Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 5. februarTydelig hvordan offentlige anskaffelser kan drive gjennom endring, som både kan være miljømessig god og økonomisk lønnsom, påpeker Bellona. På bildet daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg (foto: Nils Bøhmer/Bellona).

Skriv ut artikkelen

Anbud365 inviterer til webinar om forhandlinger etter anskaffelsesregelverket, og: Store statlige virksomheter skjerper klima- og miljøkrav, kommuner på Haugalandet og i Sunnhordland inngår IKT-avtale verd 600 mill., og Forsvarsbygg regner med å kjøpe varer og tjenester for to mrd til bruk i Nord-Norge fremover. Et prosjekt tar sikte på å få det offentlige til å øke bruken av resirkulert plast med 2 000 tonn allerede i 2021, og i de ti største tilbyderne i Sverige i 2019 var alle fra bygg og anlegg. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nå klemmer Anbud365 til med nytt webinar!

Torsdag 18. februar inviterer Anbud365 til årets første av sine populære og ettertraktede frokostwebinar om offentlige anskaffelser. Denne gangen er det ekspertene i Wikborg Rein Advokatfirma – en av Anbud365s samarbeidspartnere – som står for det faglige: Temaet er forhandlinger etter anskaffelsesregelverket – rettslige rammer og praktisk gjennomføring. Påmeldingen er åpen!

Vektlegger miljø og klima tungt

Universitetet i Oslo (UiO) ble i fjor kunnskapspartner med Skift – Næringslivets klimaledere, og har nå sluttet seg til nettverkets 10 prinsipper for grønne innkjøp. Om ikke lenge skal UiOs styre også vedta reviderte prinsipper og etiske retningslinjer for anskaffelser, hvor miljø og klima vektlegges tungt.

Statens vegvesen skjerper miljøkrav

Statens vegvesen skjerper miljøkravene i alle sine kontrakter, og belønner entreprenører som vil gjøre en innsats for klimaet. Nå lyser Vegvesenet ut nye femårige kontrakter for vegdrift over hele landet. Alle bedrifter som vil ha oppdrag for Statens vegvesen må være miljøsertifisert, og alle må rapportere om CO2-utslipp.

Tettere samarbeid for bærekraft

Bærekraft er høyt på agendaen i Oslo kommune. Nå samler Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) sentrale virksomheter i en koordineringsgruppe for å dele kunnskap og erfaringer. – Tettere samarbeid mellom etatene gjør også at vi blir tryggere i vår rolle som innkjøper, sier direktør Gunnar Wedde i etaten.

Satser stort på Nord-Norge i 2021

Landstyrkene i Finnmark og indre Troms i tillegg til Evenes flystasjon er sentrale prosjekter for Forsvarsbygg i nord i mange år. I år er de fleste av kontraktene innenfor investeringsvirksomheten allerede lagt ut på anbud og kontrakter signert. Totalt regner Forsvarsbygg med en omsetning på rundt to mrd i Nord-Norge, skriver Harstad Tidende.

Økt brukt av resirkulert plast

Handelens Miljøfond ønsker å sette fart i bruken av resirkulert plast i Norge. Nå har de gitt 1,95 millioner kroner i støtte for å sørge for at det offentlige Norge tar ansvar gjennom sine anskaffelser. Prosjektet tar sikte på å få det offentlige til å øke bruken av resirkulert plast med 2 000 tonn allerede i 2021.

Lite endret i industri-indeks

DNB PMI (innkjøpssjefindeks) for januar i år, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 0,2 poeng til 51,8. Hovedindeksen tyder på fortsatt oppgang i aktiviteten i industrien, i om lag samme takt som i november og desember, til tross for strengere smittevernstiltak både i Norge og ute. Den underliggende trenden er fortsatt stigende.

Veiledning: Kjøp av farlige avfallstjenester

En arbeidsgruppe nedsatt av styret i Norsk forening for farlig avfall (NFFA) har laget “Veileder for innkjøp av farlige avfallstjenester”. Både kommunale (oppdragsgivere) og private (leverandører) har sammen har jobbet fram veilederen. Den blir i sin første versjon om kort tid tilgjengelig hos (NFFA), heter det..

Vil gi utslippskutt i transportsektoren

Satsing på videre utslippskutt i veitransport er riktig og legger til rette for videre utslippskutt. Også for ferger og hurtigbåter tas det gode grep som vil kutte utslipp gjennom 2020-tallet. Tydelig hvordan offentlige anskaffelser kan drive gjennom endring, som både kan være miljømessig god og økonomisk lønnsom, påpeker Bellona.

Kommuner inngår gigantavtale om IT

En fireårig avtale om IT-tjenester og digital kompetanse er inngått mellom Atea og Haugesund og 12 andre kommuner på Haugalandet og Sunnhordland. Kontrakten har en antatt verdi opp til 600 mill. Atea skal levere programvare, konsulenttjenester og maskinvare til kommunen de neste fire årene, ifølge Haugesund Avis.

Tilbudene sprikte med 300%

Kinn kommune opplevde enorme prisforskjeller da de sendte prosjektering av vann- og avløpsarbeid samt veiarbeid i Ivahavet ut på anbud. Det dyreste tilbudet som ble levert inn, var på 1.393.00 kroner, mens Asplan Viak tilbød på sin side seg å gjøre jobben for 359.900 kroner, melder Måløy24.

I sjokk etter avbrutte forhandlinger

Betania i sjokk etter at Alta kommune sender alle pleie- og omsorgstjenester ut på anbud. Forhandlinger som var helt i sluttfasen om å levere 35 sykehjemsplasser for Alta kommune, vil nå bli avløst av en ny anbudskonkurranse.

LO-kritikk mot svært store kontrakter

Fire LO-forbund er kritiske til Nye Veier fordi de lyser ut svært store kontrakter som gjerne er på fire-fem milliarder: Da vil ikke norske selskaper legge inn anbud. Nye Veier opplyser at kontraktene ligger mellom 1,5 og 2 mrd og av alle totalentrepriser som er signert, har 80% av kontraktene gått til norske entreprenører, ifølge Fædrelandsvennen.

Ambassadører i sysselsettingskrav

Upphandlingsmyndigheten har utpekt såkalte ambassadører for sysselsettingskrav i offentlige anskaffelser. Målet er å utvikle og spre kunnskap om offentlige anskaffelser som arbeidsmarkedsverktøy, heter det.

Spørsmål og svar om sosiale krav

Europakommisjonen har ved hjelp av ICLEI Europe satt sammen et dokument som kan gi offentlige innkjøpere svar på f.eks. hva sosialt ansvarlige anskaffelser egentlig er for noe. Hvem tjener på at slike krav stilles og hvordan avviker sosiale krav fra tradisjonelle anskaffelser? Dette er noen av de 15 spørsmålene det gis svar på i dokumentet.

Bygg og anlegg topp 10 tilbydere

De ti foretakene som kom med flest tilbud i Sverige i 2019 var alle hjemmehørende i bygg- og anleggsektoren. Det viser fersk statistikk fra Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten. 36% av de kunngjorte anskaffelsene samme år gjaldt anleggsarbeid.

Staten betalte regninger 8 dager raskere

Den danske regjeringen og Folketinget er enige om at offentlige innkjøp skal være med å bidra til at private virksomheter på best mulig måte kommer gjennom pandemien. Et tiltak har vært tidligbetaling. I 2020 betalte de statlige virksomheter i snitt regningene åtte dager raskere – med et beløp på ca. 5,3 mrd. høyere – enn samme periode året før.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.