Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 4. novemberNHO Transport og NHO Sjøfarts medlemsbedrifter med fylkeskommunale anbudskontrakter ville ha økte energikostnader på over en mrd årlig med dagens drivstoff- og strømpriser, ifølge næringspolitisk sjef i NHO Transport, Jofri Lunde.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelseskonferansen 22. november, nye maler for konkurranseutsetting og seminarrekke om miljøkrav er hva DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) byr på. Den første nasjonale kategoriplanen for medisinske forbruksvarer er under utvikling og i Danmark skal forskning og bygg-aktører sammen se nærmere på anbudsrettslige rammer og forhandlingsteori. Nord i Norge er det betydelig interesse for lokale kjøp og: I dag er det gratis Anbud365-webinar! Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

I dag, 4. november: Gratis Anbud365-webinar!

Kl. 1000 i dag, fredag 4. november, starter dagens gratis Anbud365-webinar med Simonsen Vogt Wiig-advokatene Anne Buan og Christian Bjørtuft Ellingsen. Tema er rammeavtaler med forhandlere. Å inngå slike avtaler blir stadig mer vanlige, men er de lovlige? Meld deg på nå – det er fortsatt tid, men du må være rask!

Anskaffelseskonferansen 2022

Om du vil være med på Anskaffelseskonferansen 22. november, må du melde deg på innen tirsdag 8. november 2022 kl. 1200. Et fyldig og attraktivt program for det hybride arrangementet venter – og NB: Anskaffelsesprisen for i år skal også deles ut på konferansen. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er arrangør.

Nye maler for konkurransegrunnlag

DFØ har publisert nye maler for konkurransegrunnlag. De tidligere malene har ikke blitt fullstendig oppdatert siden dagens regelverk trådte i kraft. De oppdaterte konkurransegrunnlagene er tilpasset alle tillatte anskaffelsesprosedyrer, over og under EØS-terskelverdiene. DFØ har også utviklet en egen mal tilpasset kjøp under 1,3 mill.

Seminarrekke om miljøkrav

Denne høsten har DFØ en serie frokostseminarer om miljøkrav i offentlige anskaffelser. – Vi har sett at flere har et behov for å dykke dypere i det juridiske. Med denne serien ønsker vi å tilby det, samtidig som vi presenterer konkrete eksempler, sier seniorrådgiver Elisabeth Sandnes i DFØ.

Åtte av ti stiller miljøkrav til møbler

En gjennomgang av 53 konkurranseutlysninger i Doffin i 2021 viser at åtte av ti stiller krav til klima og miljø i konkurranser om kontormøbler. 79% av de 53 inneholder minstekrav til miljø. Krav til bærekraftig trevirke og høy kvalitet stilles oftest, viser tall fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Fortsatt vekst i industriaktiviteten

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, steg med 2,9 poeng til 53,1 i oktober. Indeksen for leverandørens leveringstid steg med 1,7 poeng til 57,6, noe som kan tyde på at industrien fortsatt må ta høyde for lange leveringstider.

Nasjonal kategoriplan for medisinske forbruksvarer

Sykehusinnkjøp hadde nylig markedsdialog i forbindelse med utvikling av den første nasjonale kategoriplanen for medisinske forbruksvarer.​ Helseforetaket utvikler kategoriplanar for de ulike innkjøpskategoriene i spesialisthelsetjenesten. Et pilotprosjekt for å utvikle kategoriplanen for medisinske forbruksvarer har vært i gang siden april.

Viktigste økonomiske motor

–Offentlige anskaffelser er den viktigste økonomiske motoren i Norge for digitalisering av det offentlige, drive innovasjon i næringslivet, få gjennomført det grønne skifte, og styrke Norges sikkerhet og beredskap, sa IKT-Norges adm.dir Øyvind Husby da han åpnet et seminar nylig. Blir vi bedre på dette område, kan det derfor ha enorm effekt.

En mrd ekstra i energikostnader

NHO Transport og NHO Sjøfarts medlemsbedrifter med fylkeskommunale anbudskontrakter ville ha økte energikostnader på over en mrd årlig med dagens drivstoff- og strømpriser. Hvis ikke disse dekkes via ekstra bevilgninger, er rutekutt eneste alternativ, sier næringspolitisk sjef i NHO Transport, Jofri Lunde.

Var ansatt, kapret kontrakt

Sortland kommune har tildelt brøytekontrakt til en tidligere ansatt, og klage er kommet med krav om å gjøre om beslutningen. Teknisk sjef mener selv at prosessen har vært ryddig fra kommunens side. Folk som er ansatt i en kommune kan uansett ta på seg en sånn type oppdrag, heter det fra kommunen, ifølge Bladet Vesterålen.

Politisk flertall for ulovlig krav

Et flertall fikk under budsjettbehandlingen i Levanger kommune i 2021 gjennom at alle anbudskontrakter skal stille krav til at tilbyderne har tariffavtaler. Et knapt år senere viser det seg at prinsippvedtaket ikke er lovlig, og kommunen har blitt nødt til å trekke anbudet for det kommende sentralkjøkkenet på Skogn, skriver Trønder-Avisa.

5G i sykehusbygg

Helseforetakene i Helse Sør-Øst tar i bruk 5G-teknologi for å sikre robust innendørs mobildekning til nye og eksisterende sykehusbygg. Gjennom utbyggingen får ansatte, pasienter og besøkende tilgang til stabile mobiltjenester i sykehusbyggene. Det er Telenor som skal stå for utbyggingen, heter det i en pressemelding

For stort avvik mellom ambisjon og penger

Haugesund kommune var i dialog med flere aktuelle tilbydere som valgte å ikke delta i konkurransen om en kontrakt ved 300 mill. Tilbakemeldingene fra markedet var bl.a. at når ambisjonsnivå og økonomisk bevilgning avviker vesentlig, fant ikke tilbydere det riktig å delta i konkurransen, heter det i Haugesund Avis.

Prosjekt om innkjøp av lokalmat til storkjøkken

Et nytt prosjekt på vegne av de aller fleste Salten-kommunene handler bl.a. om innkjøp av lokalmat til storkjøkken. For at det skal være mulig å bestille fra de små, lokale produsentene må kravspesifikasjonene tilpasses slik at det kan passe både med hva kommunene ønsker og hva lokalmat-produsentene kan levere, skriver Saltenposten.

Legge til rette for lokale innkjøp

Prosjektet “Fleir” i Øksnes kommune skal bidra til mer næringsaktivitet og bolyst gjennom bedre offentlige tjenester og bolig for alle. – Vi skal legge til rette for at det skal være mulig å gjøre kommunale innkjøp lokalt. Dette gjør vi fordi vi tror at det vil gagne både kommunen, lokalt næringsliv og lokalsamfunnet, sier prosjektlederen.

Vedtak om lokale kjøp ikke fulgt opp

To enstemmige vedtak i kommunestyret de siste tre-fire årene er ikke fulgt opp. Det ene er at lokale butikker skal kunne inngå avtaler om offentlige innkjøp. Nå er en lokalbutikk i kommunen er i fare, og det har skapt reaksjoner. iTromsø skriver at det er gjort forsøk på å få fulgt opp det enstemmige vedtaket om lokale innkjøp, men uten hell.

Anbud og forhandlinger under lupen

Et nytt ph.d.-prosjekt i Danmark vil i samarbeide med bygg-aktører sette anbudsrettslige rammer og forhandlingsteori under lupen. Målet er en rekke anbefalinger med formål å skape mere effektive og verdiskapende anbudsprosesser. Prosjektet er et samarbeid mellom DI Byggeri, Københavns Universitet og Realdania.

Avtalevilkår kritisk

− Leverandører vil nå mer enn før lese avtalevilkår nøye, ikke minst når det gjelder risikofordeling. Det gjelder å gi leverandørene rimelige forutsetninger og øke incitamentene til å kunne levere etter avtale. Ellers risikerer de offentlige kjøpene å bli vesentlig dyrere, sier Magnus Johansson, anskaffelsesekspert i Företagarna.

Tilbyr miljømerkesjekk

I Danmark kan interesserte, offentlige oppdragsgivere få gjort en sjekk på forhånd i hvilke anskaffelser man kan stille krav om Svanemærket og EU-Blomsten. Miljømærkning Danmark tar, heter det, en miljømerkesjekk av anskaffelsesplanen som foreligger. Både om det er relevant å kreve merkene og i tilfelle, hvordan kravene bør eller kan inngå.

Særlov mer SMB-vennlig enn innkjøpslov

Finlands reviderte avfallslov forplikter kommunen til å gjøre en markedsundersøkelse ved anskaffelse av transporttjenester. De skal også planlegge sine anskaffelser på en slik måte at også SMB har mulighet til å delta i anbud. På disse punkter er reguleringen av avfallsloven strengere enn den alminnelige anskaffelseslovgivningen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.