Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 2. februarNytiltrådt klima- og miljøminister Ola Elvestuen får ikke mye hjelp av offentlige innkjøpere i arbeidet med det grønne skiftet, fremgår det av en undersøkelse blant næringslivsaktører (foto: Klima- og miljødepartementet).

Skriv ut artikkelen

Norske gründere er med i konkurranse om en FN-kontrakt, og et norsk selskap er med i finalen i kampen om Danmarks første landsdekkende infrastruktur for telemedisin. Næringslivet her til lands synes at offentlige innkjøpere bare i liten grad bidrar til klimagevinster gjennom anskaffelser. Snart starter også et kompetansetilbud i innovative anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Bidrar lite til klimagevinster

Næringslivet mener at innkjøpere i det offentlige bare i liten grad bidrar til klimagevinster gjennom anskaffelsene. Det fremgår av en Difi-undersøkelse fra desember 2017. 58% mener det offentlige i middels, liten eller svært liten grad er pådrivere for det grønne skiftet. 61% mener at det offentlige burde stille strengere miljøkrav enn de gjør i dag.

Eksempler på ambisiøse klimakrav

Miljødirektoratet arrangerer webinar om klimavennlige innkjøp 6. februar. Her vil Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og Leverandørutviklingsprogrammet presentere konkrete eksempler på offentlige innkjøp med ambisiøse klimakrav.

Norske gründere i anbud hos UN Women

Blockbonds deltar i konkurransen om en innkjøpsavtale med FN-organisasjonen UN Women i New York. Gründerbedriften skal demonstrere hvordan blokkjedeteknologi kan gi flere mennesker tilgang til finansielle tjenester. De beste løsningene går videre i anbudsprosessen, og det er mulig å få pilotere løsningene i felt før en vinner blir kåret.

Solid produksjonsvekst i starten av 2018

PMI (Purchasing Managers Index) steg til 59,0 i januar i år, opp fra 58,1 i desember i fjor. Det er først og fremst en markant økning i produksjonsindeksen som trekker PMI opp, men også litt reduserte leveringstider bidro positivt. Indeksene for nye ordre, sysselsetting og lager av innkjøpte varer bidro til å bremse oppgangen i hovedindeksen.

Startprogram for innovative anskaffelser

Når bare 1,4% av anskaffelsene utlyst på Doffin i 2016 var innovative, må vi inspirere og motivere flere offentlige innkjøpere til å ta metoden for innovative anskaffelser i bruk, skriver Nasjonalt program for leverandørutvikling og annonserer det første nasjonale Startprogrammet. Det går av stabelen 28.februar i Oslo.

Bane NOR har hevet to entreprenør-avtaler

Bane NOR har hevet avtalene med totalentreprenør Condotte tilknyttet to av Follobaneprosjektets totalkontrakter. Entreprenørselskapet Condotte har økonomiske problemer, og Bane NOR viderefører nå arbeidet selv. Det italienske selskapet har hatt totalkontrakter for bygging av Follobaneprosjektet til en verdi omlag 3.5 mrd.

Friere konkurranse om avfall

Vi ber regjeringen og Stortinget om å legge til rette for friere konkurranse om alle typer avfall. Dette ansvarliggjør hver enkelt av oss, skaper innovasjon og arbeidsplasser over hele landet, skriver Maskinentreprenørenes forbund til Regjeringen.

Spennende når innkjøp blir strategisk

Vi går en spennende tid i møte når innkjøp blir en strategisk funksjon, en funksjon som må fungere med resten av helsetjenesten, for å kunne ta i bruk nye produkter og tjenester som vil gi en positiv effekt for pasienten. Det er virkelig pasientens helsetjeneste, skriver adm. dir i Sykehusinnkjøp, Kjetil M. Istad, på bloggen sin.

Åpen konkurranse om Frankfurt-paviljong

NORLA (Senter for norsk litteratur i utlandet) har offentliggjort en åpen plan- og designkonkurranse om Norges bokpaviljong i Frankfurt 2019. Den skal realiseres under verdens største bokmesse.

Glede over regjeringen

Bedriftsforbundet gleder seg over at flere av deres kampsaker ligger i regjeringens nye plattform: blant annet øke bunnfradraget i formueskatten, reduksjon /tak på eiendomsskatt, signalet om sykelønn og det å gjøre det enklere for små og mellomstore bedrifter å delta i offentlige anbud.

Ikke anbud, men samarbeid om avfall

Dansk Affaldsforening har lansert forslag om grønne «kickstartselskaper». Private og offentlige virksomheter settes i stand til å håndtere avfallet på en måte som sikrer en sirkulær økonomi, heter det. Den danske regjeringen har foreslått en forsyningsstrategi der kommunen skal legge avfallet ut på anbud, og det er foreningen imot.

Norsk selskap kjemper om dansk storkontrakt

Tre leverandører er prekvalifisert til Danmarks første nasjonale, telemedisinske infrastruktur. Blant disse er norske Imatis. Samtlige av landets 98 kommuner og 5 regioner er omfattet av konkurransen. Løsningen forventes i drift i midten av 2019.

Klage på tildeling til NSB-eid selskap

NSB-eide Tågkompaniet har vunnet en kontrakt om driften av Krösatågen i Sverige. Det var kvalitet som var utslagsgivende. Men den nåværende leverandøren har påklaget tildelingsbeslutningen. Tågkompaniets kontrakt strekker seg over ni år med mulighet for tre års forlengelse, skriver upphandling24.se.

Forsinket på forsvars- og sikkerhetsanskaffelser

EU-Kommisjonen har skrevet brev til Danmark, Italia, Nederland, Polen og Portugal. Dette er første steg i en prosess som kan ende i EU-domstolen. Poenget er at de fem medlemsstatene ikke har innlemmet direktivet om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser i sine nasjonale lovverk innen fristen, skriver inkopsradet.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.