Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. mai

Anbud365: Offentlige anskaffeler Stort og småttSvanemerket satser og ansetter leder for profesjonelle innkjøp, Trude Ertresvåg (t.v.) Her sammen med Cathrine Pia Lund, adm.dir. i Svanemerket.

Skriv ut artikkelen

Anbud365-tilbud som gir kompetanseløft, nye ansettelser på viktige poster innenfor offentlige anskaffelser og Statens vegvesen har tillagt utslipp vekt i 24 av 27 asfaltkontrakter. 84% i Kommune-Norge tar risiko for asbest med i anbudsbeskrivelser og generaldirektøren for Konkurrensverket i Sverige raser mot kommuner som forsikrer seg mot overtredelsesgebyr. Dessuten: Avlysninger og tilbyder-tørke hos kommuner. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kompetansetilbud fra Anbud365:

  • 10. mai kl. 0930: Gratis Anbud365-webinar med vår nye samarbeidspartner Thommessen: Ny avgjørelse fra KOFA åpner for at vesentlige avvik kan forhandles bort. På webinaret tar partner Wenche Sædal og fast advokat Åse Rieber-Mohn for seg temaet å behandle tilbud med (mulige) vesentlige avvik. Meld deg på her.
  • 16. juni: Årets utgave av Anbud365-dagen bugner av muligheter for kompetanseløft. Og du kan velge mellom å være til stede fysisk eller følge dagen digitalt. Sjekk programmet – og meld deg på her.

Svanemerket satser – og ansetter

Trude Ertresvåg er ansatt som ny leder av Svanemerkets satsing mot profesjonelle innkjøp. Hun kommer fra stillingen som leder av miljø- og klimaarbeidet i Sykehusinnkjøp, fremgår det av en pressemelding fra Svanemerket. Ertresvåg starter i jobben 1. juni i år.

Ny leder i leverandørutviklings-programmet

1. mai overtok Ingebjørg Harto ledelsen av Nasjonalt program for leverandørutvikling. Hun etterfølger Per Harbø, som har ledet programmet siden starten for 12 år siden. Hun er advokat, og har også i en periode vært styringsgruppeleder i programmet.

Anskaffelses-veiledning på 350 sider

Nærings- og fiskeridepartementets (NFDs) veiledning for offentlige anskaffelser er på 350 sider. Skulle vi trykke den, blir den på to bind, sa statssekretær Halvard Ingebrigtsen i NFD på konferansen «Digitale Anskaffelser-2022» i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Er det behov for så detaljerte veiledninger, spurte han.

Utslipp tillagt vekt i 24 av 27 asfaltkontrakter

Over 700 000 tonn asfalt skal legges på nesten 900 km riksveg i år. I alle asfaltkontraktene har Statens vegvesen stilt klima- og miljøkrav. 27 kontrakter til en samlet verdi av 1100 mill er nå inngått for vedlikehold av vegdekket langs riksvegene. I 24 av de 27 er CO2-utslipp vektlagt ved tildeling. Før var laveste pris det vanlig.

Innkjøpssjef-indeks opp i april

DNB PMI (innkjøpssjefindeksen) steg med 0,9 poeng til 60,6 i april, justert for normale sesongsvingninger. Det var en tydelig oppgang for produksjon, nye ordre og sysselsetting. Et veid gjennomsnitt av disse tre underindeksene steg med 2,1 poeng til sitt høyeste nivå siden november i fjor.

Kultur for anskaffelser som innovasjonsverktøy

Det finnes en rekke eksempler på at vi lykkes med innovative anskaffelser, men vi trenger systematisk arbeid for å skape en kultur for å bruke anskaffelser som innovasjonsverktøy. I dag er en veldig liten andel av de offentlige anskaffelsene i Norge innovative, skriver Mari Sundli Tveit, adm.dir. i Forskningsrådet, i Dagens Perspektiv.

Asbest-hensyn i anskaffelser

En fersk rapport fra Arbeidstilsynet oppsummerer dokumenttilsyn med 319 kommuner og sju fylkeskommuner i perioden 2018-2022. 84% oppgir at risiko for asbest blir tatt hensyn til i anbudsbeskrivelser og i planer for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø ved større rive- og rehabiliteringsprosjekter.

Ikke nok kontroll over anbudsprosesser

– I Norge har vi strenge anbudsregler, men kanskje ikke nok kontroll med prosessene før og etter kontraktstildeling. Her er det bestemte utfordringer vi bør være på vakt overfor, for eksempel interessekonflikter eller regelrett korrupsjon, skriver konkurransedirektør Tina Søreide i Dagens Perspektiv.

Utlyser anbud for sent

Nav utlyser anbudene på nye tiltaksplasser for sent, hevder tillitsvalgte i Fretex og Spir. Praksisen har ført til parallelle prosesser med nedbemanning og anbudssøking. Navs praksis i forbindelse med anbudsutsatte tiltak fører til kompetanseflukt fra bransjen. Det er uprofesjonelt av Nav, slås det fast overfor Fri Fagbevegelse.

Anbudspolitikk med rimelig tid

Vi mener det i regional transportplan for Nordland må etableres en anbudspolitikk med rimelig tid fra tilbudsfrist til oppstart. Eksempelvis bør krav fra tilbudsfrist til oppstart med nybygg eller nytt krav til materiell på tre år, og kontraktsperioder på minst 8-10 år i investeringer med nytt materiell, skriver NHO Nordland til Nordland fylkeskommune.

Påfallende få prosjekter på anbud

Det er påfallende få prosjekt som er ute på anbud. Både i det private og i det offentlige. Oppgang i pris på drivstoff, stål, armering, isolasjon og materiale gjør at det sier seg selv, det blir for kostbart. – Da velger flere å stå på sidelinjen, ifølge Bendiksen Entreprenører til NRK Nordland.

Fant egnede lokaler, ingen konkurranse

Kragerø kommune sendte aldri ut konkurransebrev for å finne egnede legesenter-lokaler. Kommunalsjefen sier til kv.no at saken ikke omfattes av innkjøpsreglene: – Vi har selv funnet et bygg som passer for vårt behov og som med noen få enkle justeringer kan benyttes. Vi har undersøkt saken med jurist og er sikre på at vi er innenfor reglene.

Avlyst, avlyst, avlyst, men …

Tre ganger har Haugesund kommune sendt ut svømmebasseng på anbud. De to første konkurransene ble avlyst. Nå skjer det igjen. To tilbydere var prekvalifisert, men: Den ene tilbyderen leverte for sent, slik at Haugesund kommune nå sitter igjen med bare en tilbyder, skriver Haugesund Avis. Ny utlysning kommer.

Etter åtte uker – ingen tilbyder

– Vi har hatt renseanlegget ute på anbud i totalt åtte uker, men det er rett og slett sånn at i løpet av den perioden har vi ikke fått inn noen tilbud, sa enhetsleder for teknisk forvaltning og drift i Birkenes kommune, Øyvind Raen under sin orientering til planutvalget i Lillesand kommune, ifølge Lillesand-Posten.

Kritisk til forsikring mot overtredelsesgebyr

Generaldirektør Rikard Jermsten i Konkurrensverket er kritisk til kommuner som forsikrer seg mot overtredelsesgebyr. Han varsler i upphandling24.se at han kan komme til å gjøre mer enn bare å heve stemmen. Feil og forkastelig er generaldirektørens stempel på slik forsikrings-virksomhet.

La oss tørre stille grønne krav

Man kan se langt etter grønne krav i offentlige anskaffelser til tross for at både danskene og virksomhetene etterlyser grønnere offentlige innkjøp – og at der ligger en klar strategi om dette fra regjeringen. La oss tørre stille grønne krav, når det offentlige kjøper inn, og lytte til danskenes ønske, lyder det fra Dansk Erhverv til udbudsmedia.dk.

Håndterer ikke voksenopplæring-innkjøp

Foreningen Byggföretagen i Sverige er sterkt kritiske till at kommunene ikke får til å anskaffe voksenopplæring. – Prisen for 12 000 uteblitte utdanningsplasser betales i fellesskap av arbeidsgiverne og alle som vil ta steget inn på arbeidsmarkedet, sier Elin Kebert, kompetanseekspert i Byggföretagen.

Finske kunngjøringer opp 10%

Statistikk for kunngjøringer i Finland i 2021 viser at nær halvparten av dem kommer fra kommuner, samkommuner og andre regionale myndigheter. Kommunene leverte drøyt 7 100 kunngjøringer, samkommunene drøyt 3 000. I alt ble det publisert 19 076 kunngjøringer på Finlands Doffin, HILMA, i fjor. Det er opp ca. 10% fra året før.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.