22 av 98 danske kommuner med CO2-kutt som mål i innkjøpsstrategien

Anbud365: Nye anskaffelsesdirektiv i horisonten – dansk nei til mye sosial- eller bærekraftskravHvis vi endrer anskaffelsesdirektivene fra prosesslov til særinteresser, risikerer vi å utvanne hovedformålet med direktivene, ifølge Morten Jung, markedssjef i Dansk Erhverv.

Skriv ut artikkelen

22 av de 98 kommunene i Danmark hadde i 2023 CO2-reduksjonsmål i sine innkjøpsstrategier. Det er 10 flere enn året før. Dette fremgår av en kartlegging som næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv har gjennomført. Potensialet for å redusere klimaavtrykket er stort, heter det.

Eksempler på slike mål er å redusere CO2-utslippene med 70%, i 2030 eller klimanøytralitet i 2030, rapporterer Dansk Erhverv.

Kommunene i Danmark kjøper årlig inn for ca. 129 mrd danske kroner. I følge Energistyrelsen og Økonomistyrelsen hadde kommunenes innkjøp et klimaavtrykk på i underkant av 6,8 mill tonn CO2-ekvivalenter i 2021.

Også naturmangfold

I tillegg til CO2-reduksjonsmål har Dansk Erhverv også kartlagt hvor mange kommuner som forholder seg til naturmangfold i sine innkjøpsstrategier. I 2023 har en rekke kommuner målsettinger om mer bærekraftige offentlige kjøp, f.eks. mål på 80% økologisk mat i 2025 og at 75% av alle produktkjøp i 2030 enten må være økologiske, miljømerkede eller resirkulerte produkter.

I Dansk Erhvervs kartlegging er imidlertid ikke disse målene inkludert som CO2-reduksjonsmål, da disse er delelementer i mer bærekraftige offentlige anskaffelser og ikke et overordnet reduksjonsmål.

Store regionale forskjeller

Det er store forskjeller mellom regionene i forhold til hvor stor andel av kommunene som har CO2-reduksjonsmål i sine innkjøpsstrategier. I Region Nordjylland har ingen kommuner et CO2-reduksjonsmål, mens det til sammenligning ligger på rundt 40% av kommunene i Region Syddanmark og i Region Midtjylland som har CO2-reduksjonsmål..

– CO2-reduksjonsmål kan bidra til å sette en politisk retning, og derfor mener vi også at det må settes et forpliktende reduksjonsmål for offentlige anskaffelser. Dette endrer imidlertid ikke på at det å konkretisere kan være en vanskelig oppgave, og her kan vi la oss inspirere av hverandre på tvers av kommunene som allerede jobber med å vise vei dit, sier markedssjef Morten Jung i Dansk Erhverv.

Kommunale eksempler

Han opplyser bl.a. at en av kommunene setter en grunnlinje for dagens CO2-belastning og dermed reduserer antall leveranser og bruk av fossilfritt drivstoff i varebiler. En annen kommune jobber med en modell for CO2-budsjettering som skal brukes til å lage måltall for reduksjon av CO2-forbruk, og denne skal danne grunnlag for et konkret reduksjonsmål for kommunens innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "22 av 98 danske kommuner med CO2-kutt som mål i innkjøpsstrategien"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.