Dansk Industri: Suksess med bærekraft-strategi avhengig av innkjøperne

Anbud365: Dansk Industri Suksess med bærekraft-strategi avhengig av innkjøperneDansk Industri foreslår at 80% av de offentlige innkjøpene skal være bærekraftige i 2025, melder bransjedirektør Jacob Scharff i Dansk Industri i en artikkel på altinget.dk (foto: Sif Meincke).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen og kommunene kan ha så mange målsettinger om bærekraft i sine anskaffelser som bare det – det blir ikke resultater av det med mindre de offentlige innkjøperne får tilgang til nødvendig kompetanse, redskaper og veiledninger. Det mener Dansk Industri, Danmarks NHO. En innsats på dette området er ett av tre tiltak som denne leverandør-foreningen mener trengs for å virkeliggjøre regjeringens strategi for grønne og bærekraftige innkjøp.

Den danske regjeringen skal forhandle med Kommunernes Landsforening (KL) om grønt innkjøpsmål for kommunene i kommende økonomiavtale. Danske kommuner kjøper årlig inn for om lag 100 milliarder.

Bæredyktige innkjøper et komplekst område som krever felles definisjon og indikatorer, slik at både offentlige og private aktører kan snakke samme språk, skriver bransjedirektør Jacob Scharff i Dansk Industri i en artikkel på altinget.dk. Det er imidlertid vanskelig for innkjøpere å konkretisere hva som er bæredyktige innkjøp når begreper som energibesparelser, CO2-reduksjon, miljømerker, økologi og sirkulære innkjøp alle anses for bæredyktige løsninger.

Mangler fokus på bærekraft

Kartlegginger viser at hver fjerde kommunes innkjøpspolitikk mangler fokus på bærekraft. Dansk Industri erkjenner at det er bred politisk oppbakking om å gjøre innkjøpene grønnere, men det er ikke så enkelt for kommunene å løfte i praksis.

Dansk Industri anbefaler, fremholder Scharff, tre konkrete tiltak for å sette fart i gjennomføringen av regjeringen strategi:

  • Fastsett mål for kommunene. Det vil kreve individuell målsetting for kommunene på bakgrunn av deres innkjøpsvirkelighet. Dansk Industri foreslår at 80% av de offentlige innkjøpene skal være bærekraftige i 2025.
  • Følg opp strategiens utvikling. Her er det viktig å trekke med næringslivet og leverandørene med tidlig og på en aktiv måte, ettersom, ifølge Dansk Industri, bedriftene sitter klare med de grønne og bærekraftige løsningene. Samtidig anbefales regjeringen å følge opp gjennom halvårlige, offentlige redegjørelser. Dermed kan interessenter på området følge med på utviklingen av målene.
  • Styrket kompetanse og veiledningsinnsats for offentlige innkjøpere.  Til syvende og sist er det en forutsetning for at de ønskede forandringene gjennomføres i praksis, at innkjøperne i det offentlige er klar for oppgaven. Regjeringen og KL må inngår avtale om kvalifiserings- og kompetanseløft for å sikre at de grønne kravene tas i bruk i offentlige anskaffelser. Innkjøperne trenger også bedre redskaper til å løse oppgavene i hverdagen – det må bli lettere å kjøpe. I tillegg tar Dansk Industri til orde for å etablere en felles plattform der redskaper og veiledninger til bruk for offentlige innkjøpere kan samles. I dag er tiltak og veiledningsinnsatsene spredt ut over et bredt spektrum av myndigheter.

Bli den første til å kommentere på "Dansk Industri: Suksess med bærekraft-strategi avhengig av innkjøperne"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.