Tidligere «hjemtatte» oppgaver – ny konkurranseutsetting etter to år med egenregi

Anbud365: Tidligere «hjemtatte» oppgaver - ny konkurranseutsetting etter to år med egenregiDet danske samfunn kommer til å stå overfor noen monumentale utfordringer i de kommende år. I det lys er det en kjempefeil at næringslivet ikke får de beste forutsetninger for å kunne bidra med løsninger som skal danne grunnlaget for fremtidens velferdssamfunn, ifølge adm. dir. i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen (foto Helle Moos).

Skriv ut artikkelen

Når en oppgave er overtatt av egenregien til enten en kommune eller en region etter å ha vær drevet av en privat aktør på kontrakt, skal oppgaven igjen konkurranseutsettes innen to år. Dette krever Dansk Erhverv, en organisasjon for en lang rekke type leverandører til det offentlige i Danmark. Bakgrunnen for forslaget er en uro over tendens med at tidligere konkurranseutsatte oppgaver nå «tas hjem».

Dansk Erhverv er nærings- og arbeidsgiverorganisasjon som representerer en lang rekke bransjer: Handel, opplevelser, kunnskapsbasert rådgivning, transport og ulike tjenester.

Organisasjonen er nå bekymret over at det ser ut til å være en tendens til å la egenregien ta over i kommuner og regioner over hele landet. Oppgaver som tidligere har vært konkurranseutsatt, blir «tatt hjem» av de offentlige uten at de private får mulighet til å komme med tilbud. Dermed tas det ikke høyde for om oppgaven faktisk blir løst til den beste pris, den beste kvalitet eller kanskje til og med begge deler, heter det i en pressemelding.

Det går gal vei

Adm. dir. i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, mener at det går gal vei, og lover at det skal organisasjonen ta fatt i. Alle har nytte av et styrket offentlig-privat samarbeid, slår han fast. Det danske samfunn kommer til å stå overfor noen monumentale utfordringer i de kommende år. I det lys er det en kjempefeil at næringslivet ikke får de beste forutsetninger for å kunne bidra med løsninger som skal danne grunnlaget for fremtidens velferdssamfunn, ifølge Mikkelsen. Utfordringene krever samarbeid.

Det er særlig på områder som helse organisasjonen registrerer at egenregien overtar. Regionene tar selv seg av oppgaver som vikardekning, ambulansekjøring og drift av legeklinikker, heter det i pressemeldingen. Også avfallsinnsamling, rengjøring og språkundervisning er tendensen der. Det er en rekke eksempler på at kommuner har tatt over oppgaver som ellers har vært ivaretatt av private aktører.

Tiltak for mer samarbeid

Mikkelsen lanserer forslag til tiltak for mer offentlig-privat samarbeid:

  • Kunnskap, erfaring og de gode eksempler med offentlig-privat samarbeid ligger i dag spredt, og derfor er det behov for å samle denne kunnskapen i en ny nasjonal «OPS-enhet». Dansk Erhverv oppfordrer regjeringen til å gå i gang med å etablere en slik enhet.
  • Oppgaver som er overtatt av egenregien skal senest etter to år igjen anbudutsettes.
  • Når en kommune beregner prisen på egne tjenester skal det skje med bruk av beregningsprinsippene til OECD, slik at alle kostnadene kommer med.

Bli den første til å kommentere på "Tidligere «hjemtatte» oppgaver – ny konkurranseutsetting etter to år med egenregi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.