Brukte unntaksregel under pandemien – alt ok slår klageorgan fast

Anbud365: Brukte unntaksregel under pandemien – alt ok slår klageorgan fastRegiondirektør Jonas Dahl har det overordnede ansvaret for Region Midtjylland-konsernet, og kan nå slå fast at Klagenævnet for Udbud har «blåstemplet» at de brukte rett anskaffelsesprosedyre da de kjøpte tester under pandemien.

Skriv ut artikkelen

En av de fem danske regionene fungerte som innkjøpssentral for det offentlige og kjøpte inn flere titalls millioner tester under pandemien. Prosedyren var forhandlinger uten forutgående kunngjøring – en svært snever unntaksbestemmelse. En klager mente at situasjonen ikke var verre enn at normale prosedyrer kunne brukes. Det var ikke Klagenævnet for Udbud enig i: Alle tre vilkårene for bruk av unntaket var oppfylt.

I Danmark fungerte Region Midtjylland som en innkjøpssentral for de danske regionene, landets kommuner og staten i pandemiårene. I tiden fra medio februar 2021 til slutten av desember 2022 gjorde regionen direkteanskaffelser for mer enn 84 millioner antigentester. Regelen som ble lagt til grunn var forhandlinger uten forutgående kunngjøring.

Klage

I juli 2022 klaget Dansk Diagnostika- og Laboratorieforening (DiaLab) denne praksisen inn for Klagenævnet for Udbud. Påstanden var at det under omstendighetene ikke ville vært umulig å etterleve de fristene som gjelder for normale anskaffelsesprosedyrer.

Klagenævnet minnet i sin avgjørelse på at Region Midtjyllands praksis bare kan benyttes i strengt nødvendig omfang hvis tvingende grunner som følge av uforutsette begivenheter gjør det umulig å overholde fristene for de normale anskaffelsesprosedyrene. EU-domstolen har dessuten slått fast at forhandlinger uten forutgående kunngjøring er en snever unntaksbestemmelse.

Tre vilkår

Tre vilkår som sammen må oppfylles, er forutsetningen for bruk av unntaket. Under henvisning til Europa-kommisjonens veiledning om offentlige anskaffelser under Covid-19-pandemien slo Klagenævnet fast at behovet for og omfanget av tester ikke var mulig å forutse på grunn av smittens uberegnelige utvikling, samt de nye variantene og mutasjonene som løpende oppsto.

Hensynet til menneskers liv og helse og til det faktum at den danske regjeringen endret teststrategi, gjorde at Klagenævnet også mente at det ikke var mulig for Region Midtjylland å gjennomføre anskaffelse av tester etter de vanlige prosedyrene. Med andre ord forelå ekstraordinære begivenheter som førte til akutte behov for tester.

Årsakssammenheng

Dermed kunne Klagenævnet fastslå at det tredje vilkåret var på plass: Det kan ikke reises rimelig tvil, heter det i avgjørelsen, om årsakssammenheng mellom pandemien og det akutter behovet for tester.

Ble så unntaks- prosedyren bare benyttet i begrenset omfang? Ja, konstaterer Klagenævnet, innkjøpene ble gjort frem til det igjen var mulig å oppfylle behovet for tester via de alminnelige anskaffelsesprosedyrene.

Bli den første til å kommentere på "Brukte unntaksregel under pandemien – alt ok slår klageorgan fast"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.