Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7.august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 7.augustGjesdal kommune er med i et prosjekt som er nominert til finalen i «europamesterskapet i offentlige anskaffelser» i klassen for fremragende innovative IKT-anskaffelser. Det gjelder en førkommersiell anskaffelse av et prosjekt der to førerløse busser i rute skal tilby brukertilpassede og utslippsfrie løsninger. På bildet innkjøpsleder Jorunn Birkeland i Gjesdal kommune. (foto: Hagen Ålesund)

Skriv ut artikkelen

Behov for økt kompetanse om sirkulærøkonomi, langtidsplan for kjøp av tog og sikkerhetsadvarsel fra svensk politi. Fra Sverige kommer det for øvrig også et annet viktig signal: Økt fare for korrupsjon under og etter corona-pandemien. Anskaffelsesakademiet etterlyser masteroppgaver, norsk industri tjener milliarder på F-35-anskaffelsen og Abelia peker på hvordan man kan få mer innovasjon i offentlig sektor. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kandidater til beste masteroppgave

Anskaffelsesakademiet etterlyser nominasjoner av kandidater til beste masteroppgave(r) innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser. Masteroppgavene må være skrevet i perioden 1 august 2019 til 1 juli 2020. Flere priser kan deles ut hvert år. Det totale beløpet Anskaffelsesakademiet har til disposisjon for beste masteroppgaver er 50.000,

Skal levere 2,5 mill åndedrettsvern

Leverandør Uniqon AS starter i høst opp produksjonslinje på Stord, og skal levere 2,5 millioner åndedrettsvern innen to år. Denne kontrakten bidrar til nye arbeidsplasser på Stord, og samtidig sikrer den produksjon av viktig smittevernutstyr i Norge. Sykehusinnkjøp har gjennomført anskaffelsen.

Kontraktsbestemmelser for entreprisekontrakter

Bane NOR har per mai 2020 ferdigstilt arbeidet med å oppdatere sine kontraktsbestemmelser for entreprisekontraktene NS 8405, NS 8406 og NS 8407.

Langtidsplan for toganskaffelser

Norske tog har levert et helhetlig forslag til hvordan gamle tog skal erstattes med nye tog. Det tar opptil fem år å anskaffe nye togsett, derfor er en langtidsplan frem til 2033 et viktig verktøy for å sikre et tilstrekkelig antall tog levert til riktig tid. Anbefalingen gir et samlet investeringsbehov på mellom 30 og 50 mrd frem til 2033.

Svekket juli-aktivitet i industrien

Den sesongjusterte PMI-indeksen (innkjøpssjefindeksen) for juli avtok med 5,5 poeng til 43,3 og peker dermed mot en videre svekkelse av aktiviteten i industrien. Julitallene er imidlertid mer usikre enn for de fleste andre måneder som følge av ferieavvikling og produksjonstans for flere bedrifter.

F-35-kjøp gir 7,5 mrd til norsk industri

Anskaffelsen av F-35 gir norsk industri muligheter til å bli leverandører i et av verdens mest avanserte teknologiprogrammer, noe som gir unike strategiske muligheter. Så langt har dette generert produksjonskontrakter til i overkant av 7,5 mrd. kroner hos norsk industri.

Utsetter jernbane-konkurranse

Jernbanedirektoratet har besluttet å utsette konkurransen om Trafikkpakke 4. Oppstart av trafikkpakken forskyves ett år, til desember 2023. – En utsettelse vil redusere den samlede usikkerheten for togoperatørene, og bidra til at vi får en god og rettferdig konkurranse til det beste for togkundene, sier jernbanedirektør Kirsti L. Slotsvik.

Trenger kompetanseløft for sirkulærøkonomi

Det er behov for et kompetanseløft for både prosessindustrien, samt industriens kunder og innkjøpere. Myndighetenes innkjøpspolitikk og miljøkrav fra offentlige innkjøpere er et sentralt virkemiddel for å bidra til en mer sirkulær økonomi, heter det i en ekspert-rapport fra prosessindustrien, akademia, LO og Norsk Industri.

Slik kan det bli økt innovasjon

I stedet for å måle suksessen av anskaffelsen kun gjennom måloppnåelse, bør det offentlige løfte blikket og se på hvilken ny kunnskap anskaffelsen har frembrakt. Dette vil bidra til at økt innovasjon i offentlig sektor blir en realitet. Det skriver Øystein E. Søreide og Tore Frellumstad fra NHO-foreningen Abelia.

Gjesdal kommune til EM-finale

Finalistene i årets europamesterskap (Procura+-award) i ulike grener innenfor offentlige anskaffelser er klare. Blant disse er Malmø – innovative anskaffelser, og det finske Fabulos-prosjektet (der Gjesdal i Norge er med) – fremragende innovative IKT-anskaffelser, er de nordiske.

Mistet kontrakt på 900 mill Euro

Det franske kollektivtransportkonsernet Keolis har mistet en kontrakt med verdi på 900 mill Euro, skriver bussmagasinet.no. Selskapet hadde inngått en hemmelig avtale med en kinesisk bussprodusent, som ikke var rettferdig overfor de andre konkurrenter som også ønsket å kjøre i regionen.

Risiko før økt korrupsjon

Coronapandemien og virkningen av denne gir grobunn for økt korrupsjon. De leverandørene som vil bidra i arbeidet mot pandemien må ta kampen mot korrupsjon på alvor, hevder Natali Engstam Phalén, generalsekretær för Institutet mot mutor, IMM, ifølge offentligaffarer.se.

Trenger økt fokus på sikkerhet

Sikkerheten må økes i offentlige anskaffelser for å møte utviklingen og en økt interesse fra fremmede makter. Det mener det svenske sikkerhetspolitiet etter å ha kartlagt situasjonen, skriver upphandling25.se.

Dansk oversikt

I Danmark er det en flom av veiledninger og inspirasjonsmateriale innenfor offentlige anskaffelser – til glede for innkjøpere og leverandører. Men så er det også blitt en mere kompleks verden ut av dette. På denne lenken finnere du en oversikt over aktuelle aktører og initiativ, utarbeidet av udbudsportalen.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7.august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.