Annullerte kontraktstildeling til tilbyder med «ulovlige» forbehold

Anbud365: Annullerte kontraktstildeling til tilbyder med «ulovlige» forbeholdI denne danske klagesaken sto det i konkurransegrunnlaget at forbehold for grunnleggende elementer ville føre til at kommunen hadde plikt til å se bort fra tilbudet. På to punkter hadde den valgte leverandøren likevel tatt forbehold.

Skriv ut artikkelen

Den valgte leverandøren hadde i sitt tilbud tatt forbehold for visse grunnleggende elementer i avtalen som skulle inngås. Det hadde den danske oppdragsgiveren i konkurransegrunnlaget klart sagt fra ville føre til at tilbudet ville bli sett bort fra. Likevel fikk denne leverandøren kontrakten. I Klagenævnet for Udbud ble denne kontrakttildelingen imidlertid annullert.

Saken for Klagenævnet (J.nr.: 17/00153) gjaldt kjøp av forsikringer til en dansk kommune, Nyborg. Det skulle gjøres en rammeavtale med flere aktører. Den anslåtte verdien var om lag 3 millioner danske kroner i året.

I første omgang var det meningen at rammeavtalen skulle gjelde ut over fire år, noe Klagenævnet i forbindelse med klagen som kom, mente kunne føre til at tildelingsbeslutningen kunne bli annullert. Nævnet påpekte at en rammeavtale med varighet på mer enn fire år var en overtredelse av anskaffelsesreglene. Det førte til at kommunen erkjente sin feil og gjorde avtalen om tikl en treårig avtale med mulighet for forlengelse i ytterligere 12 måneder.

Forbehold og minstekrav

Dermed ble også klagen til Klagenævnet endret.

I konkurransegrunnlaget sto det at forbehold for grunnleggende elementer ville føre til at kommunen hadde plikt til å se bort fra tilbudet. Av kravspesifikasjonen fremgikk det at tilbyderne skulle oppfylle de fastsatte minstekravene.

På to punkter hadde den valgte leverandøren likevel tatt forbehold . I det ene gjaldt det erstatningsansvar for en spesiell type kranløft. I det andre dreide det seg om erstatningsansvar for skader ved visse typer gravearbeider når kommunen er byggherre.

I strid med grunnleggende prinsipper

På denne bakgrunn mener Klagenævnet at kommunen har handlet i strid med prinsippene om likebehandling og gjennomsiktighet i anskaffelsesreglene ved å tildele valgte leverandør kontrakten på tross av at tilbudet inneholdt forbehold på grunnleggende elementer.

Inngåelsen av avtalen med den valgte leverandøren for nær fire måneder siden annulleres, heter det i kjennelsen, og kommunen må betale 25 000 danske kroner i saksomkostninger til klageren. Klagegebyret ble samtidig tilbakebetalt.

Bli den første til å kommentere på "Annullerte kontraktstildeling til tilbyder med «ulovlige» forbehold"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.