Vant frem etter seks års seig kamp i domstolene – nå starter runde to

Anbud365: Vant frem etter seks år seig kamp i domstolene – nå starter runde toSeks års kamp har vært ført av Konkurrensverket, her ved generaldirektør Rikard Jermsten, for å få det rettslig stadfestet at SJ AB må holde seg til anskaffelseslovgivningen. Nå starter snart neste runde – om SJ AB skal betale overtredelsesgebyr i to saker for å ha unnlatt å kunngjøre (foto: Andreas Eklund).

Skriv ut artikkelen

Etter seks års kamp har nå Konkurrensverket i Sverige vunnet frem med sin påstand om at Statens Järnvägar (SJ) AB egentlig er underlagt anskaffelseslovgivningen. Nå er det endelig slått fast, det sørget EU-domstolen for. Högsta förvaltningsdomstolen snudde seg raskt rundt og sendte Konkurrensverkets påstand tilbake til underliggende rettsinstanser for ny behandling. Konkurrensverket krever overtredelsesgebyr av SJ for manglende kunngjøring.

Sakens bakgrunn er at Konkurrensverket tok SJ AB for retten for brudd på anskaffelsesreglene. Påstanden vare at det statlige jernbaneselskapet skulle betale overtredelsesgebyr i forbindelse med kjøp av renholdstjenester om bord på SJs tog. Den ene avtale verd 566 millioner, den andre 60 millioner. I begge tilfellene var avtalene inngått uten forutgående kunngjøring.

I forvältningsrätten fikk ikke Konkurrensverket medhold, fordi første instans i det svenske, administrative klagesystemet mente at SJs virksomhet ikke var omfattet av

anskaffelsesreglene. Også i neste instans, kammarrätten, var utfallet det samme. Det var i januar 2013 at Konkurrensverket startet saken i domstolene.

Forhåndsavgjørelse fra EU-domstolen

I Högsta förvaltningsdomstolen innhentet man en forhåndsavgjørelse fra EU-domstolen først se tidligere omtale i Anbud365). SJ har hevdet at selskapet ikke er omfattet av anskaffelsesreglene, men i EU-domstolen nådde man ikke fram med den påstanden.

Domstolen slo fast at SJs virksomhet utgjør et nærmere beskrevet «drift av et jernbanenett». Det kommer av at tjenestene tildeles etter vilkår bestemt av en myndighet, i dette tilfelle Trafikverket, selv om selskapet nyter en viss frihet til å bestemme vilkårene for driften.

Begynne forfra

Etter dette sto det klart for Högsta förvaltningsdomstolen at SJs transportvirksomhet omfattes av anskaffelsesregelverket, som SJ da må etterleve. Derfor bruke ikke förvaltningsrätten ha avvist Konkurrensverkets påstander om overtredelsesgebyr uten å ha prøvet dem i sak først. Dermed skal underinstansenes konklusjoner oppheves, skriver Högsta förvaltningsdomstolen, samtidig som saken sendes tilbake til förvaltningsrätten for å få prøvet om SJ skal betale overtredelsesgebyr – og i tilfelle hvor mye.

Bli den første til å kommentere på "Vant frem etter seks års seig kamp i domstolene – nå starter runde to"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.