Professor: Prispress i anbudskonkurranser kan skape konflikt

Anbud365: Professor Prispress i anbudskonkurranser kan skape konfliktArriva vant nylig for tredje gang en anbudskonkurranse om togdrift i Danmark. Nå er selskapet havnet i konflikt med Dansk Jernbaneforbund (foto: David Arthur).

Skriv ut artikkelen

Det tyskeide togselskapet Arriva vant for tredje gang konkurransen om en serie toglinjer i Danmark – denne gang ved å underby seg selv med 36%, ifølge danske medier. Selskapet er nå havnet i en lønnskonflikt med Dansk Jernbaneforbund. En dansk arbeidsmarkedsprofessor slår fast at det er medarbeiderne som rammes når konkurransen presser priser slik.

DB-eide Arriva har kjørt tog i Danmark siden 2003 etter å ha utkonkurrert bl.a. DSB i en anbudskonkurranse to år tidligere. De vant i desember 2018 for tredje gang i trekk kontrakt om togtrafikken i Midt- og Vestjylland og overtok samtidig ansvaret for togdriften på flere strekninger.

I den nye åtteårige kontrakten, som trer i kraft mot slutten av 2020, er tilskuddet fra staten i snitt være redusert med en tredel sammenliknet med den tidligere avtalen, skriver nyhetsbrevet altinget.dk.

Havnet i konflikt

Ifølge danske medier sparte den danske stat nærmere 500 millioner kroner, eller ca. 70 mill i året i den første kontraktsperioden som gikk fra 2003 til 2010.

For tiden er imidlertid Arriva og Dansk Jernbaneforbund i konflikt, de kommer ikke til enighet om lønn- og arbeidsvilkår i nye lokalavtaler.

Rammer medarbeiderne

Overfor altinget.dk sier professor og arbeidsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen at han har notert seg at statstilskuddet til Arriva er redusert med 36%

Han mener det ikke er noe å si på at partene er havnet i en slik situasjon. Når man konkurranseutsetter på denne måten, vil det – alt annet likt – ende med at lønnsmottagerne blir dårligere stillet. Det rammer medarbeiderne, når en offentlig anbudskonkurranse som den Arriva vant, presser virksomhetene til å underby seg selv.

Bli den første til å kommentere på "Professor: Prispress i anbudskonkurranser kan skape konflikt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.