Å danne konsortium kan gi SMB mulighet for å kapre store kontrakter

Anbud365: Å danne konsortium kan gi SMB mulighet for å kapre store kontrakterDansk Erhverv, her ved bransjedirektør Jesper Danneris Luthman, bidrar med råd til hvordan mindre bedrifter skal kunne kapre store offentlige kontrakter.

Skriv ut artikkelen

Selv offentlige milliardkontrakter kan være innen rekkevidde for små og mellomstore bedrifter. Næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv gir en oppskrift på nettopp det. En mulighet er å danne et konsortium. Da kan man konkurrere med de store i bransjen. Imidlertid er det da ofte viktig å samarbeide på en måte som gjør at konsortiets tilbud ikke priser seg ut.

Også i Danmark er det stor oppmerksomhet knyttet til de små og mellomstore bedriftene, ikke minst mulighetene for at de skal kunne hevde seg i konkurransen om offentlige kontrakter. Danskene følger de samme EU-direktivene som Norge, og reglene for anskaffelser under EU/EØS-tersklene er heller ikke så forskjellige.

Nylig ble en ekstraordinært stor anskaffelse kunngjort i Danmark. Bygningsstyrelsen skal inngå kontrakter for statlig facility management verd nesten to milliarder kroner over sju år. Det har ført til at næringslivsorganisasjonen Dansk Erhverv har rykket ut med råd til hvordan også interesserte SMB-ere skal kunne kapre slike kontrakter.

Konsortium er en mulighet

I utgangspunktet kan det være vanskelig for denne bedriftsgruppen, heter det, å leve opp til kravene til eksempelvis omsetning, referanser og liknende. Da kan det å danne et konsortium være en mulighet, slår Dansk Erhverv fast.

Som konsortium kan man støtte seg på hverandres tekniske, faglige, økonomiske og finansielle styrker. Dermed kan små bedrifter bli konkurransedyktige og få mulighetene til å vinne store kontrakter, som ellers ville tilfalle de helt store virksomhetene i bransjen. Et konsortium kan være en fordel både når det er tale om en enkeltstående, større oppgave eller et mer langvarig samarbeid der man løser oppgaver for flere oppdragsgivere.

Pris og risiko

Når et konsortium dannes, skriver Dansk Erhverv, er det viktig at de bedriftene som er med, forholder seg grundig til hvordan samarbeidet i konsortiet skal fungere. I mange offentlige anskaffelser er pris avgjørende for om man vinner konkurransen. Derfor er det særlig viktig at man er oppmerksom på at den samlede prisen ikke blir for høy når konsortiets samlede pris skal fastsette. Det skjer ofte fordi bedriftene hver især forsøker å sikre seg mot all mulig risiko.

Derfor mener Dansk Erhverv at konsortiedeltagerne bl.a. bør bli enige om følgende:

  • Hvilken betaling hver enkelt deltager i konsortiet skal ha
  • Hvilken betaling den prosjektansvarlige bedriften skal ha
  • Hvordan man prisfastsetter risikoen for avvik i budsjettet

Man kan unngå at konsortiets pris blir for høy ved at hver bedrift f.eks. bare forholder seg til de risikoforhold som knytter seg til denne bedriftens oppgaver i konsortiet. Så kan konsortiet lage en samlet prisfastsettelse for de risikoforhold som er felles for hele konsortiet, ifølge Dansk Erhverv.

Bli den første til å kommentere på "Å danne konsortium kan gi SMB mulighet for å kapre store kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.