Trengs ikke virksomhetsoverdragelse i båtanbud for å sikre de ansatte?

Anbud365: Trengs ikke virksomhetsoverdragelse i båtanbud for å sikre de ansatte? Austevoll har fått ny ambulansebåt. Buksér & Berging AS har overtatt tjenestene fra L. Rødne & Sønner AS. Anskaffelsen førte til at spørsmålet om virksomhetsoverdragelse ved slike konkurranser dukket opp igjen. På bildet viseadm.dir. Randi-Luise Møgster i Helse Bergen, som var helseforetaket som sto for anskaffelsen.

Skriv ut artikkelen

Man kan, men det er ikke noen plikt, stille krav om virksomhetsoverdragelse i en anbudskonkurranse om båttransport. Men spørsmålet er om man trenger det for å ivareta lønns- og arbeidsvilkår for ansatte. Man har jo forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter til å hjelpe seg. Dette er en oppsummering av konklusjonene i ulike vurderinger gjort da Finnmarksykehuset skulle ha ny ambulansebåt for noen år siden.

Nylig overtok Buksér & Berging AS ambulansebåttrafikken i Austevoll 4. januar i år. I kjølvannet av denne anskaffelsen har spørsmålet om virksomhetsoverdragelse i anskaffelser dukket opp igjen. Spørsmål er stilt i Stortinget og problemstillingen er trygghet og forutsigbarhet for de ansatte og helseberedskapen.

Tilrådelig, lovlig …?

Samme problemstilling var også på bordet da Finnmarkssykehuset HF for noen år siden skulle gjennomføre åpen anbudskonkurranse om drift av båtambulansetjeneste. Sykehusinnkjøp fikk spørsmålet om virksomhetsoverdragelse vurdert den gang – både av egne juridiske krefter og av et par eksterne. Selv om Sykehusinnkjøp til at det kan reises spørsmål ved om det er tilrådelig og i det hele tatt lovlig å kreve at en tilbyder skal overta nåværende leverandørs ansatte. – Et slikt krav, heter det, vil kunne virke konkurransedempende og i tillegg diskriminere tilbydere samtidig som eksisterende leverandør kan oppnå en fordel. Fremgangsmåten må vurderes konkret i det enkelte tilfelle.

Adgang

Også advokatfirmaet Schjødt gjorde en vurdering av spørsmålet. Den kom som svar på en henvendelse fra Norsk Sjømannsforbund Det gjaldt om en offentlig oppdragsgiver i en anskaffelse av tjenester har adgang til å stille krav om at nåværende arbeidstakere ved leverandørskifte skal stilles som om det forelå en virksomhetsoverdragelse. Schjødt kom til at offentlige oppdragsgivere har adgang til å sikre arbeidstakernes rettigheter ved å stille som krav i kontrakten at valgte leverandør skal følge reglene om virksomhetsoverdragelse.

Ikke plikt

Wikborg Rein Advokatfirma gjorde en vurdering etter en henvendelse fra Sykehusinnkjøp den gang, og sa seg enig med Sykehusinnkjøp at det ikke er plikt til å stille krav om overtakelse av ansatte på bestemte vilkår, bl.a. at reglene om virksomhetsoverdragelse gjelder. – Et krav om virksomhetsoverdragelse vil etter vår mening, heter det, være i strid med kravet til likebehandling da det utelukker tilbydere som har båt med mannskap. Et krav om virksomhetsoverdragelse kan ha liten praktisk betydning når det gjelder nivå på lønns- og arbeidsvilkår, fremholder advokatfirmaet som viser til forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Her kreves det at det i anskaffelsen stilles krav om lønns- og arbeidsvilkår i tråd med gjeldende landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransjen.

Bli den første til å kommentere på "Trengs ikke virksomhetsoverdragelse i båtanbud for å sikre de ansatte?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.