Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 15. desemberAvinor startet i januar 2016 en før-kommersiell anskaffelsesprosess for førerløse brøytebiler. I mars 2018 tester de ut en fullskala prototype av brøytebilen og teknologien som gjør den selvkjørende. Bildet viser dagens måte å brøyte flyplass på.

Skriv ut artikkelen

I mars skal resultatet av en førkommersiell anskaffelse testes ut, og Riksrevisionen i Sverige gransker om det offentlige kjøper fra foretak som står de ansatte nær. Solid miljø-dokumentasjon bør gi god score, mener en næringslivsrepresentant, og i mars kommer en stor innkjøpskonferanse til Oslo. NSB satset på kvalitet og kapret svensk togkontrakt. Dette og mer til kan du lese nedenfor.

Nytt verktøy for livssykluskostnader

Du kan planlegge, evaluere og følge opp totalkostnadene for en anskaffelse med Difis nye verktøy for livssykluskostnader. I tillegg til verktøyet har Difi utarbeidet en veiledning om livssykluskostnader og gode råd for hvordan du bør gå frem.

Førkommersiell anskaffelse testes ut

Avinor startet i januar 2016 en før-kommersiell anskaffelsesprosess for førerløse brøytebiler. I mars 2018 tester de ut en fullskala prototype av brøytebilen og teknologien som gjør den selvkjørende.  – Prosjektet er det første i verden hvor autonome kjøretøy er tilpasset for å håndtere den viktige oppgaven med å holde rullebanene fri for snø.

Vant på kvalitet i Sverige

NSB-eide Tågkompaniet er valgt som ny operatør på en strekning i Småland i Sverige. Tre millioner passasjerer reiser på strekningen i året. NSB opplyser at de ikke hadde laveste pris, men at de vant på kvalitet i anbudet om strekningen Krösatågen, ifølge bygg.no.

Ny E39-kunngjøring like over årsskiftet

Det blir minimale forsinkelser på E39-prosjektets byggestart, melder Nye Veier AS. Det er klart etter at E39-konkurransen på ny kunngjøres like over årsskiftet. Det er gjort noen justeringer i konkurransegrunnlaget etter at konkurransen ble avlyst 20. november grunnet for få tilbydere videre fra prekvalifiseringen.

Bør gi god score for dokumentasjon

For en innkjøper er det slik i dag at det er umulig å bare kjøpe produkter som har miljødokumentasjon som EPD eller Svanen, og derfor bør man i dag gi god score til de som kan stille med slik dokumentasjon, ifølge bransjesjef for Designindustrien i Norsk Industri, Egil Sundet.

Oslo-kontrakt for ideelle til sommeren

En langsiktig kontrakt i regi av Oslo kommune forbeholdt ideelle leverandører har fanget interesse i EFTAs overvåkingsorgan (ESA). Kontrakten omfatter bygging av sykehjem for nær 2,3 mrd og en tjenestekontrakt etter at byggene er ferdig. Første fase av kontraktstildelingen ventes til sommeren, ifølge informasjon fra et ESA-møte.

Tog-konkurranse gir matebuss-avtale

Som første byregion integrerer Rogaland lokaltogene fullstendig i kollektivtrafikken. Avtalen vil tre i kraft i juni 2019, som en del av konkurranseutsettingen av togtrafikken på Jærbanen.

Hvordan kjøpe grønne avfallstjenester?

Omlag 2000 renovasjonsbiler kjører rundt på norske veier. Disse bilene bidrar til store utslipp av klimagasser, lokal forurensing og støy. Difi ønsker å bidra til at denne transporten blir grønnere.

Skal bygge verdens dypeste tunnel

Arbeidet med verdens lengste og dypeste tunnel er nå i gang. Det er den første tunnelen i Rogfast-prosjektet. NCC fikk kontrakten, som har en verdi på 183 mill. kroner. Fem tilbydere kjempet om oppdraget.

Avviket var 0,2 tommer

Ålesund kommune gjennomførte en konkurranse om anskaffelse av PC-er, som er klaget inn for Kofa. Det var stilt krav om at PC-ene skulle ha 24-tommers skjermer. Klager tilbød skjermer som var 23,8 tommer, og ble avvist fra konkurransen med den begrunnelse at dette utgjorde et vesentlig avvik fra anskaffelsesdokumentene.

Internasjonal innkjøpskonferanse i Oslo

Neste år skal det finne sted to store internasjonale konferanser om bærekraftige og innovative anskaffelser, hvorav den ene er lagt til Oslo. Det er ICLEI som melder dette. Konferansen i Oslo er den 15. utgaven av Procura+, som vil foregå 21.- og 22. mars. Procura+ er et internasjonalt nettverk for og av offentlige innkjøpere.

Truer etternølere med bøter

Fortsatt er det fire land som ikke har latt de siste EU-direktivene for offentlige anskaffelser bli nasjonal lovgivning. Det er Luxembourg, Slovenia, Spania og Østerrike. Kommisjonen trekke nå de fire inn for EU-domstolen med krav om bøter. Bøtekravet varierer mellom 360 000 til 1,8 millioner kroner, skriver inkopsradet.se.

København-metroen på anbud

Den danske regjeringen har vedtatt å legge metroen i København ut på anbud – både driften og infrastrukturen. Det siktes mot et offentlig-privat samarbeid. Fremtidens tog skal bli automatiske. Samtidig skal en del av Øresundtrafikken også konkurranseutsettes, ifølge Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Offentlige kjøp fra ansattes nærstående

Svenske Riksrevisionen gransker nå i hvilken utstrekning innkjøp fra ansattes og ansattes slektninger foretak forekommer, og hvorledes myndighetenes arbeid med å forhindre innkjøp som er skadelige for tilliten. Bakgrunnen er at offentlige anskaffelser ofte løftes frem som et spesielt risikoutsatt område.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.