Statens reisekostnader ned 73% i 2020, nå forberedes ny flyreise-avtale

Anbud365: Statens reisekostnader ned 73% i 2020, nå forberedes ny flyreise-avtaleFrederik Hanses er nyansatt ved Statens innkjøpssenter og er prosjektleder for anskaffelsen av statlige fellesavtaler for flyreiser. Det søkes nå etter deltakere til den tverrfaglige innkjøpsgruppen for statlige fellesavtaler for flyreiser. Fristen for virksomhetene til å melde inn interesserte deltakere, er 2. juli.

Skriv ut artikkelen

Pandemien har ført til en reduksjon i statens reisekostnader. Virksomhetenes egenrapportering viser at reisekostnadene ble redusert med 73% i 2020. Det er tall som fremgår av Statens innkjøpssenters forberedelse til ny, felles flyreise-avtale. Den skal etter planen være «i boks» i løpet av første kvartal 2022. Avtalen skal bl.a. bidra til økt gjennomslagskraft overfor markedet med hensyn til krav (miljø, sosiale, sikkerhet, mm), til økt kvalitet til en lavere pris og til økt fokus på klimavennlige flyreiser og sosialt ansvar.

DFØ/Statens innkjøpssenter er gitt fullmakt til å inngå felles innkjøpsavtaler for statlig sektor innenfor utvalgte avtaleområder. Fellesavtalene er obligatoriske for alle sivile virksomheter som tilhører statlig forvaltning. Ifølge kategoristrategien for reiseområdet – godkjent av Statens innkjøpsråd – planlegger Statens innkjøpssenter nå å inngå statlige fellesavtaler for flyreiser, både innenlands og utenlands. Forut for kunngjøring av anskaffelsen vil alle virksomheter motta informasjon som grunnlag for å vurdere eventuelt fravalg, dvs. om de vil benytte anledningen til ikke å delta på avtalen.

Formålet med anskaffelsen er å inngå statlige fellesavtaler for flyreiser, både innenlands og utenlands, som skal dekke statens behov for persontransport i tjenesten. Etter planen skal kunngjøring av konkurranse foregå i siste kvartal i år – med kontraktsignering i første kvartal 2022.

Økt fokus på klimavennlige flyreiser og sosialt ansvar

Det er knyttet forventninger til anskaffelsen. Synergier og stordriftsfordeler i tilknytning til flyreiser for statsansatte skal utnyttes, og anskaffelsen skal gi reduserte totale kostnader gjennom bedre avtaledekning. Transaksjonskostnadene skal ned, likeledes samlet ressursbruk til forberedelse- og inngåelse av avtaler, i tillegg til løpende forvaltning.

Det forventes dessuten at anskaffelsen skal bidra til økt gjennomslagskraft overfor markedet med hensyn til krav (miljø, sosiale, sikkerhet, mm) og økt kvalitet til en lavere pris. Den skal bidra til økt fokus på klimavennlige flyreiser og sosialt ansvar, for eksempel lønns- og arbeidsvilkår. Og anskaffelsen skal være et bidrag til enklere håndheving av forbud mot å bruke bonuspoeng opparbeidet gjennom tjenestereise for private reiser.

Reisekostnadene ned med 73% i 2020

Statens reiseforbruk i 2018 var på 2,4 mrd. Den største enkeltposten avdekket i reisekategorien er flyreiser, estimert til 950 mrd per år. Innenlandsreiser står for 70% av reisene, men bare 50% av reisevolumet målt i NOK, mens utenlandsreiser utgjør de resterende 50% av reisevolumet i NOK, fremgår det av anskaffelser.no.

Pandemien har ført til en reduksjon i statens reisekostnader, heter det. Virksomhetenes egenrapportering viser at reisekostnadene ble redusert med 73% i 2020. Tilsvarende viser SSB sine tall, men er noe høyere enn det som fremgår av statsregnskapet. Det er forventet at reiseforbruket etter pandemien vil øke, men fortsatt være lavere enn før pandemien.

Brukerne skal med

Alle anskaffelser Statens innkjøpssenter gjennomfører skal ivareta en god brukermedvirkning som ivaretar virksomhetenes behov. Statens innkjøpssenter søker nå derfor deltakere til den tverrfaglige innkjøpsgruppen for statlige fellesavtaler for flyreiser, og ber virksomhetene om å melde inn interesserte deltakere til Statens innkjøpssenter innen 2. juli. Hovedformålet til innkjøpsgruppene er å sikre at anskaffelsesprosessene iverksatt av Statens innkjøpssenter dekker brukernes behov og forventninger og bidrar til avtalelojalitet og brukertilfredshet.

Bli den første til å kommentere på "Statens reisekostnader ned 73% i 2020, nå forberedes ny flyreise-avtale"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.