kvalifisert til å levere tilbud. Fire firmaer er med videre i konkurransen om H-blokken, tre om kjeller og to om energiforsyning. Noen entreprenører er med i flere konkurranser.

Har begjært midlertidig forføyning

Leverandøren Ambunor AS har begjært midlertidig forføyning mot inngåelse av kontrakten for ambulansebåttjenester i Vest-Finnmark. Leverandøren ble avvist i anbudskonkurransen fordi de ikke oppfylte et obligatorisk krav om rekkevidde for reservefartøy.

Laveste tilbud avvist

Mesta var nesten 75 millioner dyrere enn Byggservice AS på Sandvoll da tilbudene på driftskontrakten for Sunnhordland ble åpnet i april – drøyt 298 millioner kroner mot knappe 224 millioner. Tilbudet til Byggservice ble avvist av Vegvesenet, forteller Rune Henning Skår i byggherreseksjonen ved Statens Vegvesen, Region Vest, til veier24.no.

Miljøbuss-kontrakt verd en halv milliard

Busselskapet Tide og Danske Bank har nylig inngått en storstilt, tiårig leasingavtale for finansiering av hele Tides nye busspark i Trondheim. De 139 bussene er alle enten med nullutslipp eller går på biodrivstoff, og inkluderer 35 helelektriske busser og 14 metrobusser. Kontrakten har en samlet verdi på om lag 500 mill, skriver Bussmagasinet.

Kontrakt om utstyr til protonsenter

Helse Sør-Øst RHF har gjort avtale om utstyr til protonsenter. Varian Medical system Scandinavia A/S er valgt som leverandør av utstyr til protonterapi i Norge. Utstyrsanskaffelsen har pågått i over ett år og er gjennomført som et nasjonalt prosjekt med deltagelse fra alle fire regionale helseforetak.

Finland samler kompetansen

Statens og kommunenes fellesanskaffelser i Finland kan fremover tas hånd om på ett og samme sted. KL-Kuntahankinnat, som eies av Kommunförbundet, og Hansel Ab, som eies av staten, forener sine krefter. Endringer skjer med virkning fra 1. september i år.

Løser ikke prisproblemene på legemidler

En lovregulering av prisavtaler for legemidler og medisinsktekniske produkter løser ikke de problemene som finnes i dagens system. Det understreker Upphandlingsmyndigheten i en uttalelse. Selv med forslaget fra den aktuelle utredningen, innebærer systemet en mangel på innsyn og forutsigbarhet, og det medfører risiko for korrupsjon, heter det.

Veiledning – bærekraftige leveransekjeder

En veiledning som Sveriges regioner står bak og som gir støtte til leverandører når det gjelder kontraktsvilkår i forbindelse med bærekraftige leveransekjeder er oppdatert. Formålet med veiledningen er å tydeliggjøre de forventinger som Sveriges regioner har til sine leverandører hva gjelder sosialt og miljømessig ansvar.

Ti gode råd til bedre anskaffelsesprosesser

Bygherreforeningen og Dansk Byggeri har laget ti gode råd til bedre anskaffelsesprosesser. Det er fem til byggherrene og fem til entreprenørene. De to foreningene følger opp anbefalingene gjennom sitt felles samarbeidsforum, der det er aktuelt å utarbeide en ny veiledning om effektive anskaffelsesprosesser.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 31. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.