Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. desemberNæringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv, med sin adm. dir Brian Mikkelsen i spissen, ergrer seg grønne over at den danske regjeringen kutter i sitt konsulentforbruk (foto: Helle Moos).

Skriv ut artikkelen

Kofa ila sitt sjette klagegebyr for ulovlig direkteanskaffelse siden januar 2017, arbeidet med felles kjøreregler på det offentlige anskaffelsesområdet er i gang, og forbud mot palmeolje ble nedstemt i Stortinget. Statens vegvesen varsler krav til CO2-utslipp i anbudskonkurranser neste år, og en dansk kommune tar turen innom arbeidsmarkedets parter før man kunngjør anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kofa med sjette gebyr på tre år

Kofa har ilagt Ballangen kommune et gebyr på 115 000 kroner for ulovlig direkte anskaffelse av brøytetjenester. Gebyret er det sjette som klagenemnda ilegger etter at klageorganet fikk tilbake gebyrmyndigheten den 1. januar 2017.

I gang med felles kjøreregler

Arbeidet med felles kjøreregler for offentlige anskaffelser er i gang i regi av Difi. Deltakerne skal lage felles kjøreregler med 6-8 regler uavhengig av type anskaffelse.

Ikke noe palmeolje-forbud

Regjeringspartiene stemte i Stortinget for å oppheve tidligere stortingsvedtak om ikke å stille krav ved offentlige anskaffelser om biodrivstoff basert på palmeolje eller biprodukter av palmeolje. En samlet opposisjon gikk inn for at det tidligere vedtaket med palmeolje-forbudet ikke skulle oppheves.

Studentmuligheter i Kofa

Klagenemdsekretariatet, der Kofa er en del, frister med fire ukers trainee-opphold. Engasjementet innebærer jobb på samme måte som saksbehandlerne og god oppfølging i et faglig sterkt miljø. Om noen ønsker å skrive masteroppgave om offentlige anskaffelser, kan det søkes stipend på kr. 10 000 fra Klagenemndssekretariatet.

Pris bare 20% i kontraktstildeling

Veidekke Entreprenør vant anbudet om å bygge Nye Førde sykehus på tross av at tilbudet var 20 mill dyrere enn laveste tilbud. Nå klager den med laveste tilbud på avgjørelsen. Førde sentralsykehus skal bygges og renoveres for nesten halvannen mrd frem mot 2027. Pris utgjorde bare 20% i kontraktstildelingen, ifølge bygg.no.

Fremmer bruken av miljøkriterier

Norsk kommunalteknisk forening (NKF) skal lansere maler for kravspesifikasjoner for barnehager, skoler og sykehjem. I kriteriene viser de til Difis miljøkriterier.  – Difi har lagt ned mye arbeid i miljøkriteriene. Det er derfor flott å se at miljøkriteriene nå blir brukt også av NKF, sier seniorrådgiver Hans Olaf Delviken i Difi.

Kutter CO2 i asfalt-kjøp

I år ble vekting av CO2 testet i to asfaltkontrakter. For første gang spilte CO2-utslipp en avgjørende rolle for hvilken entreprenør som vant anbudet om asfaltkontraktene. – Nå er det viktig å fortsette det gode fokuset på dette, og stille krav i neste års asfaltkontrakter, sier seksjonsleder Thor Asbjørn Lunaas i Statens vegvesen, skriver vegnett.no.

Mer E18 med Best Value Procurement

Konkurransen for E18-utbyggingen gjennom Porsgrunn i regi av Nye Veier sendt til kunngjøring. Kontraheringsprosessen vil pågå i 2020. Konkurransen blir gjennomført etter Best Value Procurement-metoden. Nye Veier har gode erfaringer med konkurranse og gjennomføring etter denne metoden på prosjektet E18 Rugtvedt-Dørdal, heter det.

Innkjøpssjefsindeks ned i november

DNB PMI (innkjøpssjefsindeks) for november avtok med 1,6 poeng til 53,7 og er dermed på linje med gjennomsnittet hittil i år. Det var særlig indeksene for produksjon som bidro til å trekke PMI ned, men sysselsettingsindeksen avtok også noe. Ordreindeksen steg og indeksen for eksportordre er igjen over 50, fremgår det av en pressemelding.

Gjorde om da ESA dukket opp

Oppdraget med å drifte Bergen kommunes veibelysning ble tildelt BKK-selskapet BKK­Enotek, uten ordinær anbudskonkurranse. Kommunen eier 37% av aksjene i selskapet der Statkraft har aksjemajoriteten. Etter en klage ville EFTAs overvåkingsorgan (ESA) undersøke saken. Da kom veibelysningen på ordinært anbud, melder veier24.no.

Innom partene i arbeidslivet før kunngjøring

En dansk kommune – Gentofte – konkurranseutsetter rengjøring og vindusvask etter en ny modell. Kommunen og arbeidsmarkedets parter har før kunngjøring vært i tett dialog for å sikre at erfaringer med og hensyn til oppgaveløsningens kvalitet, pris og lønns-, arbeids- og avtaleforhold trekkes inn i anskaffelsen fra starten av.

Ergrer seg over kutt i konsulentforbruk

Næringsorganisasjonen Dansk Erhverv ergrer seg over at regjeringen gjennomfører, som de kaller det, blinde besparelser på statens konsulentforbruk. Det er tale om en generell besparelse på IT- og managementkonsulenter samt ekstern advokatbistand.

Utreder kommunal konkurranse for private

Frittstående, private aktører kan som leverandører til nye Arbetsförmedlingen i Sverige få konkurranse fra kommunene. Etter hardt trykk fra Sveriges Kommuner och Regioner og enkelt-kommuner har regjeringen bestemt seg for å utrede spørsmålet, skriver upphandling24.se.

Kjøpe busstrafikk for 100 mrd på tre år

Svensk kollektivtrafikk står foran en stor anskaffelsespukkel, skriver Sveriges Bussföretag. De nærmete tre årene regner man med at busstrafikk for over 100 mrd skal anskaffes i Sverige. I samme periode foregår også anskaffelser av annen kollektivtrafikk, som f.eks. tog og spesialtransport.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.