Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 27. oktober– Kunngjøringer av kontrakter i Doffin fra en halv million kroner har vært bautasteinen i norsk anskaffelsesrett. Den har vært pilaren for åpenhet og forutsigbarhet for norske småbedrifter. Nå risikerer vi at det er tilfeldig hvem som får delta i konkurransen om de minste anbudene, sier advokat Arnhild D. Gjønnes, som er NHOs ekspert på offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

NHO ser at markedet for offentlige anskaffelser er i ferd med å smuldre bort for småbedriftene og trår til med regelveiledning. Ellers: Tilbydere med 40 mill i gratisarbeid, Oslo-avtale sikrer nullutslipp fra transport og hodebry med laveste tilbud fra kinesere. I Sverige sjekker Riksrevisionen konsulentkjøp, og i Danmark reagerer næringslivet på stort sprik mellom kommuner når det gjelder konkurranseutsetting. Dette og mer til kan du lese nedenfor.

Anskaffelseskonferansen blir fulltegnet

Anskaffelseskonferansen er møteplassen for ledere og ansatte som jobber med offentlige anskaffelser, både i det offentlige og i det private. I år arrangeres den torsdag 23. november. Den blir fulltegnet hvert år, forteller Difi.

NHO-hjelp til småbedriftene

– Nå ser vi resultatet av økningen i terskelverdiene for offentlige kontrakter – markedet for småbedriftene tørker inn, sier NHO-ekspert Arnhild Dordi Gjønnes. Etter regelendringen er det kommet betydelig færre utlysinger av konkurranser under nasjonal terskelverdi. NHO har nå laget et notat til bedriftene om hvilke regler som gjelder.

40 mill. i gratisarbeid

De syv teamene som konkurrerte om å tegne det nye Regjeringskvartalet, la ned over 40 millioner i gratisarbeid. Honoraret fra Statsbygg var 11 millioner. Det viser beregninger som Foreningen Arkitektbedriftene i Norge, Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Rådgivende ingeniørers forening (RIF) har gjort, ifølge Aftenposten.

Inkluderende arbeidsliv gjennom anskaffelser

Fra 1. september skal Bergen kommune stille krav om at personer med utfordringer på arbeidsmarkedet skal delta i utførelsen av alle relevante kontrakter. Byrådet har vedtatt en ny instruks om bruk av reserverte og inkluderende kontrakter.

Oslo-transport med nullutslipp

Transport av kommunens nye, løse gulvmatter gjøres med nullutslipp. Vinnende leverandør, Nor Tekstil, går til innkjøp av tre nullutslippsvarebiler for å oppfylle kontrakten, og alle leveranser til Oslo kommune skal skje med bruk av disse.

Kinesere og trønderbru

Fylkesrådet i Trøndelag videresender spørsmålet om å utestenge kinesisk bru-anbyder til fylkestinget. Fylkesrådslederen i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik (Ap), anbefalte i sin innstilling til fylkesrådet å avvise tilbudet fra Sichuan Road and Bridge Group om å bygge bru over Beitstadsundet.

Bruk handlingsrommet

– Maskinentreprenørenes forbund er opptatt av at offentlige byggherrer benytter handlingsrommet i innkjøpsregelverket til å utvikle lokale- og regionale entreprenører, i kombinasjon med at man har anleggskontrakter tilpasset store entreprenører. Det sier adm. dir. i MEF Julie Brodtkorb til Byggeindustrien.

Vann og avløpsanskaffelser til 400 mill

Ski kommune gjør anskaffelser for mellom 500-800 millioner i året. I perioden 2017-2020 er planlagte investeringer nær 1,8 milliarder kroner. Det er store summer, og spesielt stor er investeringen innenfor vann og avløpssektoren på hele 400 millioner kroner! Det heter det på innovativeanskaffelser.no.

Ber om tilbud på dobbeldekkere

Det er besluttet at det skal innhentes anbud på to-etasjes tog. – Den formelle utlysningen vil komme om kort tid og Norske tog AS vil trolig gi en frist for å levere tilbud rundt årsskiftet, melder Jernbanedirektoratet. Målet er å øke kapasiteten på Østfoldbanen.

Anskaffelse: Arbeidsrettet rehabilitering

Helse Midt-Norge RHF har kunngjort en anskaffelse av arbeidsrettet rehabilitering. Årlig verdi for anskaffelsen er ca. 46 MNOK. Det skal inngås rammeavtaler som gjelder fra 01.01.2018 og for fire år. Avtalen kan deretter forlenges i inntil fire år, til sammen inntil åtte år.

Vil redusere transaksjonskostnader

En ny arbeidsgruppe, etablert på initiativ av erhvervsminister Brian Mikkelsen, skal finne konkrete og effektive løsninger på hvordan transaktionsomkostninger ved offentlige anskaffelser kan bringes ned. Gruppens arbeid startet i disse dager, og initiativene forventes offentliggjort i starten av 2018.

Konkurranseutsetting: For stort gap

En helt ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser at kommunenes konkurranseutsettelsesgrad i 2016 varierte mellom 17,6% og 50,4 %. Et spenn som er alt for stort, mener Dansk Erhverv, som anbefaler bruk av måltall på området.

Gransker konsulentkjøp

Riksrevisionen i Sverige har innledet gransking av statlige virksomheters innkjøp og bruk av konsulenttjenester. Er de velbegrunnede og har myndighetene god kontroll over denne bruken, er spørsmålene som den svenske riksrevisjonen bl.a. vil ha svar på.

Svensk anskaffelse av hunder

Försvarets mangemillioners innkjøp av hunder for avl kan stride mot regelverket for offentlige anskaffelser, skriver upphandling24.se. Försvaret opplyser at det likestilte hundene med ansatte. Det er det dummeste argumentet jeg har hørt, sier anskaffelsesekspert, dosent Andrea Sundstrand til Sveriges Radio.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.