Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 12. januarLars Fabricius er prosjektleder for hurtigbåt-prosjektet som Sør-Trøndelag fylkeskommune nå har utlyst en før-kommersiell anskaffelse for.

Skriv ut artikkelen

Ti fylkeskommuner, med Trøndelag i spissen, har iverksatt en før-kommersiell anskaffelsesprosess for å skaffe til veie hurtigbåter med null utslipp. Av 500 kontrakter de siste årene har Statens vegvesen bare hatt ti av dem i retten. En avbrutt IT-kontrakt kostet Sykehuspartner 280 mill., og i Danmark opplever kommunale ledere at det er mye vanskeligere å konkurranseutsette oppgaver på velferdsområdet enn i den tekniske sektoren. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Før-kommersielt på hurtigbåtfronten

Sør-Trøndelag fylkeskommune har kunngjort en anskaffelse som skal sikre før-kommersiell utvikling av nullutslipps hurtigbåter. Frist for innlevering av løsningsforslag er 12. februar. Ni øvrige fylkeskommuner er med. Målet er å oppnå løsninger for nullutslipp når det i 2022 legges ut anbud på hurtigbåtstrekninger.

Av 500, bare ti til domstolene

– Vi kjenner oss ikke igjen i et bilde av Statens vegvesen i konstant krig mot private bedrifter. Av nær 500 kontrakter de fem siste årene, har under ti havnet i rettssalen, skriver Torbjørn Naimak, regionvegsjef i Region nord på vegnett.no.

Fra konsulenttilværelse til Difi

Difi har ansatt Gunnar Wessel Thomassen som prosjektdirektør for et digitaliseringsprogram innenfor offentlige anskaffelser. Han kommer fra 18 års tjeneste som direktor i PwC og tiltrer sin nye stilling primo april. Avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi er strålende fornøyd med å ha fått Wessel Thomassen i sin stab.

Tilbudsfrist for Bergen-Kirkenes

Fristen for å levere tilbud i konkurransen om ny avtale på kystruten Bergen-Kirkenes løper ut i dag, fredag 12. januar kl. 12. Samferdselsdepartementet ønsker å inngå en kontrakt så raskt som mulig, fortrinnsvis før påsken 2018.

Stoppet IT-avtale, må betale 280 mill.

Sykehuspartner gjorde avtale om drift og modernisering av infrastrukturen i Helse Sør-Øst med DXC-selskapet ES Norge i oktober 2016. I mai 2017 vedtok styret i Helse Sør-Øst RHF å stille programmet i bero. Sykehuspartner og leverandøren har forhandlet om påløpte kostnader for den aktuelle perioden, og Sykehuspartner skal betale nær 280 mill.

Ferjekontrakt til 1,9 mrd

Fjord1 har vunnet prestisjekontrakten om drift av de fire fylkesveg-ferjesambandene på Nordmøre. Kontrakten starter opp 1. januar 2020 og varer i 11 år. Kontraktsummen er på 1,884 milliarder kroner, ifølge vareveger.no.

Overhalla er Fairtrade-kommune

Overhalla kommunestyre har vedtatt å støtte Fairtrade. I Klima- og miljøplan 2014-2019 legges det forsterket vekt på at kommunen tar samfunnsansvar og bidrar til bærekraftig utvikling og etisk og miljømessig innkjøp er et satsingsområde.

Pådriver for etisk handel

Sykehusinnkjøps vedtekter slår fast at man skal være en pådriver innen arbeidet med menneske- og arbeidstakerrettigheter. Sist høst fulgte foretaket dette opp bl.a. med en samarbeidsavtale med Stockholm län landsting, en oppfølging av kirurgiske instrument fabrikker i Tyskland og et viktig møte med europeiske kollegaer.

Katalog med svanemerkede møbler

Tilbudet av svanemerkede møbler, som både har høy kvalitet og er gode miljøvalg, er større enn noensinne. Derfor lanserer Svanemerket en møbelkatalog for å gjøre det enklere for innkjøpere og andre å navigere i produktspekteret. Mange virksomheter vil nå kreve miljømerker på kjøp av møbler, heter det.

Kofa og Difi i ny drakt

Så vel Kofa som Difi har i det siste endret design, og Kofa melder på sine nettsider at websiden er under konstruksjon – med det som følger av slikt. Difi er godt i land med sine endringer, slik mange selvsagt allerede har fått med seg.

Kritiserer manglende kontraktoppfølging

Å følge opp kontrakter burde være en selvfølgelighet ved anskaffelser for våre felles skattepenger. Men slik er det ikke, tvert imot fremstår det som at mange innkjøpere ikke vet om det de kjøper, holder oppstilte kvalitetskrav. Det er dypt problematisk, skriver en rekke næringslivsledere i en artikkel i svensk presse, ifølge offentligeaffarer.se.

Vanskeligere på velferdsområdet

70% av kommunaldirektørene i Danmark opplever at det er vanskeligere å konkurranseutsette oppgavene på velferdsområdene enn på det tekniske, viser en fersk undersøkelse fra Momentum.

Anskaffelser nøkkel til finsk sirkulærøkonomi

Finland vil gjøre seg til en spydspiss når det gjelder sirkulær økonomi. Blant virkemidlene er blant annet etablering av et nettverksbasert kompetansesentrum for bærekraftig og innovative offentlige anskaffelser, skriver inkopsradet.se.

Fiskeliste for innkjøpere

Upphandlingsmyndigheten har oppdatert sin såkalte fiskeliste. Den hjelper offentlige innkjøpere å unnvike fisk og skalldyr som trues av utryddelse.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.