Oslo først i verden med eget klimabudsjett – er koplet til anskaffelsesstrategien

Anbud365: Oslo først i verden med eget klimabudsjett - er koplet til anskaffelsesstrategien– Vi skal benytte vår betydelige innkjøpsmakt til å påvirke innkjøps- og leverandørmarkedet i bærekraftig retning, sa Oslos finansråd Robert Steen på Procura+-konferansen i Oslo (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven).

Skriv ut artikkelen

Oslo er den første byen i verden som har et eget klimabudsjett. Det er nøye koblet til anskaffelsesstrategien. De to er begge verktøy i kommunens mål for en bærekraftig by. Slik vekker internasjonal oppsikt. Det ble bekreftet på en konferanse i hovedstaden nylig.

Over hundre innkjøpere, ledere og samfunnsansvarsmedarbeidere fra byer i hele Europa var samlet i Oslo da organisasjonen ICLEI for første gang hadde lagt sin Procura?-konferanse om bærekraftige og innovative innkjøp hit.

ICLEI er et internasjonalt nettverk der over 1000 lokale myndigheter er med, og er det eneste globale nettverket av bærekraftige byer. Den bidrar bl.a. med innspill fra lokale myndigheter til FNs arbeid når det gjelder bærekraft, miljø og mangfold.

Procura+ er et nettverk av europeiske regioner, byer og andre offentlige institusjoner som samarbeider om og skal stimulere til grønne, etiske og samfunnsansvarlige offentlige anskaffelser. Nettverket er støttet av EU gjennom Horizon 2020-programmet. Organisasjonen ICLEI administrerer Procura+ og er ansvarlig for konferansens faglige innhold.

Bærekraftig retning

Oslo kommune handler varer og tjenester for 26 milliarder kroner hvert år, noe som gjør kommunen til Norges nest største offentlige innkjøper. – Vi skal benytte vår betydelige innkjøpsmakt til å påvirke innkjøps- og leverandørmarkedet i bærekraftig retning. Dette betyr blant annet å bruke innkjøpene våre som strategisk virkemiddel for å nå byrådets mål om en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle, sa Oslos finansråd Robert Steen på konferansen.

På sin nettside er ICLEI opptatt av at Oslo kommune både har et klimabudsjett og en anskaffelsestrategi med vekt på å fremme bærekraft. Oslo er den første byen i verden som etablerer et klimabudsjett i kjølvannet av Paris-avtalen. Klimabudsjettet er en integrert del av kommunens finansbudsjett og omfatter 42 mål som kvantifiserer utslippskuttene som er nødvendige innen 2020.

Klimamålene

Klimamålene er å redusere utslipp av drivhusgasser med 50% innen 2020 og 95% innen 2030 – sammenliknet med 1990-nivå. Oslo skal bli en fossilfri by innen 2030.

Av anskaffelsesstrategien som er fra oktober i fjor fremgår det at innkjøpene skal bidra til at byen blir grønnere, mer sosialt integrerende og rettferdig – og en smartere og mer innovativ by. Klimabudsjett og anskaffelsesstrategien henger i hop og konsentrerer seg om tre områder: Transport, energi/bygninger og ressurseffektivitet.

Bli den første til å kommentere på "Oslo først i verden med eget klimabudsjett – er koplet til anskaffelsesstrategien"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.