Vil sjekke om to år er nok til å bygge høyteknologiske miljø-ferjer

Anbud365: Statsbudsjettet 2020: Anbefaler Stortinget å skrinlegge to av sine miljøvedtakDet er foreløpig ikke innslag av europeiske entreprenørselskaper innen drift- og vedlikehold av veier i Norge, men bruk av utenlandske underentreprenører og innleid arbeidskraft er økende, skriver samferdselsminister Jon Georg Dale i hans departements bidrag til kommende års statsbudsjett (foto: Olav Heggø).

Skriv ut artikkelen

Teknologisk avanserte skip, med mye nyutviklet teknologi om bord, skulle settes i trafikk ved et av Norges viktigste ferjesamband fra årsskiftet, men ble forsinket i flere uker. Den kontraktsmessige byggetiden var satt til to år, noe som er vanlig. Nå vil imidlertid samferdselsminister Jon Georg Dale sjekke om denne forsinkelsen er et engangstilfelle eller om tiltak må settes inn i konkurransene for å sikre ferje-leveranser etter kontrakt. Og for selskapet, Torghatten Nord, kan dette bli dyrt. De midlertidige ferjene holder ikke den krevede miljøstandarden og bøter i millionklassen kan true.

Forsinkelsene i forbindelse med levering av nye ferjer til Norges tredje største fergesamband, E39-sambandet Halhjem-Sandvikvåg, er i det siste også viet oppmerksomhet på Stortinget. To representanter har stilt skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale.

Statsråden opplyser i sine svar at Torghatten Nord As, som vant anbudskonkurransen om levering av nye ferjer, fikk to år på seg for å bygge ferjene. Erfaringsmessig er to år nok til å skaffe nytt materiell, også nybygg, konstaterte statsråden, og la til at han vil be Vegdirektoratet følge med i de neste konkurransene for å se om dette er et engangstilfelle eller om det bør gjøres tiltak i anskaffelsene av riksveitjenester for å sikre at tilbudte fartøyene er klare ved oppstart av kontraktstiden.

Nye ferjer

I kontrakten er det stilt krav om fire hovedferjer og en reserveferje fra 1. januar i år, og fem hovedferjer og en reserveferje fra 1. januar 2020. Etter framdriftsplanen skulle de vært levert høsten 2018, men så skjedde ikke.
Forsinkelsene skyldes tekniske leveranseutfordringer fra både verft i Norge og i Tyrkia.

Dette er teknologisk avanserte skip, med mye nyutviklet teknologi om bord. Under bygging av prototyper er det ikke uvanlig at en møter utfordringer, – og disse blir løst, men noen ganger trenger en mer tid til testing. I disse prosjektene skyldes det ikke alene det svært komplekst fremdriftssystem, men flere ledd i verdikjeden og involverte aktører har erfart at dette er avanserte prosjekter. Dette er ny teknologi som skal tas i bruk, og det tar ofte litt lengre tid.

Eventuelle sanksjoner

Samferdselsstatsråden understreker i svarene til Stortinget at han forventer at selskaper som forplikter seg gjennom avtaler med staten faktisk leverer tjenestene som er grunnlaget for at de vinner konkurransene. I motsatt fall er det i dette tilfelle opp til Statens vegvesen å sanksjonere overfor selskapet, ifølge Dale.

Leveranseforsinkelsen kan få konsekvenser for selskapet. Torghatten oppfyller ikke de miljømessige kravene i kontrakten før de får de nye fergene på plass. Samtidig har det vært vanskeligheter og innstilte avganger med de midlertidige ferjene. Statens vegvesen har signalisert at det nok kan få noen kontraktsmessige konsekvenser at selskapet må stille med fire midlertidige ferger. I presseoppslag er det nevnt et bøtenivå på minst én million.

Billigste tilbud

Torghatten Nord leverte det klart billigste tilbudet i konkurransen. Selskapet tilbød å drifte sambandet for 4,7 mrd årlig. Tilbudet fra Fjord1 var 5,8 mrd. – over én mrd over.

Av tildelingsbrevet fra Vegdirektoratet fremgår det at Torghatten Nord vant konkurransen der pris talte 80%, miljø 20%. Men vekting av kvalitet på planlagt leveranse av nye fartøy ville ikke slått negativt ut for vinneren av denne konkurransen, slo samferdselsminister Dale fast i sine svar til Stortinget.

De skriftlige spørsmålene og svarene kan du lese her:

Bli den første til å kommentere på "Vil sjekke om to år er nok til å bygge høyteknologiske miljø-ferjer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.