Anskaffelser viktige verktøy i Irlands økonomiske snuoperasjon

Anbud365: Anskaffelsesgrep viktige verktøy i Irlands økonomiske snuoperasjonAnsvarlig minister for bl.a. offentlige anskaffelser i den irske regjeringen, Patrick O’Donovan.

Skriv ut artikkelen

For noen år siden var Irland langt nede økonomisk. En serie med programmer for reform av de offentlige tjenestene har bidratt til den nødvendige, økonomiske snuoperasjonen. Et viktig verktøy i disse reformene har vært utvikling av offentlige anskaffelser. Sentralisering, kompetanse og analyse av datafangst fra anskaffelser har vært nøkkelgrepene. Snart går Irland i gang med den tredje av reformperiodene.

Det var etter den økonomiske nedturen i 2011 at Irland utviklet slike programmer. Hittil er to programperioder avviklet, og en tredje lanseres i løpet av inneværende år. Utvikling av de offentlige tjenestene og innovasjon er kjernen i det kommende programmet. For tiden er gjennomføres en høringsrunde der alle innbyggerne er invitert til å mene noe. At denne typen programmer har bidratt til den økonomiske snuoperasjonen i landet, er myndighetene ikke i tvil om.

Også offentlige anskaffelser er med i disse programmene. I det ventede programopplegget inngår et punkt om effektivitet i tjenesteleveransene, og her er sentralisering av myndighetenes anskaffelser av varer og tjenester med. Dette er en oppfølging av tiltak som allerede er i gang.

Sentralisering

I rapporten fra programperioden 2014-2016 omtales bl.a. betydningen av å få samlet etterspørsel fra den offentlige tjenestesektoren der det er mulig. Her har Office of Government Procurement (OGP) gjort en innsats, slik at den irske stat, som det heter, nå kan snakke med en stemme overfor markedet. Det betyr at man kan høste gevinster, så vel økonomiske som mer effektiv anskaffelsespraksis. Fram til nå er om lag 2,8 milliarder (i norske kroner) spart gjennom OGPs og partnernes anskaffelsesoperasjoner.

OGP er etablert for å organisere offentlig anskaffelser på statlig nivå slik at det oppnås besparelser, modernisering og effektivisering. Virksomheten skal profesjonaliseres og risiko reduseres, heter det bl.a. Fram til nå har OGP siden etableringen i 2014 fått på plass over 100 rammeavtaler for kjøp av varer og tjenester til bruk i offentlig tjenesteproduksjon over en bred skala.

Partnerne til OGP er ulike sektorielle anskaffelsesenheter, så som helse, skole og forsvar. De har samme ansvar som OGP innenfor sine respektive sektorer.

Analyser

Også analysearbeidet skulle styrkes ved opprettelsen av OGP.  Det heter i rapporten fra programperioden 2014 – 2016 at det nå er blitt økt transparens og klarhet i hvor offentlige penger blir brukt. Informasjon og detaljerte opplysninger innhentes fra en rekke offentlige tjenesteytere, og analysematerialet publiseres i årlige rapporter. I rapporten fra 2016 analyseres anskaffelser til en verdi nær 37 milliarder (i norske kroner), tilsvarende for 2015 er i vente i neste rapport.

Blant funnene fra analysene er at størstedelen av hva det offentlige har av utgifter på anskaffelser, går til små og mellomstore foretak. Likeledes viser analysene at kontrakter for det meste inngås med selskap innenfor Irlands grenser.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelser viktige verktøy i Irlands økonomiske snuoperasjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.