Bruken av miljømerker griper om seg i Danmark

Anbud365: Bruken av miljømerker griper om seg i DanmarkDanmarks offisielle miljømerker – Svanemærket og EU-Blomsten.

Skriv ut artikkelen

Danske offentlige innkjøpere er godt kjent med den gjeldende anskaffelseslovens åpning for mer bruk av miljømerker: 9 av 10 sier i en undersøkelse at de kjenner til bestemmelsen. Av disse stiller knapt hver tredje (29 %) meget ofte krav om miljømerking i anskaffelser der det kan stilles krav om miljømerker. I begge disse tilfellene er det en klar økning sammenliknet med en tilsvarende undersøkelse i 2016.

Undersøkelsen er gjennomført som en spørreundersøkelse i mai/juni i år. 93 offentlige innkjøpere og 40 lokalpolitikere fra 78 forskjellige kommuner har deltatt i undersøkelsen, likeledes 42 lisenshavere med salg til det offentlige. Undersøkelsen er utført av Operate A/S for Miljømærkning Danmark. En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i 2016,

Dagens danske anskaffelseslov trådte i kraft 1. januar 2016, og med den nye muligheter for det offentlige til å stille krav om miljømerker.

9 av 10 kjenner mulighetene

Den nye undersøkelsen viser at offentlige innkjøpere både kjenner og benytter lovens mulighet til å stille krav om miljømerker: Flere enn 9 av 10 innkjøpere (91 %) vet at anskaffelsesloven gir mulighet til å stille krav om miljømerker. Det er en økning på 12 prosentpoeng fra 2016. Av disse stiller knapt hver tredje (29 %) meget ofte krav om miljømerking i anskaffelser der det kan stilles krav om miljømerker. I 2016 var dette tallet 21 %.

Leverandørene

Leverandørene har også fordel av de nye anskaffelsene med krav om miljømerker. Når miljøkravene fra det offentlige blir mer standardisert, blir det også enklere å sette seg inn i hvilke krav og kriterier man som leverandør forventes å leve opp til. Samtidig blir konkurransen mer rettferdig når det kontrolleres, at kravene faktisk er oppfylt.

Undersøkelsen viser at halvdelen (49 %) av de spurte lisenshaverne svarer at de ofte eller meget ofte blir møtt med krav om miljømerker.

Bli den første til å kommentere på "Bruken av miljømerker griper om seg i Danmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.