Strenge bussvask-krav i anbud kan spare drikkevann til 300 000 hvert år

Anbud365: Strenge bussvask-krav i anbud kan spare drikkevann til 300 000 hvert årCathrine Pia Lund (t.v.), adm.dir. i Svanemerket, overrekker det synlige beviset på at VYs bussvaskehall på Hamar er svanemerket til Gro Bakstad, konserndirektør i VY.

Skriv ut artikkelen

Hvis all bussvask i fylkeskommunal regi i Norge hadde hatt samme vannbesparelse som den nye, svanemerkede vaskehallen på Hamar, ville 290 mill liter drikkevann kunne spares hvert år. Det tilsvarer det årlige drikkevannsbehovet til over 300.000 nordmenn, ifølge Miljømerking Norge. Det er nå tre bussvaskehaller i Norge som er svanemerket – alle i Mjøs-området. I busskonkurransen til Innlandet fylkeskommune som Vy Buss nylig vant, ble det stilt høye miljøkrav til vaskehallene. Svaret ble svanemerking av både vaskehall og bruk av svanemerkede vaskeprodukter.

Norges første svanemerkede bussvaskehall ble åpnet for halvannet år siden. Vaskehallen på Eidsvoll leverer vask av bussene til Vy tilknyttet Ruters busskjøring på Øvre Romerike – et resultat av Ruters anbud for kollektivtransport på Romerike de kommende 8-10 årene. Anlegget har viktig signaleffekt til hele kollektivtrafikk-bransjen og er en viktig brikke mot mer miljøvennlig samferdsel i Norge og på Romerike.

Rett før påske ble så to vaskehaller for busser på Innlandet offisielt åpnet, også de svanemerket, ifølge en pressemelding fra Miljømerking Norge. De nye vaskehallene på Hamar og Brumunddal er nummer to og tre i rekken av svanemerkede vaskehaller i Norge, og de to første på Innlandet. En svanemerket bussvaskehall reduserer vannforbruket med hele 90 % og renser dessuten vaskevannet godt, slik at det blir mindre lokal forurensing. Sirkulær økonomi i praksis.

Høye miljøkrav

Vy Buss vant Innlandet fylkeskommunes anbud om å kjøre bussrutene i Hamar-regionen i ti år fra sommeren 2020. I anskaffelsen ble det stilt høye miljøkrav til vaskehallene da bussleverandør ble valgt, både på ressursbruk og rensing, men også til hvilke vaskeprodukter som kan brukes. Svaret ble svanemerking av både vaskehall og bruk av svanemerkede vaskeprodukter. Svanemerket er myndighetenes eget miljømerke og stiller noen av verdens mest offensive miljøkrav til vaskehaller.

I dag brukes store mengder rent drikkevann til bil og bussvask. De svanemerkede hallene har et avansert rensesystem som gjør at vaskevannet kan resirkuleres og brukes det om igjen. På Hamar reduserer det vannforbruket for å vaske en buss fra 425 til 56 liter på årsbasis. Vaskehallene har også teknologi som renser bort tungmetaller, olje og andre miljø- og helseskadelige stoffer fra vannet og har strenge krav på innhold av miljø- og helseskadelige stoffer i vaskemidlene.

Drikkevannsbesparelse på 290 mill. liter

Et anslag gjort av Svanemerket viser at hvis all bussvask i fylkeskommunal regi i Norge hadde hatt samme vannbesparelse som vaskehallen på Hamar, ville det tilsvart en årlig drikkevannbesparelse på 290 mill liter. Det tilsvarer det årlige drikkevannsbehovet til over 300.000 nordmenn. I mange kommuner er det stort fokus på å redusere vannforbruket for å sikre både energiproduksjon og drikkevannskilder. Tenk, skriver Miljømerking Norge i sin pressemelding, hvilken samfunnsmessig betydning slik vannrensing kunne hatt om all kjøretøyvask ble gjort på denne måten.

Bli den første til å kommentere på "Strenge bussvask-krav i anbud kan spare drikkevann til 300 000 hvert år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.