Slår et slag for økt bruk av miljødeklarasjoner som EPD ved anskaffelser

nbud365: Slår et slag for økt bruk av miljødeklarasjoner som EPD ved anskaffelserNæringslivets Stiftelse for Miljødeklarasjoner (EPD-Norge) slår i et innspill fast at virksomheter som ikke kan dokumentere miljøbelastninger, ikke bør få lov til å delta i offentlige anbud. På bildet leder av sekretariatet i EPD-Norge, Håkon Hauan.

Skriv ut artikkelen

Enhetlig dokumentasjon er helt essensielt, og miljødeklarasjoner som EPD (Environmental Product Declaration) i bygg og anlegg er i mange tilfelle et godt utgangspunkt. Det skriver NHO-foreningen Treindustrien i et innspill til handlingsplanen for økt andel grønne anskaffelser. Også mange andre tar til orde for bruk av EPD i offentlige anskaffelser. Etabler en egen EPD for transport, foreslår Grønt skipsfartsprogram.

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet har Digitaliseringsdirektoratet ansvar for utarbeidelse av handlingsplanen, som skal utvikles i samarbeid med Miljødirektoratet. Til arbeidet er det kommet en rekke innspill, og flere av dem er opptatt av bruk av EPD (Environmental Product Declaration).

Treindustrien

NHO-foreningen Treindustrien er en av disse: – Når det gjelder krav til klima, miljø og bærekraft er det viktig at kravene stilles på en slik måte at det er enkelt for både bestiller og leverandør. Enhetlig dokumentasjon er helt essensielt, og miljødeklarasjoner som EPD (Environmental Product Declaration) er et godt utgangspunkt i mange tilfeller. EPD bygger på en internasjonal standard og gir en oversikt over klima- og miljøavtrykket til et produkt gjennom et livsløp.

Solenergiklyngen

Solenergiklyngen anbefaler bruk deklarasjoner/EPD-er der hvor det er hensiktsmessig. Ved bruk av EPD vil det sikres et godt sammenligningsgrunnlag mellom tilbudene og det blir standardisert i større grad hva som skal innhentes av informasjon, heter det.

Grønt skipsfartsprogram

Også Grønt skipsfartsprogram tar til orde for bruk av standardiserte metoder (f.eks. EPD). Det gjør det praktisk og enkelt å vurdere transportalternativene opp mot hverandre på en måte som også reflekterer de faktiske fordeler og ulemper. – Etabler en egen EPD for transport, oppfordrer programmet, evt. en EPD transportkalkulator/-generator som muliggjør at entreprenør, byggherre og transportør effektivt og realistisk kan vurdere miljøbelastningen ved transport med skip, tog og lastebil opp mot hverandre.

Byggenæringens landsforening

BNL slår lyd for bruk av standarder, bl.a. EPD, som NHO-foreningen mener man må basere krav til materialer på dokumentasjon på.

EPD-Norge

Næringslivets Stiftelse for Miljødeklarasjoner (EPD-Norge) slår i sitt innspill fast at virksomheter som ikke kan dokumentere miljøbelastninger, ikke bør få lov til å delta i offentlige anbud. Vær skeptisk til å akseptere “Guarantee of origin” opprinnelsessertifikater for fornybar energi, kan bli benyttet til green washing, heter det, og:

  • Sett krav/kriterier til gjenbruk og ombruk av materialer
  • Sett krav/kriterier til sporbarhet (certificate of origin).
  • For bransjer og sektorer hvor det p.t. er mangelfull miljødokumentasjon, kan man be om spesifikk dokumentasjon i etterkant.

Bli den første til å kommentere på "Slår et slag for økt bruk av miljødeklarasjoner som EPD ved anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.