10 anbefalinger og prinsipper for å styrke innovative kommune-anskaffelser

Anbud365: Konsulentbruk skal ned i det offentlige Danmark – konkrete tiltak skal vurderesFlere steder i den ferske økonomiavtalen mellom Kommunernes Landsforening (KL) og den danske regjeringen understrekes betydningen av innkjøp i ressursforvaltningen. På bildet KL’s formann Jacob Bundsgaard.

Skriv ut artikkelen

En gruppe på 25 danske leverandører, innkjøpssjefer og representanter for den største innkjøpssentralen i det offentlige har utarbeidet 10 anbefalinger og prinsipper til kommunal bruk når det er snakk om innovative anskaffelser. Fremover er det særlig dette med felleskommunalt ansvar for innovasjonsprosjekter som opptar gruppen.

I Danmark er det etablert en felleskommunal innkjøpsstrategi (2017 – 2020) – «Anskaffelser handler om velferd», vedtatt av styret i Kommunernes Landsforening (KL), søsterorganisasjon til norske KS. Strategien retter seg inn mot effektivisering og videreutvikling av anskaffelsene på fem nærmere definerte områder: Felles anskaffelser og datainnsamling, bruk av elektroniske verktøy, profesjonalisering av innkjøpsfunksjonen og avtalelojalitet er sentrale stikkord. Strategien retter seg særlig inn mot tjenestekjøp.

Samarbeidsforum

Som ledd i denne strategien har KL etablert et samarbeidsforum som består av ca. 25 innkjøpssjefer, leverandører og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Formålet med forumet er å styrke utviklingsperspektivet og utveksle inspirasjon og erfaringer med innovative innkjøp. Ved å samle både oppdragsgivere og leverandører gir forumet et godt utgangspunkt for å styrke dialogen på tvers, understrekes det på udbudsportalen.dk. På sitt siste møte laget forumet en foreløpig liste med anbefalinger og prinsipper for å stimulere kommunenes arbeid med innovasjon i sine anskaffelser:

Ti anbefalinger og prinsipper

  • Innkjøp er motoren for offentlig-privat innovasjon – handler om å finne nye veier til verdiskapning
  • Se innkjøpsfunksjonen som en strategisk bærende spiller i den kommunale forretningsutvikling – vurdér en innkjøpsdirektør (som f.eks. i Finland)
  • Definer nye mål for innkjøpsavdelingene og skap incitamenter for innovasjon
  • Tenk i behov, funksjoner og effekt. Hva er det, det nye skal kunne løse?
  • Skap innovasjonslommer i kontrakter – krever mot og tillit fra begge parter
  • Still spørsmål om innovasjonspotensialet i nye innkjøp – og prioriter innsatsen
  • Innovasjon er for alvor!
  • Lag en innovasjonsplan i sammenheng med anskaffelsesplaner
  • Fordel det felleskommunale ansvar for innovasjonsprosjekter – del og deleger prioriterte områder mellom kommunene
  • Bidra til den kulturforandring som skal til for å styrke utviklingsperspektivet ved å støtte hverandre som innkjøpsledere når noen tør å kaste seg ut i noe nytt

Forumet skal i sine kommende møter særlig arbeide videre med å utvikle anbefalingen knyttet til felleskommunalt ansvar, heter det på udbudsportalen.dk.

Bli den første til å kommentere på "10 anbefalinger og prinsipper for å styrke innovative kommune-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.