Pris er viktig, men kommunene ser på mye mer enn bare pris ved avfallsanbud

Anbud365: Pris er viktig, men kommunene ser på mye mer enn bare pris ved avfallsanbudSosiale kriterier er også viktig for å unngå dårlige arbeidsvilkår og sosial dumping, ifølge direktør Svein Kamfjord i KS Bedrift Avfall.

Skriv ut artikkelen

Kommunene vurderer langt flere kriterier enn pris, men det er grunner til at også pris et viktig kriterium i anbudene. Det sier direktør Svein Kamfjord i KS Bedrift Avfall i en kommentar til påstander om at kommunen vekter pris for høyt i anbudene som gjelder innsamling av husholdningsavfall. – At tilbyderne velger å underprise tjenesten synes jeg er en ansvarsfraskrivelse, å skylde på oppdragsgiver blir feil, konstaterer Kamfjord.

Mange kommuner velger å sette innsamlingen av husholdningsavfall på anbud. I kjølvannet av konkursen av Veireno i februar i år og RenoNorden denne uken, har en problemstilling nettopp vært at kommunene vekter pris for høyt i anbudene.

KS Bedrift Avfall organiserer de kommunalt eide samfunnsbedriftene. Kamfjord sier til ksbedrift.no at tilbyder har ansvaret for å sjekke at prisen de tilbyr er i tråd med tjenesten de sier de kan levere. At tilbyderne velger, bevisst eller ubevisst, å underprise tjenesten synes jeg er en ansvarsfraskrivelse på egne vegne i den private delen av sektoren. Å skylde på oppdragsgiver blir feil.

Pris også viktig

Kamfjord fortsetter:

– Vår erfaring er at de kommunale avfallsselskapene er opptatt av å gi innbyggerne en god og miljøriktig avfallshåndtering til en fornuftig pris. Det står fremst i pannebrasken. Sektoren er etablert for å ivareta miljøet og drive effektiv håndtering av husholdningsavfallet. I det ansvaret ligger det at kommunene og selskapene deres må finne gode og prisgunstige tilbydere for å holde kostnader nede for innbyggerne. Derfor er også pris et viktig kriterium i anbudene.

Miljø er veldig viktig kriterium ved kontraktstildeling, fremholder han, og oppfordrer i enda større grad til at livsløpskostnader blir trukket med. Det vil for eksempel bety at når en transportør gir et tilbud, så skal det ikke bare være basert på selskapets egne kalkyler, men også med beregninger av hva transporten og ikke minst hva håndteringen av avfallet betyr for miljøet og samfunnet. Sosiale kriterier er også viktig for å unngå dårlige arbeidsvilkår og sosial dumping, ifølge direktør Kamfjord i KS Bedrift Avfall.

Samfunnsbedrifter

Han blir spurt om eksempel på at samfunnsbedrifter har vunnet fram på andre kriterier enn pris, og svarer:

–  Nå er ikke vi involvert i våre medlemmers anbudskriterier, men jeg kan trekke frem Mo i Rana som stilte kriterier om miljø ved et par anledninger. I begge tilfeller førte det til lavere priser og bedre miljøløsninger. Private tilbydere tilbød å levere til forbrenningsanlegg i Sverige fordi det var billigst. Det tilfredsstilte ikke miljøkriteriene i anbudet, og man valgte løsning der avfallet heller ble håndtert lokalt.

Bli den første til å kommentere på "Pris er viktig, men kommunene ser på mye mer enn bare pris ved avfallsanbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.