Ber politikerne sette tak på transaksjonskostnadene

Anbud365: Ber politikerne sette tak på transaksjonskostnadeneDe høye transaksjonskostnadene irriterer DI Rådgiverne. Deres bransjedirektør, Henriette Søltoft, oppfordrer politikerne til å fastlegge mål for det maksimale omfang av transaksjonsomkostninger i offentlige innkjøp (foto: Hans Søndergaard).

Skriv ut artikkelen

Fersk dansk forskning viser at de samlede transaksjonsomkostningene for tilbyderne i offentlige anskaffelser løper opp i mellom en tredel og halvparten av verdien på selve oppdraget. Og det er vesentlig høyere transaksjonsomkostninger i offentlige anskaffelser enn i tilsvarende anskaffelser i det private. Nå ber foreningen DI Rådgiverne politikerne gripe inn og sette tak på slike omkostninger.

DI Rådgiverne er rådgivervirksomhetenes bransjefellesskap i Dansk Industri (DI), som er NHOs søsterorganisasjon.

I Danmark er det nylig offentliggjort ny forskning om transaksjonskostnadene ved anskaffelser. Det er professor Ole Helby Petersen, Roskilde Universitet, som står en rapport om virksomheters transaksjonsomkostninger ved salg til det offentlige og det private. Rapporten bekrefter tilsvarende analyse fra Helby Petersen fra i fjor om høye transaksjonsomkostninger når rådgivervirksomheter selger til det offentlige.

Hver rådgivervirksomhet har i gjennomsnitt utgifter på 100 000 danske kroner når de leverer tilbud på en offentlig oppgave til 1,5 mill., heter det. Ettersom det i snitt er fem-seks tilbydere, løper de samlede transaksjonsomkostningene bare for tilbyderne opp til en tredel av oppgavens verdi – og det før vinneren er begynt at løse oppgaver.

20% dyrere enn i private

Utgiftene til å lage tilbud er over 20% høyere pr tilbyder til offentlige anskaffelser sammenlignet med anskaffelser i det private, ifølge den nye forskningsrapporten. Når det samtidig trolig er flere tilbydere generelt som byr på offentlige oppgaver, ligger omkostningene langt over tilbud til private.

Det vises til et typisk eksempel som gjelder en anskaffelse fra en statlig oppdragsgiver. Her er sju tilbydere oppfordret til å komme med tilbud på en oppgave til 500 000 kroner. Ifølge forskningsresultatene har hver tilbyder mellom 35 000 og 45 000 kroner i utgifter. Samlet løper dette opp i over halvparten av verdien til selve oppgaven.

Verre enn hva undersøkelsen viser

I en kommentar fra DI Rådgiverne heter det at den reelle situasjon er verre enn den årets undersøkelse belyser, og at sannheten ligger nærmere forrige års analyse med 9% i transaksjonsomkostninger pr tilbyder ved offentlige anskaffelser. Den nye undersøkelsen ser ikke på kjøp av mindre oppgaver under EU’s terskelverdier, der det relativt sett er ekstra høye omkostninger. Dertil, skriver DI Rådgiverne, tar undersøkelsen ikke høyde for de store oppgavene som særlig arkitektvirksomheter og rådgivende ingeniører har i totalentrepriser, der omkostningene også generelt er høyere.

Bli den første til å kommentere på "Ber politikerne sette tak på transaksjonskostnadene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.