Dansk fellesløft for grønnere offentlige anskaffelser

Anbud365: Dansk fellesløft for grønnere offentlige anskaffelserØkonomiavtalene med regjeringen for både kommuner og regioner i Danmark inneholder forpliktelser til bruk av anskaffelser i den grønne omstillingen. På bildet finansminister Nicolai Wammen (foto: Morten Fauerby).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen, kommunene og fylkeskommunene (regionene) i Danmark fortsetter sin felles innsats for å vri det offentliges anskaffelser i mer grønn retning. Kompetanseutvikling for innkjøpere og innkjøpsanalyser er to av de konkete tiltakene. Samtidig skal utgifter til kjøp av eksterne konsulenter kuttes år for år. Dette fremgår av de nylig inngåtte økonomiavtalene for 2023.

Regjeringen og Kommunernes Landsforening om for kort tid siden til enighet om den såkalte økonomiavtalen for kommunene i 2023. Ikke lenge etter ble regjeringen og Danske Regioner enige om en liknende avtale for regionene, som for det meste omfatter spesialisthelsetjenesten og kollektivtransport.

På flere punkter er avtalene likelydende når det gjelder anskaffelser. Blant annet fremgår det av avtaletekstene at partene er enige om å etablere en modell for innkjøp og lagerstyring av verneutstyr. Formålet er å sikre fortsatt trygg og kostnadseffektiv forsyning av slikt utstyr til regionene og kommunene i tilfelle en fremtidig krise. Modellen skal, etter planen, etableres i 2023.

Grønne innkjøp

Også når det gjelder grønne innkjøp er de tre partene enige. Samarbeidet om omstillingen til mer grønne innkjøp skal fortsette, heter de, og det er åpnet for samarbeide om å stille grønne krav til leverandører, kompetanseutvikling for innkjøpere og om å lage innkjøpsanalyser.

Det er også enighet om å videreutvikle metoden til beregning av klimaavtrykk fra offentlige anskaffelser.

I danske kommune er det stor oppmerksomhet rettet mot kjøp av miljømerkede produkter, samtidig som kommunene arbeider med å benytte totalkostnadsanslag når de legger oppdrag ut på anbud. I de respektive økonomiavtalene er partene enige om å sikre kunnskapsdeling og ha dialog om hvor det med fordel kan stilles krav om miljømerker og utvikles ytterligere TCO-verktøy.

Konsulenter

Så vel kommuner som regioner er i gang med å kutte i kjøpet av eksterne konsulentkjøp. Målet for regionene er at de innen 2025 skal ha redusert kostandene til slike kjøp med i alt 250 mill. I 2023 tilsier det et kutt på 50 mill, ifølge økonomiavtalen. For kommunen er det et mål å komme ned med 1,5 mrd i slik utgifter innen 205. For 2023 betyr det en reduksjon på 75 mill. – i tillegg til tidligere avtale om å kutte med 150 mill neste år.

For regionene er det også enighet med regjeringen om en klimasamarbeidsavtale som gjelder grønn kollektivtrafikk. Regionene har forpliktet seg til at i alle konkurranser om busser på regionale ruter fra 2021 skal ravet være CO2-nøytale eller nullutslipp.

For øvrig har regionene i gang et program der poenget er å få til konkrete innkjøpsbesparelser på en mrd i perioden 2020-2025, tilsvarende 200 millioner årlig. Regjeringen, KL og regionene er enige om å fortsette sitt samarbeid om utvikling av fellesoffentlige innkjøp, heter det i de to danske økonomiavtalene for 2023.

Bli den første til å kommentere på "Dansk fellesløft for grønnere offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.