Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. desemberForsvarsmateriell, her ved direktør Mette Sørfonden, er med på en historisk, nordisk uniformsanskaffelse (foto: Torgeir Haugaard/Forsvaret).

Skriv ut artikkelen

For første gang skal fire nordiske land gå sammen om å kjøpe militære uniformer, Difi tilbyr opptak og presentasjoner fra Anskaffelseskonferansen og adm. dir i Sykehusinnkjøp oppfordrer til mer forskning om offentlige anskaffelser. Større rutebilkontrakter gir flere tilbydere, og i Sverige har #metoo ført til skjerpede krav til leverandører til det offentlige. Dette og mer til kan du lese nedenfor.

Se og hør fra Anskaffelseskonferansen

Årets utgave av Anskaffelseskonferansen til Difi ble en suksess i nærvær av nærmere 900 i salen. Hvis du ikke hadde anledning til å delta, eller om du gjerne vil høre noe en gang til, tilbyr Difi opptak og presentasjoner på Difi.no.

Historisk fellesanskaffelse av uniformer

Det finske, norske, svenske og danske forsvaret har formelt inngått en avtale om å anskaffe et felles uniformsystem. Internasjonal industri inviteres til å prekvalifisere seg. Dette er første gang de fire nordiske landene har utlyst en prekvalifikasjon-konkurranse for en felles anskaffelse av soldatutrustning i denne størrelsen.

Må få mer forskning

– I tillegg til å tilrettelegge for studier innenfor offentlige anskaffelser, håper jeg at en klarer å få til mer forskning rundt offentlige anskaffelser. Vi trenger med fakta på bordet i forhold til hva som fungerer og hva som ikke gjør det, skriver adm. dir. Kjetil M. Istad i Sykehusinnkjøp HF på sin blogg.

Større kontrakter = flere tilbydere

Hvert år reduseres konkurransen om rutebilkontrakter i snitt med 0,112 tilbydere. Områder der det tidligere har vært anbud, tiltrekker seg ca. 1 tilbyder mer enn øvrige områder, og større kontrakter (i vognkilometere) gir flere tilbyder. Dette er noen av konklusjonen i en rapport fra Transportøkonomisk institutt og Møreforskning Molde.

Sykehusbygg i støtet

Sykehusbygg med flere kunngjøringer: I forbindelse med klargjøring for bygging Sjukehuset Nordmøre og Romsdal skal infrastrukturen på sykehusområdet dels legges om og oppgraderes, dels bygges ny. Dessuten skal det være dialogkonferanse 13. og 14. desember i forbindelse med anskaffelse av utstyr til protonterapisenter i Norge.

Offentlige innkjøp blant Virkes miljøsaker

Sentralstyret i Virke har nylig vedtatt en tipunktsliste over Virkes miljøsaker. På listen finner vi bl.a. at myndighetene må gå foran som innkjøper og bestiller av bærekraftige løsninger.

Pasientinfo og IKT-leverandører

– Vi er avhengige av private leverandører innen IKT-området, og samtidig er det helt nødvendig å ha trygg og sikker kontroll på pasientopplysninger også når vi samarbeider med private, sier adm. dir i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus da Direktoratet for e-helse la fram rapport informasjonssikkerheten ved bruk av private leverandører.

Vegvesenet overså regelendring

En endring i anskaffelsesforskriften ble glemt av Statens vegvesen, som dermed måtte ekskludere det spanske selskapet Aldesa Construcciones S.A. fra tunnelrehabiliteringen av Masfjordtunnelen på E39. Det var en endring i anskaffelsesforskriften, paragraf 16-10(5), som Statens vegvesen hadde oversett, melder bygg.no.

Seks nye T-banestasjoner

Fornebubanen lyser ut plan- og designkonkurranse for bygging av nye T-banestasjoner. Det skal bygges i alt seks nye stasjoner på Fornebubanen. Fornebubanen (FOB) går bredt ut med en plan- og designkonkurranse for å få inn designforslag på de ulike T-banestasjonene, samt verkstedbygning.

Sammen mot kriminalitet

Skatteetaten og Sykehusbygg har undertegnet en samarbeidsavtale, som bl.a. går ut på å utveksle informasjon som sikrer at leverandører og underleverandører opptrer i samsvar med norsk skatte- og avgiftslovgivning. Alle leverandører må gi fullmakt som sikrer innsyn i taushetsbelagt informasjon.

Over 18 000 anskaffelser i Sverige i 2016

Verdien på svenske offentlige anskaffelser i 2016 var på 642 milliarder. Nærmere 1 300 oppdragsgivere, oftest kommuner, kunngjorde en anskaffelse i fjor. Til sammen gjorde de 18 330 anskaffelser, fremgår det av rapporten ”Statistik om offentlig upphandling 2017”, som Upphandlingsmyndigheten og Konkurrensverket har samarbeidet om.

Skjerpede sosiale krav etter #metoo

Leverandører må bevise at de aktivt arbeider for å motvirke seksuelle trakasserier. Det krever en svensk kommune, Lulebo. Som et resultat av #metoo har kommunen skjerpet de sosiale kravene ved anskaffelser, melder inkopsradet.se.

Reisende eksperter en suksess

Miljøstyrelsen i Danmark etablerte i 2016 et tilbud om at kommuner, regioner og offentlige institusjoner kunne få rådgivning «hjem til seg» fra et reisende team i anskaffelser. Til nå har 16 virksomheter benyttet seg av muligheten. Miljøstyrelsen karakteriserer prosjektet som en suksess.

Sysselsetting i offentlige anskaffelser

Nå har svenske Rådet för Europeiska socialfonden (ESF-rådet) gitt klarsignal til å gjennomføre prosjektet «Sysselsättning genom offentlig upphandling», melder Upphandlingsmyndigheten. Det betyr at en nasjonal modell for sysselsettingskrav kan være klar mot slutten av 2019.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.